Együttműködés az egyetemekkel

A képzett tolmácsok utánpótlása és színvonalas munkájuk biztosítása tekintetében legfontosabb partnereink a tolmácsokat képző egyetemek. Bár a tolmácsképzés összességében a tagállamok és az egyetemek hatásköre, az EP tolmácsszolgálata segítséget nyújthat e feladat teljesítésében.

Amennyiben a képzés megfelel az előírt követelményeknek, és a hallgatók nyelvi profilja illeszkedik a Parlament munkaerőfelvételi igényeihez, az egyetemek - támogatások formájában - pedagógiai, illetve pénzügyi segítségben részesülhetnek.

Célunkat, a legtehetségesebb hallgatók felkészítését a konferenciatolmács szakmára, széleskörű intézkedések révén igyekszünk megvalósítani.

Jelenlegi tevékenységeink közé az alábbiak tartoznak:

  • virtuális mesterkurzusok és e-oktatás,
  • az intézménynél tisztviselőként dolgozó tapasztalt tolmácsok részvétele záróvizsgákon,
  • a vezetői képzések és az oktatók számára szervezett szemináriumok,
  • támogatás a konferenciatolmácsolás területén kínált posztgraduális képzések megszervezéséhez és a tolmácsképzés elősegítésére irányuló projektekhez,
  • a hallgatók számára szervezett tanulmányi látogatások az Európai Parlamentben.

Tapasztalt tolmácsszakemberekeink ezenkívül gyakorlati kérdésekben is tanácsokkal szolgálhatnak a képzési programjaikat tökéletesíteni kívánó egyetemek számára, és tájékoztatást nyújthatnak az akkreditációs vizsga letételéhez szükséges készségekkel kapcsolatban.