skip to content
 
 
 
2016-09-30

Kozma Imre és Major Balázs átvették az Európai Polgár díjat

A Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepélyes díjátadó keretében szeptember 23-án Európai Polgár díjat kapott Kozma Imre és Major Balázs. Az Európai Parlament által a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdítása, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programok alapítása terén kiemelkedő polgárokat díjazó kitüntetést Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök és Hölvényi György EP-képviselő adták át a díjazottaknak.

A rendezvényen Lővei Andrea, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának vezetője bemutatta a 2008-ban alapított Európai Polgár díjat, melyet a díjazottak méltatása és a díj ünnepélyes átadása követett.

Kozma Imre római katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója. Kozma atyát a díjátadón Dr. Lakatos Tamás PhD, a Budai Irgalmasrendi Kórház ortopédiai osztályának főorvosa és Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke méltatták. A laudációt követően, Hölvényi György EP-képviselő, a díjazott felterjesztője tartott beszédet és adta át a díjat Kozma Imrének.

Major Balázs a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Major Balázst Prof. Dr. Maróth Miklós, akadémikus, egyetemi tanár és Dr. Tüske László, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója és a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának oktatója méltatták. Major Balázs a díjat az Európai Parlament alelnökétől, Pelczné Dr. Gáll Ildikótól vehette át.

A Magyar Tudományos Akadémián megrendezett díjátadó zenei programját a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, Iubilate leánykara szolgáltatta ifj. Sapszon Ferenc művészeti vezetése mellett.