[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

NAJAVA: Međunarodna konferencija „Gospodarski rast u EU: implikacije za Hrvatsku“, HNB, 4. prosinca 2017. godine

 .
27/11/2017 15:56:18
 .

U partnerstvu s Hrvatskom narodnom bankom te u suradnji s Predstavništvom Europske komisije, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj organizira međunarodnu konferenciju „Gospodarski rast u Europskoj uniji: implikacije za Hrvatsku“ koja će se u Okrugloj dvorani Hrvatske narodne banke u Zagrebu, Trg hrvatskih velikana 3, održati u ponedjeljak, 4. prosinca 2017. godine, s početkom u 9.30 sati.

 .
 .

Uvodno će govoriti Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, koji će ujedno i otvoriti konferenciju, te Zdravko Marić, ministar financija. Tijekom prvog panela u trajanju od 10.30 do 11.30 sati, bit će riječi o gospodarskom rastu u Europskoj uniji koji traje 18 uzastopnih tromjesečja: stabilan je i uvjerljiv. U Hrvatskoj se istodobno dinamizira gospodarski oporavak, uz rast zaposlenosti i izvoza. U prvom panelu konferencije govornici će detaljno predstaviti sve dimenzije ekonomskog rasta, kako iz hrvatske, tako i iz europske perspektive. O europskoj makroekonomskoj dimenziji govorit će Ivana Maletić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, kao i Manfred Bergmann, direktor za ekonomije država članica Glavne uprave za ekonomske i financijske poslove Europske komisije. Ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek aktualne makroekonomske pokazatelje pojasnit će iz hrvatske perspektive.

Prvi panel te diskusiju s publikom moderirat će Elijana Čandrlić, novinarka i urednica na Hrvatskoj radioteleviziji.

Tema drugog panela konferencije u trajanju od 11.45 do 12.45 sati jest poslovanje u Republici Hrvatskoj s obzirom na njen status države članice Europske unije. U kojoj se mjeri kretanja na tržištima glavnih trgovinskih partnera Republike Hrvatske - država članica Europske unije - odražavaju na poslovanje hrvatskog korporativnog sektora samo su neka od pitanja o kojima će razgovarati sudionici drugog panela. Kao dodatni pokretač investicija često se ističu i EU-fondovi, što je osobito zanimljivo komparirati i s njihovim utjecajem na ulaganja u drugim državama članicama. Gospodarski oporavak u Europskoj uniji posredno se odražava i na sve povoljnije financijske rezultate poslovanja hrvatskih poduzeća, posebice izvoznika, što je dobra osnova za pokretanje novog investicijskog ciklusa. O tome će iz prakse govoriti Marinko Došen, predsjednik Uprave hrvatske tvrtke AD Plastik d.d. Pritom će dodatnu, europsku dimenziju mikroekonomskih aspekata rasta skicirati Francisco Caballero Sanz, voditelj Službe za europski semestar i konkurentnost država članica Glavne uprave za unutrašnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća Europske komisije.

Drugu panel-diskusiju moderirat će Željko Kardum, ekonomski analitičar na Hrvatskoj radioteleviziji.

Dionici i gosti konferencije za vrijeme trajanja oba panela pitanja govornicima imat će priliku postavljati uz pomoć interaktivne digitalne komunikacijske platforme sli.do, dok će video-prijenos konferencije uživo biti dostupan na Facebook-stranici Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj www.facebook/europarl.hr.