A tolmács

A Parlament tisztviselő tolmácsokat és akkreditált külső tolmácsokat foglalkoztat.

Tisztviselő tolmácsok: mintegy 275 fő a 24 hivatalos nyelvi kabinban. Mindannyiukat az Európai Személyzeti Felvételi Hivatal (EPSO) versenyvizsgáján választották ki.

Akkreditált külső tolmácsok: független tolmácsok, akiket az EP szükség szerint alkalmaz. Szerepelnek a közös intézményközi listán, és mindannyian megfeleltek az akkreditációs vizsgán. A strasbourgi plenáris ülések lebonyolításához szükséges tolmácsok több mint fele akkreditált külső tolmács.

A tolmács profilja

Passzív nyelvek értése
A tolmácsok olyan szakemberek, akiknek tökéletesen kell érteniük azokat a nyelveket, amelyekről tolmácsolnak (passzív nyelvek).

Az aktív nyelv ismerete
Az aktív nyelv a tolmács munkaeszköze, tökéletesen birtokában kell lennie, hogy minden árnyalatot ki tudjon fejezni azon.

Kiváló általános műveltség és nyitott szellem
A tolmácsoknak állandóan naprakészen kell tartaniuk ismereteiket, hogy munka közben el tudjanak igazodni a rendkívül változatos témákban.

Alkalmazkodóképesség
A tolmácsok különböző helyzetekkel szembesülnek, és képesnek kell lenniük tolmácsolni bármely beszédet. Képesek visszaadni mindenfajta elhangzott, nem felolvasott szöveget, a témától, kontextustól, a résztvevő személyétől vagy az elhangzás helyszíntől függetlenül.

Kövesd az EP tolmácsokat a: