Daniel BUDA
Daniel BUDA

Gruppo del Partito popolare europeo (Democratici cristiani)

Membro

Romania - Partidul Naţional Liberal (Romania)

Data di nascita : , Com. Românași

Dichiarazioni di voto scritte Daniel BUDA

I deputati possono rilasciare una dichiarazione scritta sul proprio voto in Aula. Articolo 194 del regolamento

Sottoscrizione, da parte dell'Unione, di ulteriori azioni di capitale della BERS e modifica dell'Accordo che istituisce la BERS (C9-0009/2024) (votazione) RO

14-03-2024

Înființată în 1991, BERD și-a îndeplinit misiunea de a facilita tranziția către economii orientate spre piață în Europa Centrală și de Est, iar acum, cu extinderea sa geografică și implicațiile în Africa Subsahariană și Irak, rămâne un partener vital în promovarea democrației și economiilor de piață. Astfel, Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul față de principiile democratice și dezvoltarea economică durabilă în regiune. Mai mult decât atât, subscrierea la majorarea de capital asigură că Uniunea rămâne un actor influent în deciziile cheie ale BERD, având în vedere participația sa majoritară combinată de 54,4%. Această implicare consolidată permite Uniunii să promoveze obiectivele sale strategice în contextul economic și geopolitic actual. Prin sprijinul financiar acordat, Uniunea contribuie la consolidarea puterii financiare a BERD și menținerea ratingului său AAA, ceea ce conferă încredere investitorilor și asigură accesul la resursele necesare pentru activitățile de reconstrucție și dezvoltare.
Prin urmare, am votat pentru subscrierea de acțiuni suplimentare, deoarece astfel se demonstrează angajamentul Uniunii Europeană față de stabilitatea și progresul economic în regiunea extinsă a BERD, consolidând astfel parteneriatele și influența Uniunii în contextul geopolitic global.

Regole finanziarie applicabili al bilancio generale dell'Unione (rifusione) (A9-0180/2023 - Monika Hohlmeier, Nils Ušakovs) RO

14-03-2024

Regulamentul financiar constituie coloana vertebrală a disciplinei financiare în Uniune, stabilind principiile și normele generale pentru întocmirea și execuția bugetului UE și controlul finanțelor. Revizuirea propusă are la bază alinierea la cadrul financiar multianual și introducerea unor îmbunătățiri specifice, în special în contextul învățămintelor trase din pandemia de COVID-19. Propunerea se concentrează pe gestionarea crizelor, protecția intereselor financiare ale UE și simplificare. Principalele amendamente propuse vizează diverse aspecte ale regulamentului, inclusiv gestionarea veniturilor alocate externe, transparența și controlul operațiunilor de împrumut și credit, respectarea drepturilor fundamentale și principiile UE, precum și îmbunătățirea supravegherii și monitorizării cheltuielilor UE.
Așadar, am votat în favoarea acestui raport, deoarece adoptarea acestor amendamente ar asigura o mai mare transparență, responsabilitate și eficiență în gestionarea financiară a Uniunii Europene, consolidând astfel încrederea publicului și contribuind la realizarea obiectivelor strategice ale UE într-un mod mai corespunzător și mai democratic. Prin urmare, este esențial ca Parlamentul să sprijine revizuirea propusă și să promoveze o abordare financiară echilibrată și responsabilă în Uniunea Europeană.

Proprietà industriale: protezione dei disegni e modelli comunitari (A9-0315/2023 - Gilles Lebreton) RO

14-03-2024

Modernizarea Regulamentului privind protecția desenelor și modelelor industriale reprezintă un pas crucial către adaptarea legislației la noile realități ale erai digitale și pentru a spori atracția protecției pentru creatorii independenți și întreprinderile, în special pentru IMM-uri. Regulamentul original a fost o piatră de hotar în instituirea unui sistem european de protecție a desenelor și modelelor industriale, însă, după mai bine de două decenii de aplicare, necesită modernizare pentru a răspunde cerințelor și provocărilor contemporane. Comisia își propune să aducă o mai mare claritate și siguranță juridică, aspecte esențiale pentru buna funcționare a sistemului de protecție a desenelor și modelelor. Dar, raportorul a identificat unele aspecte care necesită îmbunătățiri pentru a asigura coerența și eficiența noii legislații, precum clarificarea „clauzei privind reparațiile”, eliminarea competențelor directorului executiv considerate greu de justificat și ajustarea taxelor de reînnoire pentru a reflecta mai bine realitatea pieței și a încuraja inovația și creativitatea.
Prin urmare, am votat în favoarea acestei propuneri, întrucât aceste modificări vor consolida securitatea juridică, vor facilita accesul la protecție pentru creatorii independenți și întreprinderi, în special pentru IMM-uri, și vor contribui la stimularea inovației și competitivității în economia europeană.

Protezione giuridica dei disegni e modelli (rifusione) (A9-0317/2023 - Gilles Lebreton) RO

14-03-2024

Această propunere a Comisiei de a abroga și înlocui Directiva 98/71/CE este salutată de raportor, în general, ca un pas înainte în adaptarea protecției desenelor și modelelor industriale la schimbările tehnologice, în special în contextul proliferării imprimantelor 3D și al altor tehnologii digitale emergente. Obiectivul de a armoniza legislațiile naționale pentru a spori interoperabilitatea și complementaritatea cu sistemul desenelor sau modelelor comunitare este de asemenea lăudabil. Amendamentele propuse de raportor urmăresc să întărească securitatea juridică și să reflecte pozițiile anterioare exprimate de Parlamentul European. În special, substituirea noțiunii de „origine” a produsului cu conceptul de „identitate a producătorului” este un progres semnificativ, eliminând ambiguitatea și consolidând claritatea în aplicarea directivei. Flexibilizarea termenului de zece ani pentru aplicarea clauzei privind reparațiile pentru desenele și modelele industriale înregistrate înainte de intrarea în vigoare a noii directive este de asemenea binevenită, oferind mai multă adaptabilitate și eficiență în cadrul pieței.
Astfel, susțin această propunere, împreună cu amendamentele propuse de raportor, deoarece reprezintă un pas pozitiv către o protecție mai eficientă a proprietății intelectuale în contextul evoluțiilor tehnologice, sprijinind inovația și creativitatea, promovând astfel prosperitatea și competitivitatea în întreaga UE.

Obblighi di comunicazione per le infrastrutture per l'informazione territoriale (A9-0037/2024 - Ivan Vilibor Sinčić) RO

14-03-2024

Această propunere de modificare a directivei are la bază o raționament simplu și eficient: în loc să fie raportate anual, cerințele specifice referitoare la infrastructura pentru informații spațiale în domeniul mediului sau la activitățile care ar putea afecta mediul vor fi raportate către Comisie o dată la doi ani de către statele membre. Acest lucru nu reduce în niciun fel monitorizarea sau colectarea datelor, ci doar ajustează frecvența raportării pentru a eficientiza procesul. Simplificarea obligațiilor de raportare este în concordanță cu obiectivele UE de reducere a sarcinii administrative cu 25%, conform specificațiilor directivei. Este important de subliniat că aceste modificări vizează informații precum rețelele de utilități, localizarea producției, instalațiile industriale etc., fără a compromite în niciun fel obiectivele de monitorizare și protecție a mediului. Un alt aspect important al acestei modificări este că statele membre vor furniza un raport de sinteză actualizat o dată la doi ani, care va fi accesibil publicului, făcând întregul proces mai transparent.
Astfel, susțin această propunere de modificare a directivei, deoarece simplifică procesul fără a compromite responsabilitatea și transparența în protejarea mediului și în gestionarea informațiilor spațiale relevante.

Prescrizioni in materia di comunicazione nei settori degli alimenti e dei loro ingredienti, dell'emissione acustica ambientale, dei diritti dei pazienti e delle apparecchiature radio (A9-0038/2024 - Ivan Vilibor Sinčić) RO

14-03-2024

Propunerea de modificare a directivei vizează simplificarea și reducerea obligațiilor de raportare în conformitate cu obiectivul general al UE de a reduce sarcina administrativă cu 25%. Cerințele actuale de raportare, deși esențiale pentru aplicarea corectă și monitorizarea adecvată a legislației, pot impune o povară disproporționată asupra IMM-urilor și microîntreprinderilor. Ajustarea periodică a acestor cerințe este esențială pentru a menține relevanța și eficiența lor în timp. Propunerea de modificare vizează, prin urmare, eliminarea sau reducerea frecvenței unor obligații de raportare, fără a compromite calitatea monitorizării sau a asigurării conformității. În ceea ce privește domeniile specifice precum produsele alimentare tratate cu radiații ionizante, echipamentele radio și asistența medicală transfrontalieră, propunerea adoptă o abordare adaptată pentru a ajusta cerințele de raportare la realitățile pieței și la nevoile părților implicate.
Prin urmare, susțin cu fermitate această propunere, care urmărește să reducă povara administrativă fără a sacrifica obiectivele și valorile fundamentale ale Uniunii Europene, fiind un pas înainte în direcția unei guvernări mai eficiente și mai concentrate pe nevoile reale ale actorilor economici și ale societății în ansamblu.

Restituzione del tesoro nazionale rumeno sottratto illegalmente dalla Russia (RC-B9-0169/2024, B9-0169/2024, B9-0170/2024, B9-0171/2024, B9-0176/2024, B9-0178/2024, B9-0180/2024) RO

14-03-2024

Propunerea de rezoluție reprezintă un pas esențial în încercarea de a obține restituirea tezaurului național al României, însușit ilegal de Rusia în timpul Primului Război Mondial. În primul rând, rezervele de aur și bunurile culturale ale unei țări reprezintă aspecte fundamentale ale suveranității și identității sale naționale. Restituirea acestora este esențială pentru consolidarea patrimoniului cultural și economic al României. În al doilea rând, există un cadru legal și moral clar pentru restituirea acestor bunuri, reflectat atât în normele internaționale, cât și în acordurile bilaterale semnate în trecut între România și Rusia. Ignorarea acestor acorduri constituie o încălcare a dreptului internațional și a încrederii între state. În plus, recunoașterea situației de către Parlamentul European și solicitarea Comisiei și a statelor membre de a acționa în acest sens reprezintă un semnal puternic că această chestiune este pe agenda europeană și că solidaritatea europeană poate juca un rol important în soluționarea ei.
În concluzie, votul meu a fost unul pozitiv, deoarece susținerea acestei rezoluții este crucială pentru protejarea intereselor naționale și culturale ale României și pentru promovarea respectării dreptului internațional și a valorilor europene.

Tempo impiegato dalla Commissione europea per trattare le richieste di accesso del pubblico ai documenti (B9-0162/2024) RO

14-03-2024

Propunerea de rezoluție subliniază importanța accesului public la documentele deținute de instituțiile Uniunii Europene ca un drept fundamental al cetățenilor, protejat atât de Carta drepturilor fundamentale a UE, cât și de tratate. Dreptul la transparență și la informație este crucial pentru a asigura responsabilitatea și controlul democratic asupra activităților instituțiilor UE. Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 are scopul de a garanta un acces cât mai larg posibil la documentele instituțiilor UE, iar Comisia are obligația juridică de a divulga aceste documente în conformitate cu termenele stabilite în acest regulament. Cu toate acestea, au fost constatate anumite întârzieri semnificative în tratarea cererilor de acces public la documente, în special din partea Comisiei. Este esențial ca instituțiile să își îndeplinească obligațiile într-un mod prompt și eficient pentru a asigura un proces democratic și transparent.
Prin urmare, sprijin această rezoluție și îndemn instituțiile UE să acționeze în mod corespunzător pentru a asigura un acces eficient și prompt al cetățenilor la documentele lor, consolidând astfel principiile democratice și transparența în cadrul Uniunii Europene.

Creazione di un'iniziativa europea per la designazione annuale delle capitali europee dell'infanzia (B9-0174/2024) RO

14-03-2024

Această propunere de rezoluție subliniază importanța drepturilor copilului și necesitatea protejării și promovării acestora în cadrul Uniunii Europene și la nivel global. Drepturile copilului sunt drepturi fundamentale ale omului și fiecare copil ar trebui să aibă posibilitatea să se bucure de aceleași drepturi, fără discriminare sau intimidare. Este esențial ca UE să își asume angajamentul ferm de a construi cea mai bună viață posibilă pentru copiii din Europa și din întreaga lume. Această inițiativă propune crearea unor capitale europene pentru copii, care ar oferi un cadru adecvat pentru promovarea și respectarea drepturilor copiilor. Aceste capitale ar trebui să fie locuri în care copiii să se simtă protejați, susținuți și implicați în viața comunității lor. Totodată, aceste capitale ar trebui să servească drept exemple de bune practici în promovarea educației de calitate, a incluziunii sociale și a participării active a copiilor în viața publică.
Astfel, am votat pozitiv această rezoluție, deoarece exprimă angajamentul ferm față de drepturile copilului și își asumă responsabilitatea de a contribui la construirea unui viitor mai bun pentru toți copiii din Europa și din întreaga lume.

Politica di coesione 2014-2020 - attuazione e risultati negli Stati membri (A9-0049/2024 - Andrey Novakov) RO

14-03-2024

Politica de coeziune în Uniunea Europeană reprezintă un instrument esențial pentru promovarea dezvoltării durabile și echilibrate în toate regiunile, întrucât vizează să reducă disparitățile economice și sociale și să consolideze solidaritatea între statele membre. Încheierea unui deceniu de investiții în cadrul acestei politici marchează un moment oportun pentru a reflecta asupra progreselor înregistrate și pentru a contura direcțiile viitoare. Investițiile din cadrul politicii de coeziune au avut un impact semnificativ, consolidând infrastructura, stimulând inovarea și susținând dezvoltarea economică la nivel regional și local. Aceste investiții au sprijinit IMM-urile, au promovat cercetarea și inovarea, au contribuit la combaterea schimbărilor climatice și au creat locuri de muncă în comunități din întreaga UE.
Așadar, am votat pozitiv acest raport, deoarece politica de coeziune reprezintă un pilon esențial al integrării europene și al promovării dezvoltării durabile în UE și doar prin evaluarea și adaptarea continuă a acesteia, ne putem asigura că investițiile rămân relevante și eficiente în adresarea nevoilor și provocărilor actuale și viitoare ale societății europene.

Per contattarci

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
11E158
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. LOUISE WEISS
T13029
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex