[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Održana tribina „ŽENE I MEDIJI U HRVATSKOJ"

 .
09-03-2018
 .

U Novinarskom domu održana tribina „Žene i mediji u Hrvatskoj“ u organizaciji Ureda za Europskog parlamenta u Hrvatskoj u partnerstvu s Hrvatskim novinarskim društvom. U raspravi organiziranoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena sudjelovali su hrvatski europarlamentarci Marijana Petir i Tonino Picula, ravnateljica HINA-e Branka Gabriela Vojvodić te urednica i direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum, uz moderiranje Domagoja Novokmeta s N1.  

 .

U iznimno posjećenoj raspravi govorilo se o zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama u medijima u Hrvatskoj, kao i o rodnoj ravnopravnosti u medijskom sektoru na razini Europske unije.

Prisutne su uvodno pozdravili voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Staničić, kao i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, dok je raspravu uvodnim izlaganjem otvorila Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Zastupnica Marijana Petir, članica Odbora za prava žena i jednakost spolova u EP-u, među ostalim je poručila „Države članice bi trebale potaknuti medijske tvrtke na usvajanje sustava samoregulacije i kodeksa ponašanja kojima se utvrđuju pravila postupanja kao i kriteriji o medijskoj zaštiti radi promicanja ravnopravnosti spolova a koji bi bili sastavljeni u suradnji sa sindikatima medijske industrije. Potrebno je razvijati jednake mogućnosti i raznovrsne politike koje uključuju mjere protiv zlostavljanja na radnom mjestu, koje će regulirati pitanje porodiljinih i roditeljskih dopusta, fleksibilniji radni aranžman u svrhu uspostave ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života, ugovore na neodređeno vrijeme i mogućnost napredovanja na najodgovornije pozicije."

Zastupnik Tonino Picula osvrnuo se na statistike o ženama u medijima, ali i o zastupljenosti žena u Europskom parlamentu: „Brojke nam pokazuju da studij novinarstva završava oko 70 % žena, od čega ih je samo 30 % na upravljačkim pozicijama, a tek oko 7% njih su komentatorice/kolumnistice. U Europskom su parlamentu prije postojala izaslanstva koja među svojim članovima nisu imala nijednu ženu. No, drago mi je što se stvari mijenjaju. Recimo, Hrvatska i Malta su među primjerima koji imaju više zastupnica nego zastupnika u Europskom parlamentu. Kao društvo moramo početi mijenjati činjenicu da je više od 50% našeg društva zakinuto - jedino tako možemo napredovati!"

Po pitanju uvođenja ženskih kvota u novinarsku struku, ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić izjavila je da se „pitanje žena u medijima ne može promatrati odvojeno od položaja žena  općenito, iako je u pitanju specifična struka”. Smatra da kvote nisu dugoročno rješenje.

Urednica i direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum također se osvrnula na temu uvođenja ženskih kvota. Smatra da će privatni poslodavci vrlo teško pristati na odredbu o kvotama, spominjući pritom da je u medijskoj kući u kojoj je zaposlena taj omjer u korist žena, uključujući i upravljačku strukturu.

Cjelovita snimka tribine dostupna je na sljedećoj poveznici https://www.facebook.com/europarl.hr/videos/1676765752369705/.

Nakon tribine održan je prigodni program za studente na kojem je govorila Ana-Marija Vuković, urednica sportske redakcije na Novoj TV i dr. sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je prikazan kratki dokumentarni film „Ravnopravnost“ autorice Danijele Stanojević.

 

Više informacija:

Povod za tribinu Izvješće Europskog parlamenta o rodnoj ravnopravnosti u medijskom sektoru u EU-u, koje je u prvom redu usmjereno na položaj žena u medijima, u ulogama novinarki i komentatorica, ali skreće pozornost i na nedovoljnu zastupljenost žena na položajima na kojima se donose odluke. Žene zauzimaju između 30 i 40 % rukovodećih položaja u medijima u EU-u, unatoč činjenici da čine većinu diplomiranih u toj struci. Taj nesrazmjer može utjecati na stvaranje sadržaja i fokusa medija, a usto može dovesti i do produbljenja općeg jaza u plaćama i mirovinama žena i muškaraca, stoji u tekstu.

U izvješću se navodi da je zastupljenost žena u javnim medijima u EU-u u prosjeku niska i na visokim strateškim i operativnim položajima te u upravnim odborima (2017. žene su zastupljene na izvršnim položajima s 35,8 %, na neizvršnim položajima s 37,7 %, a u upravnim odborima s 33,3 %). Iako su trenutačno nedovoljno zastupljene u javnim medijima, žene ipak u javnim medijima imaju veće izglede da se zaposle ili da budu promaknute na visoke položaje nego u privatnim medijskim organizacijama.