skip to content

 
 
 

EP-Nyt #8

15-03-2019
 .

I denne uges udgave af EP-Nyt kan du læse om de nødlove, Europa-Parlamentet har vedtaget i tilfælde af et no-deal brexit. I uge 12 kan du også møde os på vores roadtrip til Esbjerg, Aabenraa, Kolding og Odense: danmark.dennegangstemmerjeg.eu. God læselyst!

 .
 

To uger til brexit: Parlamentet gør nødlove klar

”Risikoen for et no-deal har aldrig været højere. Jeg beder jer om ikke at undervurdere den risiko eller dens konsekvenser.” Sådan lød appellen fra EU's brexit-forhandler Michel Barnier i onsdags, da Parlamentet diskuterede det britiske underhus' seneste nedstemning af skilsmisseaftalen med EU.

Debatten fandt sted samme dag, som Parlamentet stemte en række nødforanstaltninger igennem, der skal afbøde virkningerne for britiske og europæiske borgere i tilfælde af et brexit uden aftale. Tiltagene skal blandt andet sikre, at Erasmus-studerende kan færdiggøre deres uddannelser, at britisk gods- og bustransport mellem EU og Storbritannien kan fortsætte, og at de gensidige fiskeritilladelser forbliver gældende.

Alt sammen selvfølgelig med det forbehold, at de midlertidige nødlove skal gælde begge veje. Selvom der blot er et par uger til 29. marts, er det stadig uvist, hvorvidt skilsmisseforhandlingerne bevæger sig ud i forlænget spilletid. Torsdag aften stemte det britiske parlament for at udsætte udmeldelsen af EU. En forlængelse skal dog godkendes af samtlige EU-lande for at kunne komme på tale.

I onsdags var det dog tydeligt, at MEP'ernes tålmodighed er ved at nå bristepunktet. ”En hel generation vil lide. EU kan ikke redde Storbritannien; beslutningen er op til dem,” sagde formand for Parlamentets konservative gruppe Manfred Weber. Samtidig opfordrede brexit-tilhængerne Nigel Farage (EFD) og Gerard Batten (ENF) entydigt EU til at smide Storbritannien ud den 29. marts ved at nægte en forlængelse.

I næste uge er der EU-topmøde, hvor medlemslandene skal tage stilling til, om briternes anmodning om forlængelse skal godkendes. 

 
 .

Rusland ude i den politiske kulde

I de seneste år er den diplomatiske afstand mellem EU og Rusland øget betragteligt. Det skyldes blandt andet den russiske besættelse af den ukrainske Krimhalvø, Ruslands troldefabrikker og landets militære støtte til den syriske præsident al-Assad. Derfor opfordrede Parlamentet i tirsdags til at begrænse samarbejdet med Rusland til globale udfordringer som klimaforandringer og terrorisme.

Det skete, da et flertal på 402 MEP'er fordømte Ruslands misinformationskampagner, hvidvaskning samt krænkelse af EU's luftrum i Østersøregionen. Samtidig stemte MEP'erne for en opdatering af den nuværende partnerskabsaftale. En aftale, der ellers blev sat i verden for at fremme gensidig handel, politisk dialog og fælles interesser mellem EU og Rusland.

MEP'erne mener desuden, at EU bør være klar til at indføre yderligere sanktioner mod Rusland og særligt russiske enkeltpersoner. Siden 2014 har EU sanktioneret Rusland ved blandt andet at indefryse 164 personers aktiver, begrænse Ruslands adgang til EU-markedet og ikke mindst gå fra at holde G8-møder til at holde G7-møder uden Rusland ved bordet.

 .
 

Ny EU-lov skal sikre Europa mod cybertrusler

Nye regler skal sikre, at produkter, processer og tjenester, der sælges i EU-landene, opfylder cybersikkerhedsstandarder. Reglerne skal forbedre det europæiske modsvar til det stigende antal cybertrusler. Det vedtog Europa-Parlamentet tirsdag med en ny EU-lov om cybersikkerhed.

"Der er særligt to problemer, vi gerne vil modvirke. Det første relaterer sig til det stigende antal angreb på vigtig infrastruktur, der påvirker alle aspekter af vores dagligdag - elnet, kommunikation, vandforsyning osv. Det andet handler om at genopbygge brugernes tillid til sikkerheden og retten til privatliv på de enheder, de bruger," fortæller Angelika Niebler (EPP, Tyskland), der har været Parlamentets forhandler på den nye lov.

Samtidig bekymrer MEP’erne sig over de seneste forlydender om, at 5G-udstyr kan have indbyggede bagdøre, der gør det muligt for kinesiske producenter og myndigheder at få uautoriseret adgang til private og personlige data i EU.

 .
 

Handicappede får lettere adgang til smartphones og pengeautomater

Europa-Parlamentet har netop vedtaget ny lovgivning om tilgængeligheden af produkter og tjenester for ældre og handicappede. Direktivet skal forbedre hverdagen for ældre og handicappede og samtidig sikre mere innovation på området.

Det nye direktiv fastsætter et krav om bedre adgangsforhold til produkter og tjenesteydelser som billet- og check-in-maskiner, pengeautomater, banktjenester, e-handel, e-bøger, smartphones og tablets samt transport.

"Disse længe ventede regler vil gøre en stor forskel ikke kun for millioner af handicappede borgere, men også for de ældre,” siger Morten Løkkegaard (ALDE, Venstre), der som Parlamentets ordfører på sagen har arbejdet hårdt for at få lovgivningen stemt igennem.

 .
 

Bliv kampklar til EU-valget

Hvor kan jeg registrere mig som vælger? Hvad er spidskandidater til EU-valget? Og kan jeg stemme fra udlandet? Det er præcis sådan nogle spørgsmål, som den nye hjemmeside www.eu-valg.eu giver svar på.

Europa-Parlamentet har nemlig for første gang lavet en side, der i Q/A-format forklarer stemmereglerne for hvert enkelt medlemsland. På den danske side kan man eksempelvis læse, at Danmark i år skal sende 14 MEP'er afsted til Bruxelles, og at danskere kan brevstemme fra et andet EU-land.

Hjemmesiden lanceres knap fire måneder før valget den 26. maj for at sikre, at alle stemmeberettigede borgere har den information, de skal bruge for at kunne give deres stemme til kende.

 
 .

Ugens events

På vores eventside for valget dennegangstemmerjeg.eu kan du finde EU-events, der foregår rundt om i hele landet. Siden opdateres løbende, og du kan endda få dine egne events op på siden. Det kræver blot, at der er en EU-valgvinkel på dit event. For at få dit event delt sender du bare en mail til maria.olsen@ep.europa.eu med detaljerne. Vi kan så hjælpe dig med det praktiske.

 

 .
 

Find dybdegående viden om EU og Europa-Parlamentet

 .

Har du brug for mere tilbundsgående viden om de politikområder, som Europa-Parlamentet beskæftiger sig med, eller er du bare interesseret i et bestemt område? Europa-Parlamentet har en forskningsenhed, der producerer forskellige produkter af høj kvalitet. Lige nu kan du f.eks. finde information om både migration, klima og økologi.

Bliv klogere her...

 

Redaktionen afsluttet fredag 15/03/2019 kl. 17.00.

Ansvarshavende: Anne Mette Vestergaard
I redaktionen:  Jacob Lolck, Lea Hovmand Jørgensen, Mie Olsen og Anne Norre Hansen
Pressekontakt: Jacob Lolck, tlf. 33 41 40 44 / 25 48 87 11