[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Vijesti

Zastupnici su zabrinuti za prava grrađana Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, uključujući slobodu kretanja.
Zastupnici Europskog parlamenta izrazili su zabrinutost oko sustava za prijavu stalnog boravka državljana EU-a i osnivanja neovisnog tijela.
Pročitaj više
Prosvjed mladih za klimu.
Zastupnici EP-ja pozdravili su plan EU-a o klimatskoj neutralnosti do 2050. zbog čega je do 2030. potrebno smanjiti emisije za 55%.
Pročitaj više
 Reforma EU-a ovisit će o sastancima s građanima i mladima  .
Na tematskim sastancima sudjelovat će građani iz raznih dijelova Europe. Reforme EU-a kreirat će se transparentnim, uključivim i uravnoteženim raspravama „odozdo prema gore“, a dozvolit će se i preispitivanje Ugovora iz Lisabona te uspostava trajnog mehanizma za građansko sudjelovanje.
Pročitaj više
Premijer Plenković predstavio je program hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u Europskom parlamentu.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a zastupnicima u EP-u i predsjednici Komisije Ursuli von der Leyen.
Pročitaj više
Pčele i drugi insekti ključni su za naše ekosustave i biološku raznolikost © 123RF / Europska unija – EP.
Inicijativa EU-a za oprašivače za spas pčela, leptira i ostalih insekata nije dovoljna. Potrebni su akcijski program i ciljane mjere za zaštitu oprašivača
Pročitaj više
 Emily O'Reilly i predsjednik Sassoli  .
Emily O’Reilly izabrana je u srijedu za europsku pravobraniteljicu za razdoblje 2019. - 2024. Na tajnom glasanju dobila je povjerenje 320 zastupnika u Europskom parlamentu.
Pročitaj više
Mjesto sjećanja na novinarku Daphne Caruanu Galiziju u Valletti © 123RF/European Union–EP.
Zastupnici su zabrinuti zbog vjerodostojnosti istraga oko ubojstva novinarke Daphne Caruane Galizie i nedostatka napretka u povezanim optužbama.
Pročitaj više
Klimatske promjene najveći su ekološki problem za većinu ispitanika u Hrvatskoj i u EU-u. Oko 59% Europljana smatra da je članstvo u Uniji dobro za njihovu zemlju, a sve više hrvatskih građana (66%) kaže da je glas Hrvatske u EU-u važan.
Pročitaj više
Eurobarometar Klimatske promjene
Većina građana u EU-u prvi put borbu protiv klimatskih promjena stavlja na vodeće mjesto zakonodavnih zadaća Europskog parlamenta; za hrvatske ispitanike klimatske promjene i onečišćenje zraka najvažniji su ekološki problemi.
Pročitaj više