skip to content

 
 
 

Fiatalok & Oktatás

 

Európai Parlament Nagykövet Iskola program

Az Európai Parlament 2017-től minden tagállamban elindította Nagykövet Iskola programját. A program célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt: a tanév során különféle iskolán belüli és kívüli programon keresztül aktív ismereteket nyújtva nekik az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről.

További információ
 

Rajzverseny

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája 2018 őszén országos rajzpályázatot hirdetett 10-15 éves tanulók részére „Természeti kincseink határainkon innen és túl - Hogyan óvjuk meg Európa sokszínű természeti világát?” címmel. A pályázaton legsikeresebben szereplő alkotókat művészeti eszközökkel jutalmaztuk. A legjobb pályaművek bekerültek az Európai Parlament magyarországi Kapcsolattartó Irodájának 2019-es naptárába.

További információ
 

EU-óra

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája a Millenáris Parkban található Európa Pontban ingyenes, interaktív ismeretterjesztő foglalkozásokat tart az Európai Unióról, Parlamentről, az európaiságról általános- és középiskolásoknak, illetve a felsőoktatási intézményekben tanulóknak.

 

Bővebben a foglalkozásokról és jelentkezés
 

Túl az első X-en középiskolai vetélkedő

2018-ban immár harmadjára indította útnak nagyszabású középiskolai vetélkedőjét az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Nemzeti Választási Iroda. Az idei verseny témakörei a nemzetközi szervezetek, az Európai Unió intézményei, köztük is főként az Európai Parlamenttel kapcsolatos tudnivalók illetve a közelgő Európai Parlamenti választások köré csoportosulnak. A versenyre a jelentkezési határidő 2018. szeptember 28-a volt.

Bővebben a vetélkedőről
 

Euroscola - Strasbourgi utazás

Euroscola-játék strasbourgi utazásért!

Az Euroscola-program keretében minden évben alkalmanként körülbelül 500 középiskolás diák látogathat el az Európai Parlamentbe (az uniós tagállamokból), hogy a Parlament munkájával ismerkedjen és maga is részt vegyen abban.

Az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája rendszeresen meghirdeti online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő hat csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.

Az online játék mellett különféle középiskolai vetélkedők keretében van lehetőség Euroscola utazást nyerni.

További információ a programról
 

Európai Ifjúsági Nagy Károly-díj: támogatás európai projektekhez

16 és 30 év közötti fiatalok jelentkezhetnek európai vonatkozású projektjeikkel az Európai Ifjúsági Nagy Károly-díjra. Az egyik fődíj egy aacheni út.

A díjat 2008 óta minden évben olyan projekteknek ítélik oda, amelyek:

• előmozdítják az európai és nemzetközi egyetértést,
• elősegítik a közös európai identitástudat kialakulását és az integráció közös ügyként való felfogását,
• mintaként szolgálnak az Európában élő fiatalok számára, és gyakorlati példát mutatnak európaiak egy közösségként való együttélésére.
Fiatalokat célzó csereprogramok, európai vonatkozású művészeti és online projektek tartoznak az elmúlt évek kiemelt kezdeményezései közé.

A 2019es évben a beadott projektek elbírálása lezárult. A hazai fordulót idén a „TALOS” online platform projekt nyerte.

Bővebben a programról