[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Odabrane pobjedničke škole #EKOscola natječaja

 .
26-09-2019
 .

Zaključen je natječaj #EKOscola u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, namijenjen srednjoškolcima u dobi od 16 do 19 godina iz cijele Hrvatske. Učenici dvije pobjedničke škole prisustvovat će programu Euroscola – simulaciji rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu 14. studenog i 5. prosinca.

 .
 .

Natječaj za sudjelovanje u programu Euroscola bio je otvoren od 1. kolovoza do 23. rujna, a od učenika srednjih škola tražilo se da na angažiran, pamtljiv i personaliziran način izlože svoje viđenje i shvaćanje uloge Europske unije u očuvanju okoliša i zaštiti prirode.

Zaprimljeni su video uratci iz cijele Hrvatske, a učenici su na iznimno kreativan i savjestan način obradili teme vezane uz zaštitu okoliša i prirode te su sve snimili u obliku jednominutnih videa.

O plasmanu videa odlučivao je žiri u sljedećem sastavu: Violeta Staničić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj (predsjednica žirija); Lidija Živković (Agencija za mobilnost i programe EU-a); Marko Kovačić, istraživač u Institutu za društvena istraživanja; Dominik Beber, urednik branda JoomBoos;Youtuber Borna Rastović - Rasta.

Neki od uradaka bili su šaljivi, neki su bili dramatičnijeg tona, no cilj je postignut - učenici su svojim uratcima poslali jasnu poruku o kritičnosti trenutka u kojem se nalazimo te su ponudili neka konkretna rješenja kako smanjiti zagađenje našeg planeta i kako se boriti protiv klimatske krize.

Od svih pristiglih uradaka dva učenička videa, žiri je najveći broj bodova dodijelio dvama videima koji su školama što su ih izradile osigurali odlazak u Strasbourg. Pobjedničke škole su:

  1. Gimnazija Sisak
  2. Prirodoslovna i grafička škola Rijeka.

Iskrene čestitke Gimnaziji Sisak i Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka, a ovim putem i ostale srednjoškolce pozivamo da se idući put uključe u natječaj i svojim nas radovima i angažmanom iznova zadive - a svojim školama osiguraju odlazak u Europski parlament u Strasbourg.