skip to content
 
 
 
2016-04-15

Parlamenti Ifjúsági Nap az Országházban

Idén ötödik alkalommal rendezik meg május 27-én a „Van beleszólásod” Parlamenti Ifjúsági Napot az Országházban. A programot az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája, a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézetben működő Erasmus+ Ifjúsági Programiroda, az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága közösen szervezi.  

A Parlamenti Ifjúsági Nap célja, hogy a fiatalok megismerhessék a demokrácia alapintézményét és a törvényhozás helyszínét, az Országházat, megtanuljanak beleszólni a róluk szóló döntésekbe, a jövőben pedig aktívan részt vegyenek az őket érintő közösségi ügyek megoldásában.

A Parlamenti Ifjúsági Napon részt vevő 250 diák a nap során hazai és európai uniós parlamenti képviselőkkel beszélgethet, interaktív vitajátékban vehet részt, bejárhatja az Országházat, és megismerkedhet az EU ifjúsági programjával, az Erasmus+ programmal is, amely lehetőséget teremt a fiataloknak saját ötleteik megvalósítására.

A képviselői vita a fiatalok saját, előre átgondolt kérdéseire, a vitajáték pedig az őket érintő témákra épül, melyeket a helyszínen megvitathatnak magyar illetve európai parlamenti képviselőkkel.

A csoportok részvételét - a felkészüléssel és a kreatív beszámolóval együtt - szakmai zsűri értékeli.

Az általuk legjobbnak talált osztály fődíja egy Euroscola-programon való részvétel Strasbourgban, az Európai Parlament támogatásával.

Program

09:30-10:20 Érkezés
10:30-11:00 Megnyitó
11:10-12:25 Kérdezd a képviselőt - strukturált párbeszéd
12:25-13:15 Ebédszünet
13:15-14:30 Ki mit tud a demokráciáról? - Vitajáték
14.30-14.45 Díszőrség bemutatója
15:00-15:30 Parlamenti séta (választható, budapesti iskolák számára 9.15-9.45)

Jelentkezés

A Parlamenti Ifjúsági Napra való jelentkezés feltétele, hogy az osztályok átgondolják és összegyűjtsék azokat a témákat, kérdéseket, amelyeket a meghívott képviselőkkel meg szeretnének vitatni (néhány mondatban, maximum 5 kérdéssel).

Jelentkezni az online adatlap kitöltésével lehet. A programokon egy osztály maximális létszáma 30 fő (plusz 2 kísérő) lehet. Az osztályok kiválasztásánál az általuk javasolt témákat és a földrajzi kiegyenlítettség szempontjait veszik figyelembe a szervezők. Előnyt jelent, ha a diákok küldenek egy rövid bemutatkozó üzenetet (maximum 2 perces, okostelefonnal készített videóüzenet).

Az Országház-látogatáshoz a MÁV iskolai csoportok részére ingyenes utazást biztosít. Kérjük, a jelentkezési felületen jelezzék, amennyiben az ingyenes utazás lehetőségét igénybe szeretnék venni! A résztvevők számára a szervezők szendvicsebédet biztosítanak.

Jelentkezési határidő: 2016. április 25. éjfél

Jelentkezési lap

További információk

Euroscola-program élménybeszámolók
Erasmus+ Programiroda honlapja
Erasmus+ Programiroda Facebook-oldala
Parlamenti különóra - az Országház ifjúsági programja
Mint-a-Parlament - az Országház ifjúsági programja
Demokráciajátékosok Baráti Köre - az Országház ifjúsági programja

További információ a Parlamenti Ifjúsági Napról: Erasmus+ Programiroda

info.eplus@csini-int.hu, +36 1 237 6773