[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Maturanti Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir iz Krka predstavili Hrvatsku 22. siječnja, na prvoj „Euroscoli“ u 2015. u Strasbourgu

28-01-2015

Euroscola je redovni godišnji program Europskog parlamenta kroz koji učenici viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije na praktičan način uče o Europi. Krčki su maturanti izabrani među najbolje europske učenike na nacionalnom natjecanju u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj. Na natječaju „Moje ideje za bolju Europu“ nagrađeni video uradak učenica Lucije Ostrogović i Marte Justić omogućio je krčkim gimnazijalcima nagradno putovanje u Strasbourg na koje su krenuli 21. siječnja u pratnji mentorice Gordije Marijan i ravnateljice Đurđice Cvitkušić

Krčani su proveli radni dan u Strasbourgu radeći kao zastupnici Europskog parlamenta. Sudjelovali su u simulaciji rada europskih parlamentaraca u dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu te glasali o odlukama vezanim uz aktualna pitanja iz europske prakse komunicirajući na engleskom i njemačkom jeziku. Učenici su bili podijeljeni u šest višejezičnih radnih skupina i raspravljali su o različitim temama (Okoliš i obnovljiva energija, Sloboda informiranja i građanska kultura, 2015. – Europska godina razvoja, Budućnost Europe, Migracije i integracije te Zapošljavanje mladih) zajedno s učenicima iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Danske, Estonije, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Latvije, Litve, Malte, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Švedske i Španjolske.

Učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir pokazali su visoku razinu pripremljenosti i znanja o Europskoj uniji ulaskom učenice Lucije Ostrogović u završnicu igre „Eurogame“.

Kulturni dijalog sudionika obogaćen je mogućnošću predstavljanja škola i država sudionica. Predstavljanje škola i država potvrdilo je bogatstvo različitosti i ujedinilo mlade Europljane u različitosti. Krčki su gimnazijalci predstavili Hrvatsku, otok Krk i svoju školu naglasivši važnost i bogatstvo „zlatnog otoka“ u „zemlji tisuću otoka“ i Europi, dobra upisana na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, vrijednost Baščanske ploče i glagoljice te ekološki osviješten Eko otok Krk. Europskim je parlamentom odzvanjao zvuk sopela, tradicijskog glazbala s otoka Krka. Sopele su svirali sopci Luka Brozić i Mario Gržančić, a maturantica Sara Kinkela dostojanstveno je održala dvominutni govor i dostojno predstavila Hrvatsku, otok Krk i Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir. Za vrijeme predstavljanja škole, krčki su maturanti podijelili ostalim sudionicima Euroscole promidžbene materijale o otoku Krku te im uputili poziv da posjete Krk i Hrvatsku. Promidžbene i info materijale o otoku Krku podijelile su profesorima mentorima iz cijele Europe i dužnosnicima EP-a profesorice Marijan i Cvitkušić tijekom rada nastavnika u radnim skupinama i za okruglim stolom u Europskom parlamentu.

Rezultat Euroscole mnoštvo je mladih koji su u samo jednom danu, ali nakon višemjesečnih priprema, napravili korak više na svom osobnom razvoju. Svih 550 sudionika Euroscole napustilo je Europski parlament bogatije za nova iskustva i prijateljstva na međunarodnoj razini.