skip to content

 
 
 

EP-Nyt #2

31-01-2019
 .

I denne uges udgave af EP-Nyt kan du læse om alt fra situationen i Venezuela til, hvorfor MEP'erne ikke længere må sidde med skilte i plenarsalen.

 .
 

Ungarn undersøges for brud på retsstatsprincipperne

Domstolenes uafhængighed og den frie presse var i spil, da Parlamentet onsdag diskuterede EU's igangværende undersøgelse af den ungarske stat. I september stemte Parlamentet nemlig for en såkaldt artikel 7-procedure mod premierminister Viktor Orbáns regering. Det skete i kølvandet på en omfattende rapport, der pegede på problemer med korruption, begrænsning af den frie presse, trusler mod domstolenes uafhængighed og diskrimination mod romaer i Ungarn.

Under onsdagens debat fortalte næstformand Frans Timmermans, at Kommissionen for nylig har givet den ungarske regering to måneder til at adressere EU's bekymring over den såkaldte ”Stop Soros-lov”, der kriminaliserer forsøg på at hjælpe asylansøgere.

Da den danske MEP Anders Vistisen (ECR) gik på talerstolen, var det dog for at advare EU mod at hænge enkelte medlemsstater ud. ”Jeg ved, at landene i den her Union ikke behandles ens,” sagde han. Det er en skam, mente Vistisen, for i sidste ende kan forskelsbehandlingen afføde mere opbakning til de selvsamme ledere, som EU ønsker at konfrontere.

 .
 

Parlamentet støtter Juan Guaidó som Venezuelas præsident

”Den Europæiske Union må stå sammen med venezuelanerne. Det er tydeligt, at vi skal støtte frihed og menneskerettigheder frem for undertrykkelse.” Sådan lød det fra formand for Parlamentet Antonio Tajani under onsdagens samling, hvor den politiske situation i Venezuela var på dagsordenen.

I en beslutning, som blev vedtaget med 439 stemmer for og 104 stemmer imod, opfordrede MEP'erne EU's udenrigschef Federica Mogherini og medlemslandene til at anerkende Juan Guaidó som Venezuelas eneste legitime præsident.

Landets nuværende præsident Nicolas Maduro er nemlig trådt ind i endnu en seksårig præsidentperiode efter et nationalt valg, som blev boykottet af oppositionen og kaldt udemokratisk af samtlige nabolande. Modsat har Juan Guaidó, der nu har erklæret sig som midlertidig præsident i Venezuela, landets demokratiske nationalforsamling i ryggen. Læs mere her.

I 2017 vandt oppositionen i Venezuelas nationalforsamling Europa-Parlamentets Sakharov-pris for tankefrihed. Mens Guaidó nu bakkes op af Europa-Parlamentet og USA, får Maduro støtte fra Kina, Rusland og Tyrkiet. 

 .
 

Mere gennemsigtighed, tak!

Fra nu af skal MEP'erne til digitalt at offentligøre flere af deres møder med interessegrupper, vedtog Parlamentet i torsdags. Det skal ske i det såkaldte ”gennemsigtighedsregister”, som giver EU's borgere en oversigt over, hvilke organisationer og aktører, der kæmper for hvad og med hvilket budget i ryggen. De nye regler gælder for nøgleaktørerne i den parlamentariske lovgivningsproces: ordførere, skyggeordførere og udvalgsformænd.

De nye regler stiller også nye krav til MEP'ernes opførsel. De skal nemlig fremover afholde sig fra at sidde med skilte til plenarsamlingerne og bruge nedladende og diskriminerende sprog og såkaldt hadtale. De nye regler træder allerede i kraft den 11. februar.

 
 .

Bliv kampklar til EU-valget

Hvor kan jeg registrere mig som vælger? Hvad er spidskandidater til EU-valget? Og kan jeg stemme fra udlandet? Det er præcis sådan nogle spørgsmål, som den nye hjemmeside www.eu-valg.eu giver svar på.

Europa-Parlamentet har nemlig for første gang lavet en side, der i Q/A-format forklarer stemmereglerne for hvert enkelt medlemsland. På den danske side kan man eksempelvis læse, at Danmark i år skal sende 14 MEP'er afsted til Bruxelles, og at danskere kan brevstemme fra et andet EU-land.

Hjemmesiden lanceres knap fire måneder før valget den 26. maj for at sikre, at alle stemmeberettigede borgere har den information, de skal bruge for at kunne give deres stemme til kende.

 
 .

Ugens events

På vores eventside for valget dennegangstemmerjeg.eu kan du finde EU-events, der foregår rundt om i hele landet. Siden opdateres løbende, og du kan endda få dine egne events op på siden. Det kræver blot, at der er en EU-valgvinkel på dit event. For at få dit event delt sender du bare en mail til maria.olsen@ep.europa.eu med detaljerne. Vi kan så hjælpe dig med det praktiske.

 

 .
 

Find dybdegående viden om EU og Europa-Parlamentet

 .

Har du brug for mere tilbundsgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 

Redaktionen afsluttet fredag 31/01/2019 kl. 16.00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck, Lea Hovmand Jørgensen og Mie Olsen
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11