skip to content

 
 
 
2019-09-13

Túl az első X-en

A „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!" egy középiskolásoknak szóló vetélkedő, amelynek célja, hogy a fiatalok megértsék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

A Nemzeti Választási Iroda az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájával együttműködve, a 2019/2020-as tanévben vetélkedőt hirdet középiskolás diákok számára.

A versenyen középiskolai tanulói jogviszonyban álló diákok vehetnek részt, a vetélkedő négyfős csapatok között zajlik.

A verseny célja, hogy a fiatalok már a középiskolában megismerhessék a demokratikus intézmények működését, a választási rendszer alapvető szabályait, a demokratikus érdekérvényesítés módszereit, és az itt megszerzett ismeretek birtokában tudatos választóvá váljanak, akik szavazatukkal befolyásolni tudják szűkebb és tágabb környezetük jövőjét.

A vetélkedő fordulói

Iskolai, online forduló. A csapatok saját iskolájuk számítógépein, tanári felügyelet mellett, segédeszköz igénybevétele nélkül töltik ki az internetes felületen elérhető tesztet, mely elsősorban a diákok lexikális tudását méri. A linket, melyen a tesztkitöltés gyakorolható, majd a teszt elérhető, a szervezők bocsátják a nevező csapatok rendelkezésre.

Az online tesztkitöltés napja: 2019. október 21.

Középdöntő(k) és országos döntő. A középdöntő(k), majd az országos döntő résztvevői az előző fordulókban legjobb eredményeket elért csapatok.

A nevezés módja, határideje
A meghirdetést követően a kitöltött jelentkezési lap elektronikus formában történő beküldésével lehet jelentkezni a következő e-mail címen: vetelkedo@nvi.hu
Nevezési díj: nincs
Jelentkezési határidő: 2019. október 4., péntek

Versenyszabályzat és jelentkezési lap

Túl az első X-en
Túl az első X-en

Díjazás

1. helyezett díja: minden csapattag, felkészítő tanár és iskolája értékes tárgynyereményt kap, valamint utazást nyer iskolája részére Strasbourgba, az Euroscola programra (24 diák + 2 kísérő). A kiutazásra a 2019/2020-as tanév második félévében, várhatóan februárban, vagy márciusban kerül sor.
2. helyezett díja: minden csapattag, felkészítő tanár és iskolája értékes tárgynyereményben részesül.
3. helyezett díja: minden csapattag, felkészítő tanár és iskolája értékes tárgynyereményben részesül.

Versenyszabályzat
A verseny fődíjáról, az Euroscoláról