[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Objavljene nominacije za Nagradu Sakharov 2016.

 
15-09-2016

Nagradu Saharov za slobodu misli svake godine dodjeljuje Europski parlament kako bi istaknuo iznimne pojedince i organizacije koji se borbe protiv netolerancije i opresije. Nagrada je osnovana 1988., a Raif Badawi prošlogodišnji je dobitnik. Kandidate za Nagradu Saharov mogu predlagati klubovi zastupnika ili skupine od najmanje 40 zastupnika EP-a. Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj glasuju na temelju prijedloga kako bi se dobio uži izbor od triju finalista, a zatim Konferencija predsjednika odabire jednog laureata.

Ove godine za Nagradu Saharov nominirani su:

Can Dündar, bivši glavni urednik turskih dnevnih novina Cumhuriyet, uhićen u studenom 2015., nakon što su njegove novine objavile snimku krijumčarenja oružja za pobunjenike u Siriji od strane turske obavještajne službe. Dündar je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora za „objavu državnih tajni“ (protiv čega je pokrenuo sudski postupak), preživio je pokušaj atentata, te živi u egzilu. Nominirali su ga klubovi zastupnika Zeleni / EFA, EFDD i GUE / NGL.

Bivši predsjednik tatarskog parlamenta i vođa krimskih Tatara, te bivši sovjetski disident i ukrajinski zastupnik Mustafa Džemilev, bori se za ljudska prava i prava manjina preko pola stoljeća. Imao je šest mjeseci kada je sa svojom obitelji i ostalim tatarskim stanovništvom deportiran u središnju Aziju te 45 godina kada se vratio. Nakon aneksije poluotoka od strane Rusije zabranjen mu je dolazak na Krim. Nominirali su ga EPP i ECR.

Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Bashar preživjele su ropstvo i seksualno zlostavljanje od strane IS-a. Danas su aktivistice za zajednicu Jezida. Živjele su u selu Kocho u Iraku koji je pao u ruke IS-a u proljeće 2014. gdje je brojno stanovništvo masakrirano, a tisuće djevojčica i žena oteto je i prisiljeno na ropstvo. Murad također promiče međunarodno priznanje genocida. Nadia Murad Basee nominirana je od strane ALDE i S&D-a, dok je Lamiya Aji Bashar nominirana od strane S&D-a.

Mirni zagovaratelj prava ujgurske manjine u Kini Ilham Tohti u doživotnom je zatvoru. Optužen je za separatizam zbog su-osnivanja internetske stranice Uyghur Online za promicanje razumjevanja između Ujgura i Hana. Nominiran je od strane zastupnika Ilhana Kyuchyuka i 42 zastupnika.