[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Natjecanje "Euroscola" u Osijeku

 
03-02-2016

Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj u petak 5. veljače 2016. godine organizira natjecanje "Euroscola" za srednjoškolce Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, na koje se prijavila čak 21 srednja škola iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Belog Manastira, Valpova i Županje. Natjecanje će se održati u vijećnici Osječko-baranjske županije u Osijeku s početkom u 11:00 i predviđenim trajanjem do 17:30.  Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan te zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin otvorit će natjecanje, koje je otvoreno za zainteresiranu javnost i medije.

Tri do pet najbolje plasiranih škola pobjedom na ovom natjecanju osigurat će odlazak na simulaciju rada Europskog parlamenta u Strasbourg za po 24 učenika te dva mentora iz svojih škola. U Osijeku će školarci iz ovih dviju najistočnijih hrvatskih županija prezentirati svoje znanje o Europskoj uniji, kao i vještine iznošenja mišljenja i debatiranja o aktualnim europskim temama poput migracijske krize, borbe protiv terorizma i širenja radikalnih ideja na društvenim mrežama te perspektiva mladih Europljana na tržištu rada i mnogih drugih. Ocjenjivat će se i sposobnost iznošenja stavova na stranim jezicima.

O pobjednicima natjecanja odlučivat će peteročlani žiri u sljedećem sastavu:

  • Ivona Tevelly - Grigić, Osječko-baranjska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu
  • Mario Adamović, Vukovarsko-srijemska županija, Upravni odjel za obrazovanje i šport
  • Sonja Burčar, Agencija za odgoj i obrazovanje
  • Violeta Simeonova Staničić, voditeljica Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj
  • Tomislav Levak, Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku/ Glas Slavonije

Proglašenje pobjednika i zatvaranje natjecanja predviđeno je za 17:30 sati.

"Euroscola" program uči mlade o Europskoj uniji

Euroscola je program Europskog parlamenta koji već tri godine bilježi značajan interes među hrvatskim srednjim školama. Na ovogodišnjem prvom natjecanju sudjelovat će 21 škola iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije s ukupno 126 učenika.

Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o europskim pitanjima.  Učenici iz država članica Unije predstavljaju svoje škole na natjecanjima u vlastitoj zemlji, a najuspješniji među njima odlaze u Strasbourg i na jedan dan postaju zastupnici u Europskom parlamentu. Pritom u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjeluju u simulaciji parlamentarnih debata i glasaju o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja europske politike. Dodana vrijednost ovog programa jest razmjena iskustava i prijateljstva koja nastaju među srednjoškolcima iz svih država Europske unije, dok profesori koji prate učenike imaju priliku upoznati svoje kolege iz drugih zemalja i međusobno razmijeniti iskustva.