[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

EU4mE&U odabran kao pobjednički projekt za nagradu "Karlo Veliki" 2019.

 .
04-04-2019
 .

EU4mE&U najbolji je projekt mladih iz Hrvatske izabran u prvom krugu natječaja Karlo Veliki (Charlemagne), kojime Europski parlament već više od deset godina nagrađuje mlade Europljanke i Europljane između 16 i 30 godina za originalne projekte s europskim karakterom.

 .
 .
 .

Projekt EU4Me&U osmišljen je u Ekonomsko-birotehničkoj školi u Slavonskom Brodu, gdje su učenici zajedno s profesorima pokrenuli niz aktivnosti vezanih uz kampanju „Ovaj put glasam“. Projekt se plasirao kao prvi između 8 prijavljenih kao iznimno originalan i interaktivan. Učenica koja ga je osmislila je Dajana Ivčić, 17-ogodišnjakinja koja vjeruje u Europsku uniju i njen potencijal.

Kako si doznala za natječaj Karlo Veliki?

Pratim veliki broj stranica vezanih uz Europsku uniju na Facebooku pa sam naišla na obavijest o natječaju Karlo Veliki. Odmah sam proslijedila informaciju profesorici i krenuli smo kreirati naš projekt.

Kako je započeo projekt EU4mE&U?

Projekt je započeo s novonastalim školskim debatnim klubom i željom da „europeiziramo“ školu na razne načine. U debatnom klubu ideje su brzo nastajale, profesori, koji su shvatili važnost toga što smo pokrenuli, uključili su se u projekt. Tijekom satova etike pričali smo o Europskoj uniji, isto tako i tijekom geografije i hrvatskog. S profesoricom engleskog jezika raspravljali smo o Brexitu, aktualnoj temi koja utječe i na nas mlade.

Koji je cilj projekta?

Cilj nam je učenike informirati o Europskoj uniji i uputiti ih u njihove građanske dužnosti. Interesantno je to što se u projekt nisu uključili samo učenici trećih i četvrtih razreda, već su se zainteresirali i mlađi učenici. Veliki uspjeh nam je to što je većina punoljetnih učenika odlučila pridružiti se kampanji „Ovaj put glasam“ i u konačnici izaći na europske izbore 26. svibnja..

 

 .
 .

Tko sudjeluje u projektu?

U projekt pokušavamo uključiti cijelu školu i najviše vremena provodimo u debatnom klubu „Srebrni jezici“. Za projekt su također zahvalni i naši partneri iz drugih zemalja.

Kada ste počeli raditi na projektu?

Prije početka školske godine profesori škole bili su na Erasmus projektu u Londonu, dok sam ja sam sa par kolegica sudjelovala u raznim projektima sa Europskim domom. Htjeli smo da se taj europski osjećaj doživi i u našoj školi tako da smo, čim je počela školska godina, osnovali debatni klub, gdje su se sve nadolazeće ideje spontano kreirale.

Koji su vam budući planovi?

Mi smo mala škola u malom gradu, ali znamo da to ništa ne znači. Razumijemo da to što radimo ima potencijala te želimo započeti naš Erasmus projekt K1 ili K2 na temu debate s partnerima iz drugih zemalja. Želimo da mladi postanu svjesni svojih dužnosti te da aktivno sudjeluju.