[KEY NOT FOUND : wai.to_content]

Kolačići (cookies) na internetskoj stranici EU-a

Uz pomoć kolačića na najbolji ćete način iskusiti sve što naša stranica nudi. Ako nastavite bez promjene postavki, koristit ćete kolačiće; postavke vezane uz kolačiće možete promijeniti u bilo kojem trenutku.

Nastaviti
 
 
 

Poznati pobjednici prednatjecanja Euroscola, održanog u Osijeku!

 
08-02-2016

U petak 5. veljače 2016. godine, u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj, održano je službeno prednatjecanje programa "Euroscola'' – simulacije rada europskih zastupnika u Europskom parlamentu u Strasbourgu, namijenjeno srednjoškolcima u dobi od 16 do 18 godina. U natjecanju održanom u velikoj vijećnici Osječko-baranjske županije sudjelovala je 21 škola iz Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Đakova, Županje i Valpova.

O pobjednicima natjecanja odlučio je peteročlani žiri u sastavu Ivona Tevelly - Grigić, Osječko-baranjska županija, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, Mario Adamović, Vukovarsko-srijemska županija, Upravni odjel za obrazovanje i šport, Sonja Burčar, Agencija za odgoj i obrazovanje, Violeta Simeonova Staničić, Ured za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj i Tomislav Levak, Odjel za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku.

U velikoj konkurenciji odličnim nastupom i znanjem o Europskoj uniji, kao i pokazanom vještinom iznošenja mišljenja i debatiranja o aktualnim europskim temama poput migracijske krize, borbe protiv terorizma i širenja radikalnih ideja na društvenim mrežama te perspektiva mladih Europljana na tržištu rada i mnogih drugih, najviše su pokazali timovi ovih srednjih škola:

  • II. Gimnazija Osijek
  • Gimnazija Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca
  • III. Gimnazija Osijek
  • Gimnazija Vukovar

Ostvarenim rezultatom na ovom službenom prednatjecanju svaki tim je osvojio put za 24 učenika i 2 mentora u Strasbourg, gdje će predstaviti svoje škole te na jedan dan postati zastupnici u Europskom parlamentu. U dvorani za plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu sudjelovati će u simulaciji parlamentarnih debata i glasati o odlukama koje se odnose na aktualna pitanja europske politike.

Isto tako, žiri je odlučio o posebnoj nagradi za dva tima pa će tako I. gimnazija Osijek i Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti dobiti priliku sudjelovati na proslavi dana Europe u Zagrebu.

Učenici će razmijeniti iskustava i prijateljstva sa srednjoškolcima iz svih država Europske unije, a profesori koji prate učenike imat će priliku upoznati svoje kolege iz drugih zemalja i međusobno razmijeniti iskustva.