[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 
Nagradu LUX od 2007. godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji. Nagrada usmjerava pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija.
Pročitaj više
Mihaela Cenkovčan hrvatska je ambasadorica LUX filma iz 2013. godine. Svake godine kino-udruženja iz država članica biraju jednog mladog ambasadora/icu LUX-filma koji sudjeluje u svim aktivnostima vezanim uz Dane LUX filma te posebno na približavanju ideje i misije LUX filmske nagrade u zemlji iz koje dolaze.
Pročitaj više
Sa zadovoljstvom vas pozivamo na filmsku poslasticu - Dan LUX filma tijekom  kojeg će se biti prikazana tri filma koja su ušla u finalni izbor za Nagradu LUX Europskog parlamenta za 2017. godinu. Ovaj jedinstveni filmski događaj odvijat će se u sklopu Zagreb Film Festivala u Kinu Tuškanac u subotu, 18. studenoga 2017. Prikazivat će se ovogodišnja tri finalista za Nagradu LUX: - “Laponska krv” Amande Kernell u 17.00 sati, “Vestern” Valeske Grisebach u 19.30 sati, te “120 otkucaja u minuti” Robina Campilloa s početkom u 22.00 sata.
Pročitaj više
Predsjednik EP-a Martin Schulz objavio je danas u podne ovogodišnjeg pobjednika Nagrade LUX tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu. Film Mustang je prvijenac turske redateljice Deniz Gamze Ergüven, a radi se o pet sestara koje su bile prisiljene na brak, ali koje su se odlučile živjeti svoj život i prekinule su tradiciju.
Pročitaj više
Podnaslovljeni na 24 službena jezika Europske unije, tri filma u finalu Nagrade LUX putuju zajedno ove jeseni i posjećuju preko 40 gradova u svim zemljama članicama EU-a. Publika će tako imati priliku besplatno uživati u nekim od najboljih ovogodišnjih filmova europske kinematografije te glasati na internetskim stranicama i na Facebooku za svog favorita. Dobitnika Nagrade LUX biraju zastupnici Europskog parlamenta, a nagrada se dodjeljuje na plenarnoj sjednici 24. studenog.
Pročitaj više
.
Nakon što je prošle godine mlada Mihaela Cenkovcan iz Pule po prvi puta kao hrvatska predstavnica sudjelovala na poznatoj venecijanskoj Mostri u sklopu projekta '28 Times Cinema', niz je ove godine nastavio Edi Čelić s kojim smo ugodno popricali o njegovom iskustvu hrvatskog ambasadora LUX filma.
Pročitaj više
Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj vas sa zadovoljstvom poziva na Dan LUX filma, poslasticu europskog filma koja se u okviru Zagreb Film Festivala održava 26. listopada u Kinu Tuškanac. 'Djevojke' u režiji Céline Sciamma, 'Ida' Pawela Pawlikovskog i 'Razredni neprijatelj' režisera Roka Bičeka tri su finalista Nagrade LUX Europskog parlamenta koji čine ovogodišnji repertoar, a sve projekcije će biti besplatne i otvorene za javnost. Besplatne ulaznice možete preuzeti na blagajni Kina Tuškanac za vrijeme radnog vremena, a jedna osoba može preuzeti najviše četiri besplatne ulaznice po projekciji.
Pročitaj više
.
Nakon premijernog predstavljanja u zagrebačkoj Kući Europe održanog u prosincu, radovi suvremenih hrvatskih umjetnika koje je otkupio Europski parlament 19. ožujka svečano će biti predstavljeni u Europskom parlamentu u Bruxellesu.
Pročitaj više
.
Otvorenje izložbe djela suvremenih hrvatskih umjetnika koje je Europski parlament otkupio za svoj stalni postav održano je u petak 13. prosinca u Kući Europe, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta. Uz predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leku koji je otvorio izložbu, istoj su prisustvovali gotovo svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu te niz predstavnika Vlade, veleposlanstava, medija, umjetničkih institucija, kao i mnogobrojni prijatelji i gosti.
Pročitaj više
.
Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, s osobitim zadovoljstvom objavljuje otvorenje izložbe djela hrvatskih umjetnika koje je Europski parlament otkupio za svoj stalni umjetnički postav. Svečano otvorenje izložbe za uzvanike održat će se u petak 13. prosinca u 19 sati u Kući Europe. Dan otvorenih vrata, kad zainteresirana javnost može besplatno vidjeti sva djela, je u ponedjeljak 16. prosinca, također u Kući Europe.
Pročitaj više
Film "Alabama Monroe", glazbena ljubavna priča o belgijskom paru koji pokušava preživjeti duboku obiteljsku tragediju, osvojio je Nagradu LUX 2013. Koju dodjeljuje Europski parlament.
Pročitaj više

Lux u Tuškancu

25-11-2013

.
U kinu Tuškanac u Zagrebu 24. studenoga Ured za informiranje po drugi je put prikazao dva filma koji su ušli u najužu konkurenciju za izbor filmske nagrade LUX 2013 Europskog parlamenta.
Pročitaj više
.
"Savršeno, savršeno i savršeno", "Super film, radnja i glumci odlični!", "Emocionalni i moralni tobogan!", "Sve je odlično, režija, scenarij, gluma...." Ovo su samo neki komentara koje je publika ostavila na glasačkim karticama.
Pročitaj više
.
Ured za informiranje Europskog parlamenta sa zadovoljstvom vas poziva na Dan LUX filma, filmsku poslasticu koja se u okviru Zagreb Film Festivala održava 27. listopada u Muzeju za suvremenu umjetnost. Prikazivat će se ovogodišnja tri finalista za nagradu LUX Europskog parlamenta:The Selfish Giant u režiji Clije Barnard (17h); Alabama Monroe u režiji Felixa van Groeningena (19h); Miele u režiji Valerie Golino (21h). Sve projekcije su besplatne.
Pročitaj više
Europski parlament u sklopu filmske nagrade LUX u suradnji s Europa Cinemas, Giornate degli Autori, i Venecijanskim filmskim festivalom, svake godine kroz projekt "28 Times Cinema" okuplja mlade filmofile iz svih država članica Europske unije, a koje predlažu domaća nezavisna kina što djeluju u sklopu globalne mreže Europa Cinemas. Ove je godine, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, projekt „27 Times Cinema“ postao „28 Times Cinema“ pa je na venecijanskoj Mostri sudjelovala i mlada Mihaela Cenkovčan iz Hrvatske na prijedlog kina Valli, člana mreže Europa Cinemas.
Pročitaj više
Miele, The Selfish Giant, The Broken Circle Breakdown tri su filma u finalu filmske nagrade LUX Europskog parlamenta za 2013. godinu. Imena triju finalista obznanjena su 23. srpnja na 10. izdanju 'Dana Venecije' na filmskom festivalu u Rimu. Sva tri filma od sredine listopada do prosinca prikazivat će se u svim državama članicama Europske unije.
Pročitaj više
Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, u suradnji s Kulturno informativnim centrom, sa zadovoljstvom vas poziva u KIC, Preradovićeva 5, na prve Dane LUX filma. Na Danima LUX filma, od petka 28. lipnja do nedjelje 30. lipnja - samo nekoliko sati prije članstva Hrvatske u EU - besplatno će biti prikazano šest vrhunskih europskih filmova koji su između 2007. i 2012. godine osvojili filmsku nagradu LUX Europskog parlamenta.
Pročitaj više