Iuliu WINKLER : Explicații scrise ale votului 

Deputații pot să depună o explicație scrisă privind modul în care au votat în ședință plenară. Articolul 194

Alegerea Comisiei  
 

. – Noua Comisie Europeană își preia mandatul într-o perioadă extrem de dificilă, când UE este mai dezunită ca niciodată, când faliile dintre Europa de Est și Europa Occidentală s-au adâncit. În urmă cu 5 ani, Comisia Juncker și-a asumat un mandat greu, într-o Uniune care de abia își revenea din criza financiară și care a fost lovită de criza migrației și de Brexit. Acești ani au fost marcați de volatilitate atât în plan european, cât și la nivel global. De prea multe ori rezolvarea problemelor a trenat. Aceste tergiversări și amânări își arată acum efectele. Disparitățile dintre Est și Vest au crescut amețitor, dublul standard este strigător la cer, soluțiile propuse în economie lucrează doar în beneficiul unora, Politica de coeziune nu a dat rezultatele scontate, iar măsurile împotriva schimbărilor climatice se lasă așteptate. Contextul în care noua Comisie își preia mandatul este foarte dificil, iar lista urgențelor este lungă. Am votat încrezător noua Comisie. Sper că noul președinte al Comisiei Europene va înțelege că prima și cea mai importantă sarcină a sa este să realizeze reconcilierea dintre Est și Vest fără de care nu va putea rezolva niciuna dintre probleme și va fi condamnată să bată pasul pe loc.

Deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania (B9-0155/2019, RC-B9-0156/2019, B9-0156/2019, B9-0157/2019, B9-0158/2019, B9-0159/2019, B9-0160/2019, B9-0161/2019)  
 

Am votat rezoluția PE cu privire la deschiderea negocierilor pentru aderarea la UE cu Macedonia de Nord și Albania, având convingerea că recenta decizie a Consiliului European în această chestiune este o greșeală istorică. Decizia de respingere a Consiliului reflectă adâncirea diviziunilor între statele membre din Vest și din Est, care compromit și politica de lărgire a UE în Balcani. Blocarea întreprinsă de grupul de state având în frunte Franța arată lipsa de viziune pe termen lung și lipsa înțelegerii faptului că viitorul UE depinde și de garantarea stabilității în Balcani. Progresele recente din Macedonia de Nord și Albania sunt exemplul clar al faptului că strădania pentru o coexistență pașnică și pentru cooperare regională consolidează Europa, mai ales în contextul în care prin Brexit proiectul european face un istoric pas înapoi.
UDMR așteaptă de la noua Comisie o reevaluare și consolidare a politicii de lărgire. Dorim ca noua Comisie să faciliteze un nou consens politic care să cuprindă toate statele membre, incluzându-le pe cele din vestul Europei și care să elimine arbitrariul din deciziile Consiliului. UDMR dorește un consens politic animat de viziunea pe termen lung a unei UE care înglobează toate statele din Balcanii de Vest.

Contact 

 • Bruxelles 

  Parlement européen
  Bât. ALTIERO SPINELLI
  11E258
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel
   
 • Strasbourg 

  Parlement européen
  Bât. LOUISE WEISS
  T13045
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex
   
 • Adresă poştală 

  European Parliament
  Rue Wiertz
  Altiero Spinelli 11E258
  1047 Brussels
   
  Contact data: