[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Objavljena 3 finalista filmske nagrade LUX Europskog parlamenta za 2013. godinu

23-07-2013
 
 

Miele, The Selfish Giant, The Broken Circle Breakdown tri su filma u finalu filmske nagrade LUX Europskog parlamenta za 2013. godinu. Imena triju finalista obznanjena su 23. srpnja na 10. izdanju 'Dana Venecije' na filmskom festivalu u Rimu. Sva tri filma od sredine listopada do prosinca prikazivat će se u svim državama članicama Europske unije.

Filmovi se bave vrlo različitim temama na vrlo različite načine - a čak dva od tri filma režirale su žene.

O filmovima

Miele, Valeria Golino - Francuska, Italija
Ovaj film obrađuje osjetljivo pitanje eutanazije, aktualno diljem Europe - kako ublažiti bol drugih, pa čak i kad su te odluke kobne. Irene pomaže teško bolesnim ljudima da umru dostojanstveno. Jednog dana ona opskrbljuje novog pacijenta opskrbljuje smrtonosnom dozom, samo da bi na kraju saznala da je savršeno zdrav. Irene odluči ne pomoći mu u njegovom pokušaju  samoubojstva. Od tog trenutka, Irene i Grimaldi počinju svoj napeti i neobičan odnos koji će zauvijek promijeniti Irenin život.

The Selfish Giant, Clio Barnard - Velika Britanija
Suvremena bajka o 14-godišnjem Arboru i njegovom najboljem prijatelju Swiftyju. Izbačeni iz škole i autsajderi u svojoj zajednici, dječaci upoznaju Kittena, lokalnog sakupljača željeza, te mu počinju pomagati. No Arbor uspješno imitira Kittena i postaje pohlepan, a tenzije rastu i dovode do tragičnog događaja.

The Broken Circle Breakdown, Felix Van Groeningen - Belgija
Film je ljubavna priča Elise i Didiera. Njihova sreća je potpuna nakon rođenja njihove djevojčice Maybelle. Nažalost, Maybelle sa šest godina ozbiljno oboli, a Didier i Elise reagiraju na vrlo različite načine. Maybelle im ne ostavlja izbora -Didier i Elise se moraju boriti za nju zajedno.

Sva tri filma, s titlovima na 24 službena jezika Europske unije - među kojima je, naravno, i hrvatski - od sredine listopada do prosinca prikazivat će se u 28 zemalja članica na Danima LUX filma. Publika će na tim projekcijama imati priliku glasati za svog favorita, e pobjednik će biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma u 2014.

"28 puta kino" i Dani LUX filma

Europski parlament pozvao je mlade zaljubljenike u kino u dobi od 18 do 25 godina, iz svih država članica Europske unije, da sudjeluju u četvrtom izdanju "28 puta kino" - projektu na Filmskom festivalu u Veneciji. Prisustvovat će u projekcijama te sudjelovati u raspravama i radionicama zajedno s redateljima, filmskim kritičarima, profesionalcima iz svijeta filma te članovima Europskog parlamenta.

Proglašenje pobjednika

Dobitnik filmske nagrade LUX bit će proglašen u prosincu 2013. godine, na temelju glasova članova Europskog parlamenta, a nagrada će biti dodijeljena na svečanoj sjednici Europskog parlamenta na kojoj će sudjelovati redatelji sva tri filma.

Sva tri finalista bit će dostupna na digitalnoj kopiji (DCP) s titlovima na 24 službena jezika EU. Pobjednički film na izvorniku će biti prilagođen za osobe sa slušnim i vidnim ograničenjima.

Napominjemo kako je dobitnik filmske nagrade LUX za 2012. godinu bio Io sono Li redatelja Andree Segrea (2012, Francuska, Italija). Film je prikazan i na prvim Danima LUX filma koje je Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, organizirao od 27. do 30. lipnja 2013. godine u Zagrebu. Bilo je to prvo predstavljanje filmske nagrade LUX hrvatskoj publici.

Više informacija o nagradi LUX i finalistima možete pronaći na sljedećim stranicama.

Stranica filmske nagrade LUX:
www.luxprize.eu

Filmska nagrada LUX 2012:
http://luxprize.eu/previous-editions