[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Gdje su mladi birači? 150 mladih: 26. svibnja smo na biralištima. Ovaj put glasamo!

 .
05-12-2018
 .

Hrvatski europarlamentarci naglasili su u petak, 30. studenog 2018. na konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci važnost uključivanja mladih u procese donošenja odluka na svim razinama jer to smatraju glavnim načinom podizanja svijesti o važnosti EU. U nizu diskusija više od 150 mladih imalo je priliku čuti što misle europarlamentarci, ali i mladi iz političkih stranaka i različitih organizacija koji rade s mladima.

 .
 .

Zastupnik Jozo Radoš (ALDE/GLAS) rekao je kako ne postoje adekvatne mjere kojima bi se mladima približila važnost Europske unije."Postoje komunikacijske strategije o tome kako približiti EU, kako dići svijest, i pobuditi interes, ali te strategije do sada još nisu dale rezultate", navodi Radoš.
Tonino Picula (S&D/SDP) naveo je neke od razloga zbog kojeg je došlo do malog odaziva na prethodnim izborima za EU parlament."Pravi korijen ne nalazi se u lošem funkcioniranju europskih institucija, nego je prije svega riječ o nezadovoljstvu ljudi razinom političkog prepoznavanja svojih problema, lokalnih i nacionalnih zajednica, što se onda često usmjerava prema Bruxellesu", tvrdi Picula. Eurozastupnica Dubravka Šuica (EPP/HDZ) smatra kako je i očuvanje europskog tržišta jedan od glavnih prioriteta za koje se svi zajedno trebamo izboriti.

 .
 .

O uvjetima za političko djelovanje mladih u Hrvatskoj i Europi raspravljali su i predstavnici podmlatka političkih stranaka te udruga i organizacija mladih. Josip Bilaver (HDZ) rekao je kako je zadovoljan te da njegova stranka nudi dovoljno prostora za afirmaciju mladih.  Biljana Gaća (SDP) ocijenila je da mladi teško uspijevaju nametnuti njima važne teme. Pohvalila je kampanju Ovaj put glasam Europskog parlamenta kao vrijedan alat za mobilizaciju mladih. Kuzman Novak (Nezavisni) rekao je da postoji jako veliki jaz između starijih i mladih političara te da bi se trebalo raditi na spajanju iskustva starijih i znanja mladih. Teško je, ali važno je ne odustati, zaključio je. Nikša Ovčina (Glas) istaknuo je kako je njegova stranka još uvijek u razdoblju jačanja svoje infrastrukture, te da u tome važnu ulogu imaju i mladi.

S predstavnicima političara razgovarali su predsjednik upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske Josip Miličević, osnivač i glavni urednik portala srednja.hr Marko Matijević, suradnica na projektima Hrvatskog i ferijalnog hostelskog saveza Mia Veličković, te potpredsjednica udruge studenata komunikologije Protagonist Hrvatskog katoličkog sveučilišta Snježana Lovrić.

Europski parlament pokrenuo je internetsku stranicu ovajputglasam.eu kao središte svoje nestranačke institucionalne kampanje uoči predstojećih europskih izbora. Time je građanima EU-a ponudio alat kojim bi svoju okolinu trebali potaknuti na izlazak na birališta, u svibnju 2019. godine.

 .