skip to content

 
 
 

EP-Nyt #3

11-02-2019
 .

I denne uges udgave af EP-Nyt kan du blandt andet læse om, hvordan Parlamentets skattesnydsudvalg har været i Danmark for at kulegrave Danske Bank-skandalen.

 .
 

Parlamentets skattesnydsudvalg i Danmark for at grave i Danske Bank-skandalen

"Total mangel på en ordentlig ledelse og kultur". Sådan lød dommen fra Jeppe Kofod efter et møde fredag den 8. februar mellem Europa-Parlamentets skattesnydsudvalg (TAX3) og Danske Banks midlertidige topchef Jesper Nielsen.

Jeppe Kofod (S&D) er ordfører for Europa-Parlamentets udvalg om økonomisk kriminalitet, skatteunddragelse og skatteundgåelse (TAX3), og sammen med en håndfuld andre udvalgsmedlemmer var han den 6.-8. februar på mission i Estland og Danmark for at undersøge Danske Bank-skandalen. I Danmark mødtes de med blandt andre Danske Bank, Finanstilsynet, erhvervsministeren og Folketinget.

Formålet med besøget var at undersøge hvidvaskskandalen i Danske Bank og drage nogle konklusioner til den rapport om forebyggelse af økonomisk kriminalitet, skatteunddragelse og skatteundgåelse, som Jeppe Kofod (S&D) er i gang med at udarbejde sammen med tjekken Luděk Niedermayer (EPP).

Oven på besøget lød en af anbefalingerne fra TAX3-udvalgsformanden Petr Ježek (ALDE), at der bør være en central EU-myndighed med et stærkt mandat, som skal stå for hvidvaskkontrol. Jeppe Kofod anbefalede, at EU bør indføre bødestørrelser til bankerne i samme kaliber som dem, man ser i USA. Ellers vil det aldrig lykkes at få sat en stopper for alvorlig finansiel kriminalitet, hvidvask og terrorfinansiering.

Læs mere om besøget her.

 .
 

Studerende beskyttes mod et hårdt brexit

I forrige uge advarede uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) danske studerende om at satse på et udvekslingsophold i Storbritannien. ”Søger man via et EU-program, er der en stor risiko for, at ens studieplads slet ikke er der, hvis ikke der kommer en løsning,” sagde han til DR.

Men den risiko vil Parlamentet komme til livs. I hvert fald for de studerende, der har påbegyndt deres udlandsophold senest den 30. marts i år. Kultur- og uddannelsesudvalget arbejder nemlig i ekspresfart på en lovgivning, der skal sikre finansieringen af alle igangværende Erasmus+-programmer i tilfælde af, at briterne ender med at forlade EU-samarbejdet den 30. marts uden en aftale med EU. Det betyder, at danskere, som p.t. er skrevet op til studie- eller praktikophold i Storbritannien med start inden brexitdag, ikke skal frygte for at miste deres plads.

Lovgivningen omfatter omkring 14.000 studerende fra EU's medlemslande og 7.000 briter. Pengene er allerede øremærket i EU's langsigtede budget. Udvalget benytter sig af en såkaldt fast-track-procedure for at få lovgivningen stemt igennem allerede på næste måneds plenarsamling.

 .
 

Arbejdsgivere skal sikre minimumsrettigheder

Faste regler for, hvornår din nye arbejdsgiver skal informere dig om dine arbejdsvilkår. Også hvis du arbejder under nye ansættelsesformer som f.eks. Uber-chauffør eller Deliveroo-bud. Det er et af hovedformålene med de nye regler om arbejdsvilkår i EU, som Parlamentet og Ministerrådet fik forhandlet sig frem til under i sidste uges trilogforhandlinger.

Det betyder, at praktikanter, korttidsansatte og folk, der arbejder for tjenesteudbydere såsom Uber og Deliveroo, allerede fra dag ét skal have klar information om deres arbejdsvilkår. Vilkår som betaling, arbejdets varighed og, hvornår arbejdstiderne forventes at ligge.

Initiativet kommer i en tid, hvor digitaliseringen af arbejdsmarkedet og mange nye apps har ført til alternative kontraktformer.  

Aftalen slår også fast, at en arbejdsgiver ikke kan forbyde sine ansatte at tage supplerende jobs, så længe arbejdstiderne ikke kolliderer. Derudover må en medarbejder kun arbejde på prøve i seks måneder, før kontrakten skal laves om til noget mere fast.

 
 .

Bliv kampklar til EU-valget

Hvor kan jeg registrere mig som vælger? Hvad er spidskandidater til EU-valget? Og kan jeg stemme fra udlandet? Det er præcis sådan nogle spørgsmål, som den nye hjemmeside www.eu-valg.eu giver svar på.

Europa-Parlamentet har nemlig for første gang lavet en side, der i Q/A-format forklarer stemmereglerne for hvert enkelt medlemsland. På den danske side kan man eksempelvis læse, at Danmark i år skal sende 14 MEP'er afsted til Bruxelles, og at danskere kan brevstemme fra et andet EU-land.

Hjemmesiden lanceres knap fire måneder før valget den 26. maj for at sikre, at alle stemmeberettigede borgere har den information, de skal bruge for at kunne give deres stemme til kende.

 
 .

Ugens events

På vores eventside for valget dennegangstemmerjeg.eu kan du finde EU-events, der foregår rundt om i hele landet. Siden opdateres løbende, og du kan endda få dine egne events op på siden. Det kræver blot, at der er en EU-valgvinkel på dit event. For at få dit event delt sender du bare en mail til maria.olsen@ep.europa.eu med detaljerne. Vi kan så hjælpe dig med det praktiske.

 

 .
 

Find dybdegående viden om EU og Europa-Parlamentet

 .

Har du brug for mere tilbundsgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 

Redaktionen afsluttet fredag 11/02/2019 kl. 14.00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck, Lea Hovmand Jørgensen og Mie Olsen
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11