skip to content

 
 
 

EP-Nyt #12

12-04-2019
 .

I denne uges udgave af EP-Nyt kan du læse om, hvordan Parlamentets borgerretsudvalg vil give bøder til onlineplatforme, hvis de ikke er hurtige nok til at fjerne terrorindhold. Du kan også finde ud af, hvordan et eventuelt britisk EU-valg vil påvirke antallet af danske MEP'er. God læselyst!

 .
 

Terror skal fjernes fra sociale medier

Mandag den 8. april godkendte Parlamentets borgerretsudvalg en ny lov, der skal gøre op med spredning af terrorrelateret indhold på internetplatforme i EU. Det skete med 35 stemmer for, 1 imod og 8 stemmer hverken for eller imod.

Loven er henvendt til virksomheder som YouTube og Facebook, hvor brugerne selv uploader og deler indhold. Den betyder, at når disse virksomheder får besked fra myndighederne om at fjerne terrorindhold, har de én time til at fjerne det. Hvis virksomhederne ikke lever op til kravet, kan de risikere at modtage en bøde på op til 4% af deres globale omsætning.

Det betyder dog ikke, at det er virksomhedernes ansvar at monitorere alt det indhold, der bliver delt på deres hjemmeside. Desuden er indhold delt med uddannelsesmæssigt eller journalistisk formål undtaget fra lovgivningen.

I denne uge skal det samlede Parlament stemme om lovgivningen. Derefter er det op til det nyvalgte Parlament efter EU-valget i maj at forhandle med Ministerrådet om den endelige version af den nye lov.

 
 .

Brexit-udskydelse åbner op for britisk EU-valg

”HVIS May igen får udskydelse, så giv UK tid nok til at løse det kaos. Tak!” Sådan skrev den danske MEP Jeppe Kofod på Twitter i tirsdags, dagen før brexit-topmødet i Bruxelles. Og på mødet blev statslederne fra de øvrige 27 EU-lande da også enige om at give det britiske parlament godt seks måneder mere til at nå et flertal for en exit-aftale med EU.

Derfor hedder den foreløbige deadline nu 31. oktober. Og det betyder, at briterne måske alligevel skal til EU-valg, hvis ikke Theresa May får vedtaget en skilsmisseaftale inden den 23. maj. For danskerne vil et britisk EU-valg få indflydelse på, hvor mange MEP'er vi skal vælge ind i Parlamentet.

Danmark er nemlig et af de lande, der grundet befolkningsvækst står til at få et ekstra medlem, når Storbritannien mister deres 73 sæder i Parlamentet. Skal briterne derimod holde EU-valg, betyder det, at danskerne i første omgang sender 13 og ikke 14 MEP'er af sted til Strasbourg og Bruxelles. Først når Storbritannien endeligt forlader EU, vil den nye fordeling af pladser træde i kraft og Danmark få sit ekstra mandat.

Parlamentets formand Antonio Tajani opfordrede i onsdags de britiske politikere til snart at enes om en brexit-løsning på tværs af de politiske skillelinjer. ”Den usikkerhed, som brexit skaber, må ende snarest muligt. Den skaber nervøsitet for vores borgere, og den er også skadelig for virksomhederne,” bemærkede han.

 .
 

Roadtrip i retrospektiv: Tak for den varme velkomst

Sidste uge afsluttede vi vores roadtrip rundt i landet med et brag af et besøg i det nordjyske. Og mens vi ofte hørte fra både elever, borgere og journalister, at det var dejligt at få sat ansigt på os, var glæden lige så stor den anden vej. Det var en fornøjelse at møde folk på både redaktioner, skoler og på gader og stræder. Og mange gav os et stort smil med på vejen, når vi bød på en lakridspibe og en venlig reminder om valgdatoen den 26. maj.

”Det har været så værdifuldt at være rundt i landet og varme op til EU-valget sammen med borgerne. Folk virkede glade for, at vi lagde vejen forbi. Det har også givet os mulighed for at lytte og lære af folks holdninger til europæisk politik,” siger kontorchef for Europa-Parlamentet i Danmark Anne Mette Vestergaard.

Undervejs har kontoret - foruden Nordjylland - både været i Midt-, Syd- og Sønderjylland, på Fyn, i Nordsjælland og på Sydsjælland. Du kan læse mere om vores tur og finde links til pressedækningen fra de forskellige byer her.

 .
 

Bliv kampklar til EU-valget

Hvor kan jeg registrere mig som vælger? Hvad er spidskandidater til EU-valget? Og kan jeg stemme fra udlandet? Det er præcis sådan nogle spørgsmål, som den nye hjemmeside www.eu-valg.eu giver svar på.

Europa-Parlamentet har nemlig for første gang lavet en side, der i Q/A-format forklarer stemmereglerne for hvert enkelt medlemsland. På den danske side kan man eksempelvis læse, at danskere kan brevstemme fra et andet EU-land.

Hjemmesiden skal sikre, at alle stemmeberettigede borgere har den information, de skal bruge for at kunne give deres stemme til kende.

 
 .

Ugens events

På vores eventside for valget dennegangstemmerjeg.eu kan du finde EU-events, der foregår rundt om i hele landet. Siden opdateres løbende, og du kan endda få dine egne events op på siden. Det kræver blot, at der er en EU-valgvinkel på dit event. For at få dit event delt sender du bare en mail til maria.olsen@ep.europa.eu med detaljerne. Vi kan så hjælpe dig med det praktiske.

 

 .
 

Find dybdegående viden om EU og Europa-Parlamentet

 .

Har du brug for mere tilbundsgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 

Redaktionen afsluttet fredag 12/04/2019 kl. 16.00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck, Lea Hovmand Jørgensen, Mie Olsen og Anne Norre Hansen
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11