[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

O Europskom parlamentu

Europski parlament je tijelo koje zastupa otprilike 500 milijuna građana iz dvadeset osam država članica Europske unije. To je jedina institucija Unije čije članove izabiru izravno njezini građani. Europski Parlament jedini je multinacionalni parlament u svijetu čiji se predstavnici biraju općim glasovanjem, postupkom koji je po prvi put započeo u lipnju 1979.

Parlament čine njegovi članovi

Zahvaljujući mandatu što su im ga na europskim izborima povjerili građani, oni izglasavaju zakone i pokreću političke inicijative koje utječu na našu svakodnevicu. Mladi, studenti, zaposleni ili umirovljenici - kojoj god dobnoj skupini pripadali, europski zakoni odnose se na svakoga od nas, čak i kad toga nismo svjesni. Zdravije namirnice na našim tanjurima, sloboda kretanja radnika u cijeloj Uniji, ili pak zaštita okoliša: u brojnim je područjima uloga europskih izabranih predstavnika odlučujuća. Europskim zakonima prvenstveno se pokušava olakšati život građana unutar Unije i promicati jednake mogućnosti, prava i obveze za sve.

Donosi zakone, suodlučuje o proračunu

Zastupnici Europskog parlamenta aktivno sudjeluju u oblikovanju europskoga zakonodavstva o unutarnjem tržištu, okolišu, prometu, zaštiti potrošača, građanskim slobodama i mnogim drugim područjima. Bez doprinosa i suglasnosti Parlamenta, ti zakoni ne mogu se donijeti. Osim toga, bez suglasnosti zastupnika Europskog parlamenta EU ne može niti primati nove države članice niti sklapati međunarodne sporazume. Nacionalne vlade i zastupnici Europskog parlamenta moraju odobriti gornje granice dugoročnog proračuna Europske unije te svake godine te dvije strane zajednički odlučuju kako će se godišnji proračun utrošiti na politike kao što su poljoprivreda, regionalna pomoć, prometni projekti i istraživački programi.

Poziva na odgovornost ostale europske institucije

Parlament ispituje kandidate za vodeća mjesta u Europskoj komisiji, Središnjoj banci i Revizorskom sudu te svake godine pomno prati kako su se sredstva EU-a utrošila. To nisu samo formalnosti: zastupnici Europskog parlamenta odbijali su imenovane kandidate za europske institucije koje su smatrali neprikladnima i jednom prisilili Komisiju da odstupi zbog nepravilnog upravljanja proračunskim sredstvima EU-a. Europski parlament ima pravo odobravanja i razrješavanja s dužnosti Europske komisije. Šefovi država EU-a predlažu kandidata za predsjednika Komisije uzimajući u obzir rezultate europskih izbora. Kandidata tada izabire EP. EP također može Komisiji izglasati nepovjerenje i u konačnici je razriješiti s dužnosti. Santerova Komisija odstupila je 1999. prije no što je Parlament tražio njezinu ostavku.

Usmjeren na transparentno djelovanje i dijalog s građanima

EP preuzima vodeću ulogu u promicanju transparentnosti, otvorenosti i javne dostupnosti katkad labirintskog briselskog svijeta. Svaki europski građanin ima pravo podnošenja predstavke zastupnicima Europskog parlamenta o ekološkim problemima, sporovima s carinskim tijelima, prijenosu mirovinskih prava i drugim pitanjima. Naposljetku, zastupnici Europskog parlamenta imaju niz načina usmjeravanja pozornosti na hitna politička pitanja, kao što su donošenje rezolucija ili ispitivanje povjerenika Komisije.