[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Zastupnica Šuica kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije u resoru demokracije i demografije

 .
10/09/2019 12:25:25
 .

Novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uz popis kandidatkinja i kandidata za povjerenice i povjerenike Europske komisije objavila je dodjelu pripadajućih im portfelja. Republika Hrvatska za svoju je kandidatkinju istaknula aktualnu zastupnicu u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu, kojoj će - uz važnu poziciju jedne od potpredsjednika Europske komisije - pripasti portfelj demokracije i demografije. Gospođa Šuica također će s Komisijine strane predvoditi i rad na Konferenciji o budućnosti Europe.

 .
 .

Iz biografije zastupnice Šuice

U karijeri koja je prethodila radu u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica bila je zastupnica U Hrvatskome saboru (2000. - 2011.), kao i gradonačelnica Grada Dubrovnika (2001.-2009.), kad je osvojila Zlatnu povelju "Linus Pauling" za najbolju gradonačelnicu svijeta 2009., kao i za jednu od 10 najboljih gradonačelnica svijeta 2006. godine (World Mayor Award - City Mayors).

Zastupnici Šuici u tijeku je treći mandat u Europskom parlamentu, u kojem i vodi hrvatsko izaslanstvo Europske pučke stranke. Među brojnim ostalim aktivnostima, u Europskom parlamentu od 2017. do 2019. godine bila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, a od 2013. do 2019. godine potpredsjednica Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom. Od 2014. godine članica je Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, dok je od 2017. do 2019. godine bila članica i Posebnog odbora za terorizam Europskog parlamenta. Od 2014. do 2019. godine bila je članica Odbora za prava žena i jednakost spolova u Europskom parlamentu, obnašajući od 2012. godine međunarodnu dužnost potpredsjednice Zajednice žena Europske pučke stranke. 

Idući korak: saslušanja kandidatkinja i kandidata u odborima Europskog parlamenta

Kod idućih koraka u postupku potvrđivanja novog sastava Kolegija povjerenika ključnu ulogu ima Europski parlament: prije no što isti bude potvrđen, održat će se saslušanja za povjerenice i povjerenike u odgovarajućim parlamentarnim odborima krajem rujna i početkom listopada ove godine. Nakon što  Europski parlament obavi sva saslušanja te da svoju suglasnost s kandidatkinjama i kandidatima za povjerenike, Europsko vijeće službeno će imenovati Europsku komisiju u njenom punom sastavu, sukladno odredbama Ugovora o Europskoj uniji.

 .
 .