[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Mlada predstavnica Hrvatske na 70. venecijanskoj Mostri u sklopu projekta „28 Times Cinema“

17-10-2013
 
 

Europski parlament u sklopu filmske nagrade LUX u suradnji s Europa Cinemas, Giornate degli Autori, i Venecijanskim filmskim festivalom, svake godine kroz projekt "28 Times Cinema" okuplja mlade filmofile iz svih država članica Europske unije, a koje predlažu domaća nezavisna kina što djeluju u sklopu globalne mreže Europa Cinemas.

Ove je godine, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, projekt „27 Times Cinema“ postao „28 Times Cinema“ pa je na venecijanskoj Mostri sudjelovala i mlada Mihaela Cenkovčan iz Hrvatske na prijedlog kina Valli, člana mreže Europa Cinemas.

Ovaj projekt osmišljen od strane Europskog parlamenta ima za cilj kroz kino i filmske festivale okupiti i profilirati novu mladu europsku publiku različitih kultura, običaja i percepcija. Tako su tijekom jedanaest festivalskih dana u Veneciji - od 28. kolovoza do 7. rujna - mladi zaljubljenici u film imali priliku sudjelovati u intenzivnom treningu i upoznati se s najboljim od europske i svjetske kinematografije.

28 filmofila u dobi od 18 do 25 godina svakodnevno je prisustvovalo projekcijama i sudjelovalo u debatama na temu prikazanih festivalskih filmova te na temu europske kinematografije općenito. Imali su prilike upoznati i razgovarati s redateljima, glumcima, novinarima, filmskim profesionalcima i zastupnicima u Europskom parlamentu.

Svakodnevno su pisali i osvrte na intervjue te recenzije filmova za službenu stranicu Cineuropa (Cineuropa.org blog), bili aktivni na društvenim mrežama, sudjelovali u dnevnim aktivnostima i radionicama kao što su Festivalski radio (FRED), kinematografsko titlovanje i prijevod, i drugim.

U Villi degli Autori u Veneciji imali su prilike diskutirati i s redateljima ovogodišnja tri finalista za filmsku nagradu LUX Europskog parlamenta Cliom Barnardom, Valerijom Golino i Felixom Van Groeningenom, kao i sa zastupnicom u Europskom parlamentu Doris Pack koja je idejna začetnica nagrade LUX.

Kako nam je ispričala mlada Mihaela iz Hrvatske, svaki je dan bio izazov za sve sudionike, odnosno prilika da se upoznaju, pokažu svoje vještine i znanja o svijetu filma, aktivno sudjeluju u radionicama, naprave intervju, napišu recenziju, fotkaju, bilježe sve što vide... i razvijaju svoje sposobnosti!