Sándor RÓNAI : Obrazloženja glasovanja (napisan.) 

Zastupnici mogu podnijeti pisana obrazloženja glasovanja na plenarnoj sjednici. Članak 194. Poslovnika

Pravedno oporezivanje u digitaliziranom i globaliziranom gospodarstvu – BEPS 2.0 (B9-0238/2019) HU  
 

A nemzetközi nagyvállalatok által elkövetett adóelkerülés Magyarországon és egész Európában súlyos gond. Nem hagyhatjuk, hogy mindenféle kiskapuk, a tagállamok együttműködésének hiánya, vagy éppen egyes tagállami kormányok cinkossága miatt multicégek sora kerülje el az adózást. A nemzetközi nagyvállatok Magyarországon alig fizetnek társasági adót. Ebben súlyosan bűnös az Orbán kormány, mely adóparadicsomot teremt a multiknak, miközben szétzülleszti azokat a közszolgáltatásokat, az oktatást, az egészségügyet és a szociális rendszert, amelyeket az így elmaradó adókból kellene fedezni.
Az Európai Parlament határozat-tervezete „A méltányos adózásról a digitalizált és globalizált gazdaságban” éppen azt a célt szolgálja, hogy az ilyen bűnös gyakorlatnak véget vessen. Hatékony uniós fellépést sürget, építve a világ vezető gazdaságai, és az OECD által már megkezdett együttműködésre. A Demokratikus Koalíció EP képviselőjeként elengedhetetlennek tartom, hogy a nemzetközi multicégek, a nagyvállalatok is ténylegesen fizessék meg a nyereségükkel arányos társasági adót. Különösen fontos, hogy az EP határozata a kisvállakozások adóterheit nem növeli. Ezért a határozatot szavazatommal támogatom, és a jövőben is az igazságos, méltányos, a kis- és középvállalkozásokat támogató adóztatás érdekében fogok dolgozni.

Kriminalizacija spolnog odgoja u Poljskoj (B9-0166/2019, B9-0167/2019, B9-0168/2019) HU  
 

. – Már régóta aggódva figyelem, ahogy Orbán rendszere Lengyelországba exportálja az illiberalizmust. Most pedig még inkább aggódom, hogy a legutóbbi fejlemények tükrében a lengyel vallási fundamentalizmus készül Magyarországra betörni. Lengyelország nem először tesz próbálkozást arra, hogy beleszóljon alapvető emberi jogok és szabadságok gyakorlásába, legszentebb magánügyeinkbe. Az abortuszhoz való jog további korlátozására irányuló kísérlete után bűncselekménnyé szándékozik nyilvánítani a fiatalkorúak szexuális nevelését és oktatását.
Igenis fontos, hogy a mai modern és felvilágosult világban a fiatalok életkornak megfelelő, átfogó szexuális és párkapcsolati oktatást kapjanak az iskolákban, növelve ezzel szexuális tudatosságukat. Amire Lengyelország készül, annak csak olyan negatív következményei lehetnek, mint például a nem kívánt terhességek, vagy éppen a nemi úton terjedő betegségek számának növekedése. Én tiltakozni fogok az efféle vallási fundamentalizmus ellen!

Kontakt