Anja HAZEKAMP
Anja HAZEKAMP

Linkse Fractie in het Europees Parlement - GUE/NGL

Lid

Nederland - Partij voor de Dieren (Nederland)

Geboortedatum : , Vlagtwedde

Schriftelijke stemverklaringen Anja HAZEKAMP

Ieder lid kan een schriftelijke verklaring over zijn stem in de plenaire vergadering indienen. Artikel 194 van het Reglement

Vrijwillige Partnerschapsovereenkomst EU-Guyana: wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw met betrekking tot de invoer van houtproducten in de EU (A9-0008/2023 - Karin Karlsbro) EN

14-02-2023

It is of utmost importance to combat deforestation and illegal logging. We need to drastically reduce the demand for deforestation—related products. The new Regulation on deforestation is a promising first step. However, this would be undermined by voluntary approaches like the Voluntary Partnership Agreements (VPAs). The VPA with Guyana aims to support the forestry sector and facilitate the trade in wood, instead of putting an end to deforestation. A recent fitness check on VPAs has shown ‘there is no clear evidence of the VPA’s impact in terms of stopping illegal timber from being placed on the EU market, and/or reducing illegal logging globally’ (SWD(2021)329). Therefore, I voted against the VPA with Guyana.

Vrijwillige Partnerschapsovereenkomst EU-Guyana: wetshandhaving, governance en handel in de bosbouw met betrekking tot de invoer van houtproducten in de EU (Resolutie) (A9-0018/2023 - Karin Karlsbro) EN

14-02-2023

It is of utmost importance to combat deforestation and illegal logging. We need to drastically reduce the demand for deforestation—related products. The new Regulation on deforestation is a promising first step. However, this would be undermined by voluntary approaches like the Voluntary Partnership Agreements (VPAs). The VPA with Guyana aims to support the forestry sector and facilitate the trade in wood, instead of putting an end to deforestation. A recent fitness check on VPAs has shown ‘there is no clear evidence of the VPA’s impact in terms of stopping illegal timber from being placed on the EU market, and/or reducing illegal logging globally’ (SWD(2021)329). Therefore, I voted against the VPA with Guyana.

De status van kandidaat-lidstaat van Oekraïne, de Republiek Moldavië en Georgië (RC-B9-0331/2022, B9-0331/2022, B9-0332/2022, B9-0333/2022, B9-0334/2022, B9-0335/2022, B9-0336/2022)

23-06-2022

. – De Partij voor de Dieren is van mening dat Oekraïne volop steun verdient vanwege de ongekende agressie vanuit het Kremlin. Maar het uitroepen van Oekraïne tot kandidaat-lidstaat van de EU biedt helaas geen oplossing voor de verwerpelijke oorlog die Rusland voert tegen het land.
Vanwege het democratische tekort in de Europese besluitvorming steunt de PvdD principieel geen uitbreiding van de Europese Unie. De EU is er op dit moment niet klaar voor om toetreders op een goede manier te laten integreren. Sterker nog, het lukt de EU maar nauwelijks om de grondrechten en rechtsstaat in alle huidige lidstaten te garanderen.
Daarnaast hebben we zorgen over het vrij verkeer van goederen, dat ontstaat als nieuwe landen toetreden, bijvoorbeeld onbeperkt import van milieu- en dieronvriendelijke producten zoals plofkippen en legbatterij-eieren. Oekraïne herbergt enkele van de grootste eier- en plofkipproducenten ter wereld, die vrije toegang krijgen tot de EU-markt gedurende het toetredingsproces. Ook leidt een vergroting van de interne markt tot meer en langere diertransporten.
Uiteraard steunt de PvdD alle (vreedzame) sancties en maatregelen die het einde van de oorlog daadwerkelijk dichterbij kunnen brengen. We zetten ons daarnaast actief in voor humane opvang van mensen en dieren die Oekraïne noodgedwongen moeten ontvluchten door het Russische geweld.

Uitdagingen en kansen voor de visserijsector in de Zwarte Zee (A9-0170/2021 - Ivo Hristov) EN

23-06-2021

. ‒ The Hristov-report on the Black Sea includes some good elements in its text, concerning overfishing, vulnerable shark and ray species and by-catch of marine mammals such as dolphins and porpoises. The report also contains positive suggestions for measures to tackle illegal, unreported and unregulated fishing, while it also calls for extra measures to reduce land-based pollution.
Paragraph 31 however contains a call for allocations for campaigns dedicated to the benefits of fish consumption; according to the report such promotion campaigns should increase fish consumption in the Black Sea region, which is already heavily overfished. The report also calls for financial support for the purchase of new fishing vessels and the renewal of existing vessels. Such calls contradict Sustainable Development Goal 14.6 of the UN, which states that fisheries subsidies which contribute to overcapacity and overfishing should be prohibited by 2020.
Calls to increase fish consumption in an already overfished region and providing subsidies contributing to overcapacity of the fishing fleet, are inconsistent with the environmental aims that are also expressed in this report. I have therefore abstained.

MFK, conditionaliteit met betrekking tot de rechtsstaat, en eigen middelen (B9-0428/2020, B9-0429/2020)

16-12-2020

. – De Partij voor de Dieren kan geen verantwoordelijkheid nemen voor een begroting waarvan een groot deel gaat naar schadelijke activiteiten die het milieu, het klimaat, de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren in gevaar brengen. Bijna een derde deel van de EU-begroting wordt uitgegeven aan landbouwsubsidies. Miljardensubsidies voor de intensieve veehouderij ondermijnen de doelstellingen van de Europese Green Deal en maken dat de toegezegde subsidies voor groene doeleinden minder effectief zullen zijn. Met de introductie van nieuwe EU-belastingen en eurobonds wordt daarnaast het begrotingsrecht van nationale parlementen aangetast en daarmee de democratische controle op besteding van belastinggeld. De Partij voor de Dieren heeft daarom tegen resolutie B9-0428/2020 gestemd die de goedkeuring beoogt van de EU-begroting 2021-2027 en het daaraan gekoppelde herstelinstrument. De Partij voor de Dieren steunt het waarborgen van de rechtstaat voluit en stemde daarom vóór resolutie B9-0032/2020 en verslagen A8-0250/2018 en A9-0138/2020.

Tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk handelsbeleid - jaarverslag 2018 (A9-0160/2020 - Jörgen Warborn)

07-10-2020

De Partij voor de Dieren steunt voluit de afwijzing van het handelsverdrag EU-Mercosur en de hernieuwde oproep om landbouwproducten buiten de handelsbesprekingen met de VS te laten. Beide elementen zijn opgenomen in het verslag over de tenuitvoerlegging van het gemeenschappelijk handelsbeleid 2018. Het amendement dat Mercosur verwerpt, werd aangenomen met steun van de PvdD-fractie.
Helaas bevat het verslag daarnaast oproepen voor meer vrijhandel met andere landen en werelddelen, waarbij voorbijgegaan wordt aan de gevolgen van deze vrijhandel voor mens, dier, natuur, milieu en klimaat. Daarom heeft de PvdD-fractie zich onthouden bij de eindstemming over dit verslag.

Akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie (A9-0004/2020 - Guy Verhofstadt)

29-01-2020

De Partij voor de Dieren stemt vóór het akkoord inzake de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland uit de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie. We vinden het belangrijk dat de uitslag van het brexitreferendum gerespecteerd wordt. Daarnaast vinden we het belangrijk dat er een regeling is getroffen voor mensen uit EU-lidstaten die vóór de brexit naar het VK zijn verhuisd om daar te wonen en/of te werken.
Toekomstige handelsrelaties mogen niet ten koste gaan van dieren, natuur en milieu.

De Europese Green Deal (RC-B9-0040/2020, B9-0040/2020, B9-0041/2020, B9-0042/2020, B9-0043/2020, B9-0044/2020, B9-0045/2020, B9-0046/2020)

15-01-2020

In deze tijd van de klimaat- en milieunoodtoestand is het belangrijk dat we alle instrumenten en fondsen inzetten om het tij te keren. De Green Deal moet dat mogelijk maken. Helaas zijn zowel de plannen van de Commissie als het compromisvoorstel van de vier grootste fracties in het Europees Parlement onvoldoende.
Er ontbreekt een verbintenis om het gemeenschappelijk landbouwbeleid grondig te hervormen, terwijl veehouderij een van de grootste veroorzakers is van klimaatverandering en de landbouw zelfs de belangrijkste oorzaak is van biodiversiteitsverlies, en dat terwijl er 365 miljard euro subsidiegeld mee gemoeid is. Ook is er geen enkel voornemen om het desastreuze vrijhandelsbeleid van de EU aan te pakken, terwijl alleen al het sluiten van de geplande handelsdeals met Mercosur en Australië alle ambities van de Green Deal teniet zullen doen. Ook de klimaatambities zijn onvoldoende: 55 % vermindering van de CO2-uitstoot in 2030 is onvoldoende. Volgens klimaatwetenschappers moet dat tenminste 70 % zijn.
Er staan gelukkig ook goede zaken in het compromis, bijvoorbeeld over het stoppen van hormoonverstoorders en bindende doelen voor de vermindering van landbouwgif. Ik heb me daarom onthouden bij de stemming, en samen met mijn fractie een alternatieve motie ingediend waarin staat wat er daadwerkelijk nodig is om de aarde leefbaar te houden.

Standpunt van het Europees Parlement over de conferentie over de toekomst van Europa (B9-0036/2020, B9-0037/2020, B9-0038/2020)

15-01-2020

Het is een heel goed idee om burgers te betrekken bij de discussie over de toekomst van Europa. De Partij voor de Dieren pleit daarom voor meer invloed van burgers op de Europese besluitvorming, bijvoorbeeld via referenda en burgerinitiatieven.
Resolutie 0036/2020 pleit voor een reeks bijeenkomsten met politici en met burgers uit de verschillende EU-landen om burgers te betrekken bij het “Europese integratieproces”. Het voorgestelde instrument van een reeks conferenties met een heel kleine selectie van mensen is echter ongeloofwaardig, aangezien de EU in het verleden stelselmatig referenda heeft genegeerd waarbij een veel groter deel van de kiesgerechtigde mensen hun mening hebben kenbaar gemaakt.
De tekst van deze resolutie laat daarnaast doorschemeren dat de “gewenste” uitkomst van deze conferenties is om democratische legitimiteit te verkrijgen om steeds meer bevoegdheden van de lidstaten naar Brussel te verschuiven, de zogenaamde ever closer Union . De Partij voor de Dieren is van mening dat wanneer je dit soort bijeenkomsten met burgers organiseert, de uitkomst niet van tevoren mag vaststaan of mag worden gestuurd.

Contact

Bruxelles

Parlement européen
Bât. ALTIERO SPINELLI
04G358
60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 Bruxelles/Brussel
Strasbourg

Parlement européen
Bât. SALVADOR DE MADARIAGA
G04032
1, avenue du Président Robert Schuman
CS 91024
F-67070 Strasbourg Cedex