skip to content

Vores politik om cookies på Europa-Parlamentets Kontoret i Danmarks hjemmeside.

Vi bruger cookies for at give brugerne af vores hjemmeside den bedst mulige oplevelse. Vi bruger dem ikke med henblik på at indsamle personlige oplysninger, men udelukkede med statistisk formål i forhold til Google Analytics.

Fortsæt
 
 
 

Nye kommissærer udpeget - hvad nu?

12-09-2019

Kommende kommissionsformand Ursula von der Leyen har nu præsenteret sit hold af kommissærer. De næste skridt finder sted i Europa-Parlamentet, som skal sige god for den samlede Kommission. Læs med her om, hvordan det foregår.

 .
 
 
 .

Vi kender nu Ursula von der Leyens samlede kommissærhold, som hun præsenterede den 10. september. Margrethe Vestager skal være ledende næstformand med ansvar for digital omstilling og fortsætter desuden som konkurrencekommissær. Og på samme måde er de 25 øvrige kommissærer – én fra hvert fald medlemsland på nær Storbritannien – blevet fordelt på politikområder, ligesom nogle af kommissærerne har fået titel af næstformænd.

Altinget har lavet en fin oversigt, som du kan se her.

Du kan også læse, hvad Kommissionen selv skriver om det nye hold, her.

Europa-Parlamentet skal godkende den samlede Kommission

Og så skulle man måske tro, at den sag er klaret, og at Ursula von der Leyens kommissærhold nu er klar til at tage over efter Team Juncker den 1. november.

Men helt så enkelt er det ikke. Reglerne er klare: Europa-Parlamentets godkendelse er nødvendig, for at den samlede Kommission kan tiltræde. Det foregår ved en afstemning om den samlede Kommission, som formentlig finder sted på plenarsamlingen i slutningen af oktober.

Interessekonflikter og skriftlige spørgsmål

I de kommende uger vil Parlamentets udvalg derfor nøje granske hver enkelt kommissær for at finde ud af, om han eller hun er egnet til at være kommissær og til at tage sig af det stofområde, som vedkommende har fået tildelt.

Første skridt er, at Parlamentets retsudvalg skal vurdere, om nogen af kommissærkandidaterne er berørt af interessekonflikter.

Selve høringsproceduren har to elementer. Først får kandidaterne af det relevante udvalg stillet en række skriftlige spørgsmål om deres generelle kompetencer, deres europæiske engagement, deres uafhængighed og deres viden om det stofområde, de skal beskæftige sig med. Spørgsmålene skal besvares inden næste skridt i høringsprocessen.

Tre timers mundtlig eksamen

Anden del består af en mundtlig høring i det relevante udvalg. Hvis kandidatens stofområde dækker over mere end ét udvalg i Parlamentet, bliver der holdt en fælles høring.

Høringerne finder sted fra den 30. september til den 8. oktober. Hvilke kandidater der skal høres hvornår, bliver offentliggjort den 19. september. Vi ved dog allerede nu, at de ledende næstformænd – hvoraf Margrethe Vestager er den ene – skal høres den 8. oktober.

Høringen tager tre timer, hvor kommissærkandidaten får mulighed for at lægge ud med en introduktion på maks. 15 minutter, hvorefter han eller hun skal besvare spørgsmål fra MEP’erne i udvalget – maks. 25 spørgsmål i alt. Høringerne foregår offentligt og kan følges live på nettet.

Det er udvalgsformanden, der i samarbejde med udvalgskoordinatorerne for hver politisk gruppe er ansvarlig for afholdelsen af høringerne. Umiddelbart efter høringen sætter disse sig sammen for at evaluere kandidaten.

Mulighed for udskiftning

Hvis udvalget ikke er blevet overbevist af kandidatens optræden, er der mulighed for at bede ham eller hende om at besvare yderligere spørgsmål på skrift eller endda afholde en yderligere høring. I sidste ende kan udvalget konkludere, at kandidaten ikke er egnet til at være kommissær – eller eventuelt bare ikke er egnet til at have ansvar for det pågældende område. Det er sket fire gange tidligere at Parlamentet har vendt tommelfingeren nedad til enkelte kandidater. Det skete for eksempel for den slovenske kandidat i 2014 og for det bulgarske bud på en kommissær i 2009.

Evalueringerne bliver sendt til udvalgsformandskonferencen (som består af alle Parlamentets udvalgsformænd). Udvalgsformændene laver en samlet evaluering, som de den 15. oktober sender videre til formandskonferencen (formanden + de politiske gruppeledere), som på et møde den 17. oktober træffer beslutning, om høringerne kan erklæres for afsluttet.

Endelig afstemning på oktoberplenaren

Når Parlamentet har givet sin holdning til kende, og Ursula von der Leyen har taget højde for eventuelle indvendinger ved at udskifte kommissærer eller bytte rundt på ansvarsområder, er Parlamentet klar til den endelige afstemning om den samlede Kommission. Den forventes at finde sted på Strasbourg-samlingen den 23. oktober.

Siger Parlamentet god for kommissærholdet, er Ursula von der Leyen og Co. klar til at tage over efter Jean-Claude Juncker den 1. november.