[KEY NOT FOUND : wai.to_content]
 
 
 

Otvorenje izložbe radova hrvatskih umjetnika u Kući Europe 13. prosinca

11-12-2013

Europski parlament, Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj, s osobitim zadovoljstvom objavljuje otvorenje izložbe djela hrvatskih umjetnika koje je Europski parlament otkupio za svoj stalni umjetnički postav. Svečano otvorenje izložbe za uzvanike održat će se u petak 13. prosinca u 19 sati u Kući Europe. Dan otvorenih vrata, kad zainteresirana javnost može besplatno vidjeti sva djela, je u ponedjeljak 16. prosinca, također u Kući Europe.

Zbog izuzetne važnosti da se Hrvatska, kao najnovija članica Europske unije, predstavi i svojom umjetnošću, Ured za informiranje Europskog parlamenta je obavijestio sve najuglednije kulturne institucije o projektu predstavljanja hrvatskih umjetnika. Sve je to podrazumijevalo uži izbor predloženih radova, a potom i otkup samih djela za trajni postav u Europskom parlamentu. Odabir je obuhvatio djela iznimne umjetničke kvalitete.

Radi se o sljedećim djelima i autorima: skulpturi od poliestera „Nebo i zemlja“ akademika Ivana Kožarića; ulju na platnu „Čovjek i žena“ iz 1983. godine Đure Sedera; „Van Goghovoj posteljini u St.Remyju“ iz 1957. godine Josipa Vanište; ulju i pijesku na platnu naziva „No 13“ iz 2006. g. Zlatana Vehabovića.

U zbirku od preko 600 umjetnina koje je otkupio Europski parlament ući će i instalacija „Introducing Gaps“ Ivane Franke iz 2008. godine te diptih Sanje Iveković iz serije „Ženska kuća“ iz 2012. godine; slika „Prostirna za Ništa“ autorice Nives Kavurić Kurtović, naslikana 1984. godine, a izabran je i diptih „Smrznuta ptica“ i „Tržnica i golubovi“ Borisa Bućana.

Umjetnička zbirka Europskog parlamenta utemeljena je 1980. godine na inicijativu prve predsjednice izravno izabranog Europskog parlamenta, Simone Veil. Njezin je cilj bio na europskoj razini uvesti običaj izlaganja europskih umjetnina kao što to čine brojni nacionalni parlamenti. Tijekom 30 godina Europski parlament kupio je 387 reprezentativnih djela suvremene umjetnosti, a danas zbirka obuhvaća preko 600 slika, skulptura i drugih umjetnina iz svih zemalja članica EU-a i šire, uključujući umjetnine koje su donirali ili posudili nacionalni parlamenti i druge institucije.

Izložbu će otvorit predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, a prisustvovat će joj brojni predstavnici državnog vrha, diplomatskog zbora, akademske zajednice i javnog života.