[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Održana rasprava „Žene u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici“

 .
03/03/2017 15:25:05
 .

Danas je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održana panel-rasprava “Žene u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM)”, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. U raspravi organiziranoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sudjelovali su hrvatski europarlamentarci Marijana Petir (EPP), Dubravka Šuica (EPP), dr. sc. Davor Škrlec (Zeleni), dr. sc. Lea Skorin-Kapov i dr. sc. Ana Sović Kržić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te robotičarka Maja Mačinko Kovač, uz moderiranje Tanje Rudež iz Jutarnjeg lista.

 .
 .

U iznimno posjećenoj raspravi o ženama u STEM-u u kontekstu hrvatskih izazova i europskih perspektiva, zastupnica Marijana Petir, članica Odbora za prava žena i jednakost spolova u EP-u, navela je da je, unatoč izvrsnom podatku da je Hrvatska među osam zemalja koje su iznad prosjeka EU po udjelu žena u znanosti, potrebna  sinergijska snaga kako bi se žene dodatno zainteresirale za STEM, uz konkretne mjere na nacionalnoj razini u vidu poboljšanja Zakona o radu i pratećih zakona, posebno u smislu ravnoteže obiteljskog i poslovnog života, te jednakih mogućnosti u vidu plaća i napredovanja između žena i muškaraca.

 

„Opredjeljenje za STEM ne bi trebao biti trend ili pomodnost, to je životna odluka“, rekla je zastupnica Dubravka Šuica. Osvrćući se na podatak da se čak 60 % učenika u školama u EU ne koristi digitalnom opremom, navela je da težimo idealu da digitalna infrastruktura bude jednaka u cijeloj EU. Dodala je da žene trebaju biti podjednako zastupljene u svim područjima djelovanja, i da teže istom standardu i statusu, ne samo u STEM-u, te da će na taj način hrvatsko društvo postati bolje i konkurentnije.

 

Za porast broja studentica koje upisuju FER i STEM zaslužna je digitalizacija društva, izjavio je zastupnik dr. sc. Davor Škrlec dodajući da je digitalizacija dovela i do uklanjanja stigme da su tehnički i strojarski poslovi više namijenjeni muškarcima. Osim jednakih mogućnosti kod zapošljavanja dr. sc. Škrlec istaknuo je važnost jednakih mogućnosti kod napredovanja za posao između muškaraca i žena.

 

Govoreći o razlozima i motivaciji za upis FER-a dr. sc. Lea Skorin-Kapov navela je to kao perspektivan izbor te da FER nudi širok spektar mogućnosti i da su kompanije jako zainteresirane za zapošljavanje njihovih studenata a da se i mnogi odlučuju osnovati vlastite start-upove, dodajući da su stečena znanja konkurentna i tražena i na domaćem i na inozemnom tržištu rada.

 

Dr. sc. Ana Sović Kržić u raspravi se među ostalim osvrnula na FER-ov projekt „ŠUZA - iz škole u znanost i akademsku zajednicu“ s ciljem populariziranja STEM-a među školskom djecom, navodeći da je interes za robotiku među djevojkama sve veći.

 

U svom izlaganju o djevojčicama i robotici Maja Mačinko Kovač, voditeljica radionica iz robotike na Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica te profesorica tehničke kulture i informatike u osnovnoj školi navela je da je sve više djevojčica na radionicama robotike, te da nerijetko na školskim natjecanjima osvajaju prva mjesta. Istaknula je i kako za motivaciju djece sama nastava nije dovoljna, te da su festivali znanosti, radionice, ljetne škole samo neki od načina kako podići interes i entuzijazam za ove teme među djecom.

 

Uvodnim govorima publici su se obratili dr. sc. Gordan Gledec, prodekan za znanost Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Violeta Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u RH.