[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Eurobarometar o imigraciji: Kako Parlament može pomoći kod upravljanja krizom?

 
05-08-2016

Europska unija posljednjih nekoliko godina suočena je s pritiskom velikog broja imigranata. Dok se traže najbolji pristup i odgovori, 74% građana Unije smatra da EU treba zajednički učiniti više u pružanju odgovora na krizu. Istovremeno, prema rezultatima istraživanja Europarometra, dvije trećine građana smatra da je trenutno upravljanje migracijama na razini EU-a nedovoljno.

Saznajte više o tome kako su hrvatski ispitanici odgovarali u istraživanju Eurobarometra na našim internetskim stranicama.

Što radi Parlament

U ožujku ove godine Parlament je usvojio izvješće o stanju na Mediteranu te potrebi za cjelovitim pristupom pri upravljanju migracijama.

Odbor za građanske slobode odobrio je prijedlog Komisije da se uvedu standardizirane putne isprave za imigrante 30. svibnja.

Parlament je 6. lipnja dao zeleno svjetlo za stvaranje sustava kontrole granica koji bi ujedinio agenciju za vanjske granice Frontex i nacionalne uprave za upravljanje granicama.

Komisija je predložila zajednički europski popis zemalja podrijetla kako bi se ubrzao postupak obrada zahtijeva za azil. Prijedlog bi trebali odobriti Europski parlament i Vijeće kako bi on mogao stupiti na snagu. Izvjestiteljica Sylvie Guillaume (S&D, FR) kaže kako se metodologija za utvrđivanje sigurnih zemalja podrijetla poboljšala te postupak samih konzultacija sad uključuje i vanjske organizacije poput UN-a i nevladinih organizacija.