skip to content

 
 
 

EP-Nyt #30

08-11-2019
 .

Vi kigger fremad med Europa-Parlamentets miljøudvalg, som efterspørger større klimaforpligtelser fra EU - og kigger bagud med de danske MEP’er, der fortæller om, hvad Murens fald for 30 år siden har betydet for dem. Og så er der nyt til de unge: Søg om at blive trainee eller indstil et projekt til Karlsprisen.

 .
 
 
 .

MEP'erne: EU skal være CO2-neutralt i 2050

EU skal forpligte sig til at blive CO2-neutralt inden 2050 og sætte ambitionerne for CO2-reduktion i 2030 op. Sådan lyder en af opfordringerne i en resolution fra Europa-Parlamentets miljøudvalg forud for det store klimatopmøde COP25 i december.

Inden topmødet har MEP'erne en række forslag, som skal sikre, at EU-landene fortsat er i spidsen, når det kommer til kampen mod klimaforandringer. Det skal blandt andet lykkes ved at sætte ambitiøse mål for CO2-neutralitet, mindske forurening fra fly- og skibstrafik og ved, at medlemslandene fordobler deres bidrag til FN's Grønne Klimafond, som støtter udviklingslande i at bekæmpe klimaforandringer. Derudover opfordrer MEP'erne både de enkelte lande og Den Europæiske Investeringsbank til at udfase støtten til fossile brændstoffer som kul og olie.

EU skal være i førertrøjen

Der er brug for, at EU og EU-landene kommer frem i skoene og gør noget ved klimaforandringerne, for ”de skridt, der bliver taget de næste 10 år, vil påvirke menneskeheden de næste 1000 år,” siger medlemmerne af Europa-Parlamentets miljøudvalg.

MEP'ernes udmelding kommer kort efter, at den amerikanske præsident Trump formelt trak USA ud af Paris-aftalen, hvor 196 lande i 2015 forpligtede sig til at begrænse den globale opvarmning. Netop derfor ønsker MEP'erne, at EU skal tage førertrøjen på, når det kommer til at prioritere klimaet.

Klimatopmødet COP25 afholdes i december i Madrid. Oprindeligt skulle Chile have været vært, men på grund af uroligheder og demonstrationer i landet har chilenerne valgt at give stafetten videre.

 
 .

MEP'erne mindes Berlinmurens fald

 
 .

Mange husker tydeligt, hvor de var, og hvad de lavede, da Berlinmuren faldt den 9. november 1989. Og nu, 30 år senere, er der ingen tvivl om, at der var tale om en historisk begivenhed, som har haft stor betydning for, hvordan Europa ser ud i dag. Åbningen af muren, der adskilte Øst- og Vesttyskland, står i dag som symbolet på opgøret med årtiers europæisk splittelse mellem øst og vest.

Murens fald var kulminationen på en række skelsættende begivenheder i øst, der tilsammen førte til kommunismens sammenbrud i Østeuropa. Allerede inden Berlinmuren styrtede sammen, havde de kommunistiske regimer i Polen og Ungarn kastet håndklædet i ringen og åbnet op for frie valg.

I anledning af 30-året har vi spurgt en række af de danske MEP'er, hvad Murens fald har betydet for dem. Du kan se, hvad de svarede, i videoerne her:

 .
 
 
 .

Vil du være trainee hos os?

 
 .

Vil du have praktisk EU-erfaring, og brænder du for at skrive og lave indhold til sociale medier? Så kickstart din karriere som (lønnet) trainee hos Europa-Parlamentet, og få fem forrygende måneder i København, Bruxelles - eller et andet sted i Europa. Traineeperioden løber fra den 1. marts 2020 til den 31. juli 2020.

Der er ansøgningsfrist den 30. november 2019.

Læs mere om, hvordan du søger, her.

 
 .

Har du et projekt, som fortjener at vinde?

 .
 

Der kan nu indsendes projekter til Karlsprisen, som er en pris, der hvert år uddeles af Europa-Parlamentet til unge, der aktivt deltager i Europas udvikling og fremmer en fælleseuropæisk identitet.

Alle unge mellem 16 og 30 år fra et EU-land kan indsende projekter til Den Europæiske Karlspris for Unge. Læs mere om kravene her.

De tre modtagere af prisen bliver inviteret på besøg i Europa-Parlamentet i Bruxelles eller Strasbourg, og der vil være pengepræmier til både første-, anden- og tredjepladsen.

De tidligere vinderprojekter har blandt andet handlet om udveksling af unge eller om sport, kunst og kultur. Se her, hvad de tidligere vinderprojekter har handlet om - blandt andet det danske projekt ”Vores Europa”, som vandt i 2014.

Find dybdegående viden om EU og Europa-Parlamentet

 .

Har du brug for mere tilbundsgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 

Redaktionen afsluttet fredag 08/11/2019 kl. 14:00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck og Emma Tram
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11