U Hrvatskoj

Zahtjev za privremeni upis, aktivnu registraciju, prethodnu registraciju i izdavanje potvrde za glasanje van mjesta prebivališta može se podnijeti do 15. svibnja 2019. godine. Privremenim upisom ne mijenja se podatak o prebivalištu ili adresi stanovanja u registru birača.

Zahtjev za privremeni upis može se fizički podnijeti bilo kojem nadležnom uredu državne uprave u županiji u Republici Hrvatskoj bez obzira na mjesto prebivališta ili mjesto gdje ćete se zateći na dan izbora. Zahtjev se na vrlo jednostavan način može podnijeti i putem interneta korištenjem sustava e - Građani.

U inozemstvu

Svim biračima kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ili su podnijeli zahtjev za izdavanjem, ne moraju se aktivno registrirati. Međutim, ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva odnosno u Republici Hrvatskoj gdje će boraviti na dan održavanja izbora, podnijet će zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije. Važno je da se birači registriraju prema mjestu na kojemu će biti na dan izbora.

Ovdje možete pronaći adrese nadležnih ureda državne uprave u svim županijama.

Ako imate dodatnih pitanja ili su vam potrebne dodatne informacije, obratite nam se na: EPZagreb@europarl.europa.eu. Također, možete posjetiti stranicu na kojoj ćete pronaći sve informacije o europskim izborima u svibnju i o glasanju, europski-izbori.eu.

Kako bi aktivirao što veći broj Europljana i Europljanki na izlazak na izbore, Europski parlament provodi kampanju za aktivaciju birača naziva ovajputglasam.eu. To je ujedno i poziv na akciju kako bi zainteresirani građani pozvali prijatelje i obitelj te ih podsjetili da glasaju na izborima u svibnju 2019. godine. Registrirajte se na stranici i pozovite svoje prijatelje, obitelj i kolege da učine isto.