[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

INSTAinterview // Adrijana: Važno je da kampanja #ovajputglasam ne prestane danom održavanja izbora

 .
07-03-2019
 .

Kampanja #ovajputglasam privlači sve više mladih diljem Hrvatske. Aktivisti se uključuju na razne načine i kroz razne aktivnosti, a posljednja u nizu je i Adrijana Nikitović. 

 .
 .

Kako si se odlučila sudjelovati u kampanji #ovajputglasam? Koja je bila tvoja motivacija?

Odluku da se priključim kampanji #ovajputglasam sam donijela nakon što sam saznala za poražavajuće rezultate o izlaznosti mladih u Hrvatskoj na izbore za Europski parlament. EP donosi zakone koji se tiču budućnosti svih i jedino je predstavničko tijelo u okviru Europske unije na čiji sastav građani mogu direktno utjecati i zato mislim da je jako značajno da se poveća broj ljudi koji glasaju. 

 .
 .

Što si sve do sada učinila kao aktivistica #ovajputglasam kampanje?

Do sada sam pokrenula inicijativu na Facebook-u da se stvori okvir za fotografije sa logom EP-a i datumom izbora i izuzetno mi je drago da je ova inicijativa došla upravo iz najmlađe članice Europske unije - Hrvatske. Osim toga, održala sam radionice koje su za cilj imaju podizanje svijesti o važnosti izlaska na izbore koji nas očekuju 26. svibnja, kao i da informiraju mlade iz inozemstva sa Erasmus+ projekata na koji način mogu glasati u Republici Hrvatskoj. 

 .
 .

Smatraš li da će #ovajputglasam kampanja biti uspješna među mladima?

Smatram da će kampanja biti uspješna jer veliki broj mladih nije dovoljno informiran o izborima i načinu glasanja i to je jedan od razloga zašto nisu glasali na prethodnim izborima, a putem kampanje oni se mogu informirati i čak uzeti aktivnu ulogu u kampanji. Međutim, veoma je važno da kampanja ne prestane danom održavanja izbora kao i da se provedu određene sistematske reforme, gdje u prvom redu mislim na reforme obrazovnog sustava i druge reforme u cilju daljnjeg razvoja građanske svijesti i odgovornosti. 

 .
 .

Koji su tvoji budući planovi vezani uz kampanju #ovajputglasam?

U budućim aktivnostima kampanje ću nastojati informirati mlade o izborima kroz radionice u srednjim školama i street action-e, fokusirajući se na one koji će ove godine prvi put imati pravo glasa. Također, trudit ću se da posjetim druge gradove u Hrvatskoj, jer Hrvatska je mnogo više od Zagreba. S tim ciljem bi ovim putem pozvala sve zainteresirane da se uključe u kampanju i da zajednički osmislimo nove aktivnosti i spremni i osviješteni dočekamo 26. svibanj. 

 .
 .

Besplatna registracija na platformi ovajputglasam.eu, među ostalim, omogućuje:

• Redovito primanje informacija o temama koje sami odaberete, a o kojima se odlučuje i na razini Europske unije (primjerice: zaštita okoliša, mobilnost, kvaliteta hrane, Erasmus+)

• Sudjelovanje u lokalnim aktivnostima Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj vezanim uz #ovajputglasam kampanju

• Pokretanje mini-kampanje u vašom okruženju pod geslom “Ovaj put glasam zbog…” oko tema koje su za vas prioriteti na europskim izborima, uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

I mala i velika uključenost su dobrodošle. Pridružite se događanjima po cijeloj Hrvatskoj ili nam se javite kako biste svoje događanje objavili na ovim stranicama. Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj stoji na raspolaganju za sva pitanja.

Aktivirati se možete i preko interneta, jednostavno podijelite sadržaj sa ovajputglasam.eu stranice, ili Instagrama i Twittera. Koristite oznaku #ovajputglasam.

Više ideja o tome kako se uključiti možete pročitati ovdje.

 .