Elissavet
VOZEMBERG-VRIONIDI

Schriftelijke stemverklaringen - 8e zittingsperiode Elissavet VOZEMBERG-VRIONIDI

Ieder lid kan een schriftelijke verklaring over zijn stem in de plenaire vergadering indienen. Artikel 194 van het Reglement

Conclusies en aanbevelingen van de Bijzondere Commissie terrorisme (A8-0374/2018 - Monika Hohlmeier, Helga Stevens) EL

12-12-2018

Η σημερινή έκθεση της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τρομοκρατία συνέπεσε δυστυχώς με το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο, που ήρθε για ακόμη μία φορά να προκαλέσει θύματα νοσηρών εγκεφάλων που μετέρχονται ακραία βία. Πρέπει να προβούμε σε συντονισμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου. Τούτο σημαίνει αποτελεσματική συνεργασία των αντιτρομοκρατικών, των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών και των αρχών δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και του εγκλήματος στο διαδίκτυο, με τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους αλλά και με τη Europol. Η ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών μπορεί να εξασφαλιστεί με σεβασμό των προσωπικών δεδομένων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας, που αποτελεί τον πυρήνα της δημοκρατίας.
Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πόλεμο. Η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι φοβική αλλά με περισσότερη δημοκρατία. Το οφείλουμε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στις αξίες μας. Στην ειρήνη που εδώ και 60 χρόνια έχουμε επιτύχει. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές. Οι τρομοκράτες μισούν τον δυτικό τρόπο ζωής. Μισούν την Ευρώπη, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις δημοκρατικές δομές.
Θέλουν να προκαλέσουν φόβο, πανικό, τρόμο. Δεν θα το επιτρέψουμε. Ψηφίζουμε σήμερα για να εντατικοποιήσουμε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, καλύπτοντας υφιστάμενες πρακτικές και νομοθετικές ελλείψεις.

Minimumnormen voor minderheden in de EU (A8-0353/2018 - József Nagy) EL

13-11-2018

Το άρθρο 21 παράγραφος 1 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος έχει τη νομική ισχύ των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, απαγορεύει, μεταξύ άλλων, τις διακρίσεις λόγω της ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας. Επιπρόσθετα, το άρθρο 2 της Συνθήκης της ΕΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μεταξύ των αξιών στις οποίες βασίζεται η Ένωση είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες. Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν γενική νομοθετική αρμοδιότητα της Ένωσης να εισάγει δεσμευτικούς κανόνες για τη μεταχείριση των μειονοτήτων.
Τούτο σημαίνει ότι η πρωτεύουσα νομοθετική αρμοδιότητα σε θέματα παιδείας και πολιτισμού παραμένει στα κράτη μέλη, υπό την έννοια ότι η Ένωση μπορεί μόνον να αναλαμβάνει δράσεις συντονισμού και προώθησης και υποχρεούται να σέβεται την αρμοδιότητα των κρατών μελών για το περιεχόμενο και την οργάνωση των εκπαιδευτικών συστημάτων τους, καθώς και την πολιτιστική και γλωσσική τους πολυμορφία, όπως ορίζεται στο άρθρο 165 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσα από το πρίσμα αυτό, δεν υφίσταται νομική βάση στις Συνθήκες της ΕΕ για την υποβολή νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής για την υιοθέτηση οδηγίας σχετικά με τα ελάχιστα πρότυπα των μειονοτήτων στην ΕΕ, όπως αναφέρεται στο μη νομοθετικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

De branden in Mati in de regio Attica, Griekenland, in juli 2018 en de reactie van de EU daarop EL

13-09-2018

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική τον περασμένο Ιούλιο αφάνισαν δασικές εκτάσεις, περιουσίες, επιχειρήσεις, ζωτικές υποδομές και οικισμούς στη Ραφήνα, τον Νέο Βουτσά και το Μάτι, αφήνοντας πίσω τους 98 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Πρόκειται για μια ολοκληρωτική καταστροφή, η οποία δεν περιγράφεται και δύσκολα την χωράει ανθρώπινος νους. Ευχαριστούμε την ΕΕ που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της χώρας μου, ενεργοποιώντας άμεσα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ευχαριστούμε για την έμπρακτη αλληλεγγύη και τα κράτη μέλη που συνέδραμαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής. Ωστόσο, δεδομένης της έκτασης της τραγωδίας, που συν τοις άλλοις άφησε χιλιάδες συνάνθρωπους μας χωρίς εστία, ζητάω από την Επιτροπή να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα παροχής έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα. Είναι ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλίες με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος για την ανακούφιση των πληγεισών περιοχών και των κατοίκων τους. Αυτό είναι ένα ζήτημα που έθιξα και με κατεπείγουσα ερώτηση την περίοδο της μεγάλης καταστροφής. Οι περιοχές αυτές πρέπει άμεσα να ξαναζωντανέψουν. Χρειαζόμαστε γρήγορα αντανακλαστικά, άμεσες λύσεις. Για αυτό το λόγο ζητώ να προκριθούν ως επιλέξιμες δαπάνες από τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Προγράμματα οι απευθείας αποζημιώσεις στους πληγέντες για την αποκατάσταση των ζημιών, αποφεύγοντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και καθυστερήσεις.

Dagelijkse en wekelijkse rijtijden, minimumonderbrekingen en rusttijden en plaatsbepaling door middel van tachografen (A8-0205/2018 - Wim van de Camp) EL

04-07-2018

Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο οδήγησης, τα κατώτατα όρια για τα διαλείμματα των οδηγών, τις περιόδους ανάπαυσης και τον εντοπισμό μέσω ταχογράφων στηρίξαμε τις ελληνικές θέσεις, που συνοψίζονται στο γεγονός ότι πρέπει να δοθεί περισσότερη ευελιξία στους οδηγούς να διαχειριστούν το ωράριο οδήγησής τους, με γνώμονα πάντα την οδική ασφάλεια, τη σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και την καλή κατάσταση του οχήματός τους.
Η περισσότερη ευελιξία στους κανόνες ωρών οδήγησης και ανάπαυσης δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς από περιφερειακές χώρες της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα, να επιστρέφουν στο σπίτι τους για την ανάπαυσή τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται σημαντικά οι κοινωνικές συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες οδηγούς διεθνών μεταφορών μεγάλων αποστάσεων. Σε περίπτωση ενδεχόμενης υπέρβασης του οκταώρου, οι οδηγοί αποζημιώνονται με περισσότερη εβδομαδιαία ανάπαυση στις εστίες τους με τις οικογένειές τους. Επίσης, υποστηρίζουμε ότι μετά από περίοδο οδήγησης τεσσερισήμισι ωρών, ο οδηγός κάνει διάλειμμα τουλάχιστον 45 λεπτών χωρίς διακοπή.

Samenstelling van het Europees Parlement (A8-0007/2018 - Danuta Maria Hübner, Pedro Silva Pereira) EL

07-02-2018

Η δημιουργία μιας ενιαίας εκλογικής περιφέρειας στην ΕΕ με την κατάρτιση, στο μέλλον, διεθνικού ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές, παράλληλα με τα εθνικά ψηφοδέλτια, εγείρει σοβαρά ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης και ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί τελικά η επαφή μεταξύ του εκλογικού σώματος και των αντιπροσώπων του στην Ευρώπη. Συνεπώς, στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια πιο δημοκρατική Ένωση κινδυνεύουμε να καταλήξουμε σε μια απόμακρη και περισσότερο συγκεντρωτική πολιτική οντότητα, στην οποία θα υπάρχουν δύο κατηγορίες ευρωβουλευτών: εκείνοι που θα εκλέγονται παραδοσιακά στις χώρες τους και θα λογοδοτούν με το έργο τους στη βάση της εντολής που έλαβαν από τους συμπολίτες τους και όσοι θα ανήκουν σε μια ελιτίστικη κατηγορία, εκλεγμένοι βάσει της αναγνωρισιμότητάς τους πανευρωπαϊκά, χωρίς να συνδέονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη μεγάλη πλειοψηφία των εκλογέων τους. Έτσι, θα ξεκινήσει μια ατέρμονη συζήτηση για τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων στα πανευρωπαϊκά ψηφοδέλτια, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» κρατών μελών, προς όφελος των τελευταίων. Συνεπώς, τα διεθνικά ψηφοδέλτια θα εμποδίσουν τελικά τη δίκαιη κατανομή στα κράτη μέλη των εδρών που απομένουν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι αναγκαίο να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και όχι των εκάστοτε κυβερνήσεων των κρατών μελών.

Legitieme maatregelen ter bescherming van klokkenluiders die handelen in het algemeen belang (A8-0295/2017 - Virginie Rozière) EL

24-10-2017

Η ψήφος αποχής στην έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας σχετικά με την προστασία των λεγόμενων καταγγελτών θεμελιώνεται στην πεποίθηση ότι η πολιτική μας παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι υπέρ της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά πάντοτε εντός του δημοκρατικού πλαισίου που ορίζουν οι νόμοι και οι ευρωπαϊκές αρχές. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία αποκάλυψης πληροφοριών εντός του κάθε οργανισμού με συγκεκριμένα στάδια και σαφή ιεράρχηση, η οποία δεν πρέπει επ’ ουδενί να δώσει τη δυνατότητα στον καθένα να αποκαλύπτει ανώνυμα πληροφορίες απευθείας σε μη κυβερνητικές οργανώσεις ή στον Τύπο. Στηρίζουμε και προστατεύουμε την ελευθερία της πληροφόρησης, αλλά δεν μπορούμε να συγκατανεύσουμε στην ασυδοσία που κρύβεται πίσω από τις ανώνυμες και αναξιόπιστες καταγγελίες, που σπιλώνουν υπολήψεις άδικα, εξυπηρετώντας δόλιους σκοπούς και συγκεκριμένα συμφέροντα. Άλλωστε, πώς θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τον καταγγέλτη, όταν δεν τον γνωρίζουμε; Στοχεύουμε λοιπόν στην προστασία όσων επώνυμα αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον με θεμιτά και προβλεπόμενα μέσα και όχι στην ενίσχυση και στήριξη - μάλιστα μέσω της σύστασης ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου - των κατ’ επάγγελμα πληροφοριοδοτών. Δεν μας επιτρέπεται να δώσουμε έδαφος σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού. Επιπλέον, στην έκθεση δεν υπάρχει σαφής οριοθέτηση της έννοιας του πληροφοριοδότη.