skip to content
 
 
 
2016-04-05

Nemzetközi fórum az EU szociális- és energiapolitikájáról Győrben

Az Európai Parlament magyarországi és szlovákiai Tájékoztatási Irodája nemzetközi fórumot szervez  "Növekvő rezsiköltségek és energiaszegénység: nemzetközi fórum az EU szociális és energiapolitikájáról" címen április 8-án pénteken, Győrben.  A program vendégei Meszerics Tamás zöldpárti európai parlamenti képviselő, aki "A szegénység elleni küzdelem célkitűzéseinek eléréséről a növekvő rezsiköltségek fényében" című jogalkotási indítvány jelentéstevője; Anna Zaborska, néppárti szlovák európai parlamenti képviselő, valamint Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója.

A fórum célja, hogy az egyetemi hallgatók és a téma szakértői közvetlenül találkozhassanak európai parlamenti képviselőkkel, lehetőséget adva az Európai Parlament energia- és szociális politikáját érintő tevékenységek megismerésére és megvitatására. Kiemelt cél az Európai Parlament jogalkotási és egyéb prioritásai és tevékenysége nemzeti, regionális és helyi szintű közvetlen hatásainak bemutatása.

A program az Európai Parlament szlovákiai Tájékoztatási Irodájával közös szervezésben valósul meg, immár hagyományosan szoros együttműködésben a Széchenyi István Egyetemmel, a Győr-Moson-Sopron Megyei Europe Direct Irodával és a Győr-Moson Sopron Megyei Kamarával.

A fórum nyelve az angol.

Az esemény hashtagje a közösségi oldalakon a #GyorForum16.

Regisztráció: registration@art-group.hu

A fórum Facebook-oldala
Meghívó (pdf)
Háttér (pdf)

Az Európa 2020 stratégiáról

Az Európa 2020 stratégia egyik fő célkitűzése, hogy a szegénységet 2020-ig 20 millió fővel csökkentse. Ezzel szemben tény az, hogy 2008 és 2013 között a szegénység és társadalmi kirekesztődés által érintett emberek száma az Unió tagállamaiban 117-ről 121 millióra nőtt.  A súlyos anyagi nélkülözésben élők száma 42-ről 45 millióra, a szegénységben élők száma - figyelembe véve a szociális juttatásokat is - 82-ről 86 millióra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy ma minden hatodik európai polgár szegénységben vagy az elszegényedés veszélyében él.

A megfelelő fűtés hiánya és az energia korszerűtlen felhasználása nagyon súlyosan érinti ezt a társadalmi réteget, különös tekintettel a gyermekek és az idősek helyzetére. Ugyanakkor az Európai Unió jelentős kiaknázatlan potenciállal rendelkezik a szegény háztartások fő kiadásának csökkentésére a már létező, a megújuló energiaforrásokra és energiahatékonyságra irányuló projektek keretében.  

Az EU nagyobb mértékű társadalmi szerepvállalása és egy új szociális pillér létrehozása régóta be nem teljesült politikai szándék, amely az integrációt egy következő szintre emelhetné.

A jelentést, amelynek előterjesztője Meszerics Tamás zöldpárti EP-képviselő, 2016. április 14-én vitatja meg az Európai Parlament plenáris ülése.

A jelentéstervezet szövege