[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

"Dan LUX filma" 27. listopada na ZFF-u: besplatna projekcija 3 sjajna finalista za filmsku nagradu LUX u Muzeju suvremene umjetnosti

20-10-2013

Ured za informiranje Europskog parlamenta sa zadovoljstvom vas poziva na Dan LUX filma, filmsku poslasticu koja se u okviru Zagreb Film Festivala održava 27. listopada u Muzeju za suvremenu umjetnost. Prikazivat će se ovogodišnja tri finalista za nagradu LUX Europskog parlamenta:The Selfish Giant u režiji Clije Barnard (17h);  Alabama Monroe u režiji Felixa van Groeningena (19h); Miele u režiji Valerie Golino (21h). Sve projekcije su besplatne.

Nagradu LUX od 2007. godine dodjeljuje Europski parlament za postignuća u europskoj kinematografiji te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija "Dan LUX filma" ove godine je uvršten u popratni program Zagreb Film Festivala, dana 27.10. Nagrada usmjerava pažnju na javnu raspravu o europskom identitetu i želi otvoriti pitanja koja su u fokusu interesa europske javnosti.. "Dani LUX filma" organiziraju se tijekom jeseni u više od 40 gradova u Europskoj uniji i opipljiv su izraz angažmana Europskog parlamenta u području filma i kulture. S titlovima na svim službenim jezicima EU-a, filmovi koji se natječu postaju dostupni širokoj publici i potiču rasprave o temama koje se tiču svih nas. Tijekom Dana LUX filma, koji se organiziraju  u okviru nagrade LUX 2013, tri filma iz užeg izbora prikazuju se istovremeno u 28 država EU-a na 24 jezika.

Filmovi u ovogodišnjoj konkurenciji su:

Miele u režiji Valerie Golino (Francuska, Italija, 2013), Alabama Monroe, The Broken Circle Breakdown u režiji Felixa van Groeningena (Belgija, 2012), The Selfish Giant u režiji Clije Barnard (UK, 2013).

Sve projekcije filmova besplatne su i otvorene za javnost.

Ova tri filma su finalisti koji se premijerno prikazuju u Hrvatskoj, a jedan od njih bit će dobitnik nagrade LUX 2013. Pobjednik će bit objavljen 11. prosinca 2013. godine u Strasbourgu.

Distribucija je Ahilova peta europskog filma, a situaciju pogoršavaju jezične barijere, koje se nastoji premostiti upravo nagradom LUX. Europski parlament tako podupire kulturnu raznolikost i štiti europski identitet. Nagradom se pomaže europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu i dopru do široke publike koja ih inače možda ne bi imala priliku pogledati.

Promocija europskog filma kroz nagradu LUX među kulturnim aktivnostima Ureda za informiranje u Hrvatskoj ima posebno mjesto.