[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

ZVIJEZDE S FILMSKOG FESTIVALA U CANNESU POZIVAJU NA EUROPSKE IZBORE

 .
22-05-2019
 .

Među potpisnicima i hrvatski autori: Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar, Zrinko Ogresta

 .
 .

Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar, Zrinko Ogresta, Wim Wenders, Costa-Gavras, Valeria Golino, Neil Jordan, Pawel Pawlikovski, Ralph Fiennes, Wolfgang Fischer, July Delpy. Veerle Baetens, Stellan Skargard - samo su neki od umjetnika koji su s festivala u Cannesu pozvali građane na izlazak na izbore za Europski parlament. Na listi potpisnika manifesta koji govori o važnosti predstojećih europskih izbora je oko 500 imena, među kojima su i autori i glumci iz zemalja izvan Europske unije. No umjetnost oduvijek zna kako povezati ljude i izbrisati granice. Tako je i ovaj put povezala kreativce u zajedničkoj poruci: Europa nije savršena, ali je jedinstvena i predstavlja inspiraciju čitavom čovječanstvu.

„Unija je izgrađena na načelu otvorenih granica, slobodnog kretanja, bratstva i solidarnosti – vrijednostima koje su danas posvuda ugrožene, među ostalim i unutar nje same. Međutim, ova se Unija temelji i na kulturi. Za Europu u kojoj su inovacije i stvaranje uvijek bile ideje vodilje, ona predstavlja istinski ambiciozni smisao. Slobodna i demokratska Europa ujedno je i Europa kreativnosti, slobode mišljenja i izražavanja. Budući da smo suočeni s radikalnim i nazadnim težnjama koje se ponovno šire poput kuge, naša je dužnost stati u obranu tih vrijednosti“, ističe se u manifestu umjetnika iz Cannesa. U bitci ideja moramo odlučno zastupati svoja uvjerenja, poručuju filmaši. „Stoga ćemo od 23. do 26. svibnja glasati na izborima za Europski parlament. U pitanju je ne samo naša zajednička budućnost, već možda i naša budućnost općenito.”

Potpisivanje manifesta potaknulo je Udruženje francuskih redatelja (SRF), Directors' Fortnight, Europska filmska akademiija (EFA), Federacija europskih redatelja (FERA), te Društvo audiovizualnih autora (SAA).
Izbori za Europski parlament održavaju se od 23. do 26. svibnja. U Hrvatskoj je izborni dan nedjelja, a u novi saziv EP-a bira se 12 zastupnika.

 .