skip to content

 
 
 

EP-Info nr. 1

12-01-2018
 .

Så er vi tilbage med årets første EP-Info. I ugen, der gik, stemte MEP'erne for nye regler til at bekæmpe økonomisk kriminalitet i EU, mens Irland og Danmark den 1. januar kunne fejre 45-års-jubilæum for EU-medlemskab. I Danmark afholdt vi Europæiske Filmdage og viste 2017-vinderen af LUX-prisen 'Sameblod' i Cinemateket. God læselyst!  

 .

Fik du set?

 .
 

Danmark og Irland fejrer 45 års medlemskab af EU

Den 1. januar var det 45 år siden, Danmark og Irland sammen med Storbritannien blev en del af det, der dengang hed EF - Det Europæiske Fælleskab. Siden da har samarbejdet været i rivende udvikling. Nye lande er kommet til, og det indre marked har i 25 år sikret borgere og virksomheder fri udveksling af varer og tjenesteydelser på tværs af grænser. I den anledning fortalte den danske MEP Jeppe Kofod (S&D) og hans irske kollega Mairead McGuinness (EPP) om, hvordan EU-medlemskabet har påvirket deres respektive lande - og omvendt, hvordan Danmarks og Irlands medlemskab har påvirket EU. 

Se mere i videoen...  Og del den gerne med dine venner!

 

 

 .
 

Øget indsats mod økonomisk kriminalitet og terrorisme i EU

Hvert år begår kriminelle bander og terrorister økonomisk kriminalitet for flere hundrede millioner euro. Hele 98,8 procent af de kriminelles aktiver bliver aldrig konfiskeret. Det skal være slut, mener et flertal af MEP’erne i Europa-Parlamentets borgerretsudvalg, som den 11. januar stemte for nye regler, der skal gøre medlemslandene bedre rustet til at indefryse og konfiskere kriminelles aktiver i EU. De nye regler betyder, at det bliver lettere for medlemslandene at anmode om beslaglæggelse af kriminelle aktiver i andre EU-lande, og så skal ofre for økonomisk kriminalitet kunne modtage kompensation. MEP’erne ønsker derudover at fremskynde behandlingen af kendelser om konfiskering af aktiver på tværs af grænserne fra 60 dage til 20 dage. Den mere effektive behandlingsproces skal sikre, at kriminelle ikke når at flytte deres aktiver til et andet sted. Det nye lovforslag er et led i kampen mod finansiering af terrorisme og organiseret kriminalitet. MEP'erne kan nu gå i gang med forhandlingerne med EU-landenes regeringer om den præcise udformning af de nye regler.

Læs mere om Europa-Parlamentets indsats mod økonomisk kriminalitet i EU her...
 .
 

LUX-filmvisning i Cinemateket

Europa-Parlamentets LUX-vinderfilm Sameblod blev sammen med finalisten Western vist i Cinemateket fra tirsdag til torsdag i anden uge af januar. Mange havde trodset blæst og regnvejr for at sætte sig til rette i biografens bløde sæder og lade sig fortrylle af den svensk/dansk-producerede film om den samiske pige Elle Marja. En stærk fortælling om at vende tilbage til sine rødder og om at gøre op med sin minoritetsidentitet for at passe ind i det omkringliggende samfund. Amanda Kernell, som er instruktøren af filmen, har selv samiske rødder. Hun fortalte som optakt til filmvisningen, at filmen er en kærlighedserklæring til den ældre generation af samer, som sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor et menneske vælger at distancere sig fra sit eget samfund. ”Jeg har altid undret mig over, hvorfor og hvordan det påvirker et menneske at skifte identitet,” sagde Kernell. Sameblod vandt Europa-Parlamentets LUX-filmpris tilbage i november 2017 for at sætte fokus på kulturel mangfoldighed og integration i Europa.

Du kan læse meget mere og se traileren til vinderfilmen 'Sameblod' her…
Se traileren til 'Western' og '120 Beats Per Minute', som var med i kapløbet om LUX-filmprisen…
 .
 

I næste uge: nye regler for vedvarende energi  

I november 2016 præsenterede Europa-Kommissionen en "grøn" pakke med lovforslag, der skal sikre mere ren energi og hjælpe til at modvirke klimaforandringer i EU. Under plenarsamling skal MEP'erne mandag den 15. januar diskutere tre af de otte lovforslag. De tre love, som skal til afstemning, inkluderer nye målsætninger for vedvarende energi og energieffektivitet.  MEP’erne ønsker at skære energiforbruget med 40% frem mod 2030, og andelen af vedvarende energi skal op på 35% i stedet for 27%. Desuden arbejder MEP’erne på at få etableret et bedre energisamarbejde og et kontrolsystem, der skal overvåge processen hen imod at nå EU’s energimål for 2030, især vedrørende ren energi og energieffektivitet.

Læs mere om, hvordan MEP’erne vil øge energieffektiviteten og brugen af vedvarende energi...
 .
 

På programmet: plenarsamling i Strasbourg

 .

MEP'erne mødes den 15.-18. januar i Strasbourg, hvor følgende emner - blandt mange andre - er på menuen:

  • Tirsdag den 16. januar vil MEP’erne sammen med formanden for Det Europæisk Råd, Donald Tusk, diskutere resultaterne af det seneste EU-topmøde, som blev afholdt den 14. og 15. december i Bruxelles. Topmødet handlede om brexitforhandlingerne, EU's asylsystem, forsvarssamarbejde og en reform af eurozonen.
  • Onsdag den 17. januar skal MEP’erne debattere prioriteterne for det bulgarske EU-rådsformandskab. Bulgariens premierminister Boyko Borisov vil også være til stede for at fremlægge Bulgariens prioriteter for det næste halve års EU-formandskab.
  • MEP’erne skal debattere propaganda i EU onsdag den 17. januar. Debatten vil især fokusere på den russiske propagandas indflydelse på EU-landene samt på Ruslands forsøg på at påvirke valgene i flere EU-lande gennem misinformation.
  • Den 17. januar skal MEP’erne ligeledes diskutere Europas fremtid med den irske premierminister Leo Varadkar.
 .
 

Altingets podcast om Europa-Parlamentet og EU

Lytter du til podcasts og er du interesseret i Europa-Parlamentet og EU? Så er Altingets nye podcastserie "Parlamentet" uden tvivl lige noget for dig. Med "Parlamentet" får du et overblik over, hvad der rører sig i Europa-Parlamentet og omegn, og en update på nogle af de vigtigste og mest interessante historier fra ugen, der gik, og tiden, der kommer. Hver uge interviewer den erfarne EU-journalist Thomas Lauritzen en person, der kan gøre lytterne klogere på, hvad der rører sig i europæisk politik, mens EU-redaktør Rikke Albrechtsen giver lytterne overblikket over ugen, der er gået. I den sjette udgave af podcasten er EU-parlamentarikerne Anders Vistisen (DF) og Jens Rohde (R) i studiet for at diskutere Dansk Folkepartis anklager om, at de danske medier ser alt for sortsynet på Brexit.

Du kan lytte til Altingets nye podcast her...
 .
 

Den Europæiske Karlspris for Unge 2018

Er du mellem 16 og 30 år? Har du gang i et projekt, der binder EU sammen? Europa-Parlamentet og Stiftelsen for Den Europæiske Karlspris søger unge i alderen 16-30 år, der står bag projekter, der fremmer forståelsen af europæisk integration. Prisen uddeles af Europa-Parlamentet og Stiftelsen for Den Internationale Karlspris i Aachen. Prisen går til det projekt, som på bedste vis er med til at fremme det europæiske samarbejde og følelsen af en fælles europæisk identitet. I 2014 blev det danske rejseprojekt ”Vores Europa” valgt som vinder af den Europæiske Karlspris. Det er muligt at indsende ansøgninger til Karlsprisen 2018 frem til den 29. januar 2018.

Vil du gøre Vores Europa kunsten efter? Så klik på linket og tilmeld dig her...
 .
 

Job med EU-indhold

Europa-Parlamentets kontor i Danmark søger kontraktansatte i 2018 til kommunikation og presse

Første skridt er at oprette en profil hos EU-institutionernes rekrutteringskontor EPSO og derefter skrive dig op på CAST-listen, hvorfra potentielle kandidater bliver kaldt til optagelsesprøve.

Læs mere og skriv dig op her...

 

Er du snart færdig med din uddannelse, og søger du et spændende graduateprogram om EU?
The College of Europe i Warszawa og Brugge søger postgraduates til årgang 2018-2019

Ansøgningsfrist til året 2018/2019: 17. januar 2018

Læs mere om ansøgningsproceduren her...

 

 

 

 

 

 .
 

Kommende EU-arrangementer i Danmark

Nyt Europa inviterer til besøg på den finske ambassade - København

Tirsdag d. 16. januar 2018,​ kl. 17:00 til 18:00 ​

Læs mere her...

 

Tænketanken EUROPA slår dørene op til årets store Europa Konference - København

Torsdag d. 25. januar, kl. 8.30 - 13.00

Læs mere her... 

 

DEO inviterer til konference for undervisere (EU i undervisningen) - Aarhus

Tirsdag den 30. januar 2018, kl. 10.00-16.00

Læs mere her...

 

CBS inviterer til forelæsning af Margrethe Vestager: Demokratisk debat i en kompleks verden - København

Fredag den 2. februar 2018, kl. 14:45 - 16:00  

Læs mere her...

 

DEO inviterer til konference for undervisere (EU i undervisningen) - København

Tirsdag den 6. februar 2018, kl. 10.00-16.00

Læs mere her...

 

Nyt Europa inviterer på valgrejse til Rom

25. februar - 1. marts 2018

Læs mere her...

 

 .
 

EP’s forskningsenhed: Dybdegående viden om europæiske politiske spørgsmål

Har du brug for mere tilbundsgående viden omkring de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 
 .

Redaktionen afsluttet fredag 12/01/2018 kl. 16.00

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Louise Mortensen

Pressekontakt: Jacob Lolck 33 41 40 44 / 25 48 87 11

 .