Loránt VINCZE : Explicații scrise ale votului 

Deputații pot să depună o explicație scrisă privind modul în care au votat în ședință plenară. Articolul 194

Activitățile Ombudsmanului European în 2018 (A9-0032/2019 - Peter Jahr) HU  
 

Megszavaztam az európai ombudsman 2018-as évi tevékenységéről szóló, Petíciós Bizottságban készült jelentést. A jelentés bizonyítéka annak, hogy nagyon is az élethez és az időszerű kérdésekhez kapcsolódik az ombudsman, illetve a Petíciós Bizottság munkája. Foglalkozik például az intézmények közötti ún. háromoldalú egyeztetések átláthatóságának növelésével, az uniós dokumentumokhoz való jobb hozzáféréssel. Ezeknek a témáknak mind abból a szempontból van jelentőségük, hogy követhetőbbé, hozzáférhetőbbé tegyék az uniós intézmények működését és jogalkotási folyamataikat a polgárok számára. A tájékozott, felkészült polgárok a jövőbeli viták kulcsszereplői.
Javaslatomra a jelentés támogatja az ombudsmant abban, hogy további iránymutatásokat készítsen az uniós intézmények számára, milyen módon fejlesszék nyelvi politikájukat, hogyan valósuljon meg az összes hivatalos nyelven a kommunikáció, beleértve a polgárokkal történő kapcsolattartást. Hasonlóképpen, felvetésemre kéri a Parlament, hogy kövesse nyomon az európai polgári kezdeményezésnek, mint a közvetlen demokrácia egyetlen uniós eszközének használatát.
Az elmúlt években pozitív előrelépés történt az európai ombudsman munkájának minél szélesebb körben való megismertetése terén. A Szerződésekben biztosított uniós polgári jogok teljesértékű érvényesüléséhez mindez elengedhetetlen. Bízom abban, hogy mivel az ombudsman tevekénységéről számot adó honlap tartalmának egyre nagyobb része érhető el az összes uniós hivatalos nyelven, magyarul egyaránt, ez a lehetőség közelebb hozza az ombudsman hivatalát az erdélyi magyarokhoz és egyben megerősíti panasztételhez való jogukat.

Poziția Parlamentului European față de conferința privind viitorul Europei (B9-0036/2020, B9-0037/2020, B9-0038/2020) EN  
 

Starting an honest conversation about the future of our Union, its purpose, its direction and actions could not be timelier. Not just because the10 years that have passed since the adoption of the Lisbon Treaty already provide a good indication of what we need to change to make our Union function better, but also because there is no shortage of new challenges we must face up to.
While we are witnessing the emergence of a multi-polar world in which our relative power is diminishing, we still have a squabble-generating budget-setting system which is out of tune with our goals; we are locked in endless divisive fights on migration and rule of law issues; and, for the first time in history, we are incapable to give a clear answer to European states that would like to join us. These are the problems we should find solutions to, so we can move our Union forward.
To succeed, one issue is a priority: formalising the content and finality of this Conference in a common interinstitutional agreement between the Commission, the Parliament and the Council to guarantee that we do not run this big conversation exercise only for its outcomes to be disregarded in the end by the Council.

Situația uigurilor din China („China Cables”) (RC-B9-0246/2019, B9-0246/2019, B9-0247/2019, B9-0248/2019, B9-0249/2019, B9-0250/2019) EN  
 

In the past two years, China has locked up more than one million Uighurs from Xinjiang in gulag style prisons, in which people locked up for no other reason than their ethnicity and religion are forced to undergo political indoctrination, are deprived from all contact with loved ones and are subjected to forced labour and beatings.
The cables released last month provide strong evidence that all the reports we heard so far are true beyond doubt. The information from the leaked cables are an addition to what we already know about China’s long hands extending far beyond its borders and maintaining a strong grip over Uyghur exiles in Europe, America and elsewhere.
We cannot continue ignoring the grave violation of the human rights of millions of peoples. The silence of Western democracies about these practices only emboldened China in increasing its repression against religious minorities and ethnic groups it deems unreliable; the Uyghurs, Tibetans, and Kazakhs.
I welcome that the EU Foreign Affairs Council started working on an EU global sanctions regime for human rights violations that would also include China. No economic relationship, no matter how important it is, should undermine our capacity to act in the defence of our values.

Alegerea Comisiei HU  
 

Az Európai Parlament bizalmat szavazott az Ursula von der Leyen elnökölte új Európai Bizottságnak. Szavazatommal én is támogattam beiktatásukat, mert az elnöktől és a biztosoktól eddig kapott visszajelzések pozitívak voltak az erdélyi magyarok és Európa jövője szempontjából fontos kérdésekben.
Bízom benne, hogy az új biztosok mentalitásváltást hoznak az intézményben, nagyobb nyitottságot a kisebbségi jogok kérdésében. Ugyanakkor remélem, jövőben elkezdődik a jogalkotás is a Minority SafePack kezdeményezésben megfogalmazott igényeknek megfelelően.

Deschiderea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord și Albania (B9-0155/2019, RC-B9-0156/2019, B9-0156/2019, B9-0157/2019, B9-0158/2019, B9-0159/2019, B9-0160/2019, B9-0161/2019) HU  
 

Megszavaztam az Európai Parlament Észak-Macedóniával és Albániával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló állásfoglalását. Az Európai Parlament azután tűzte plenáris napirendjére a témát, hogy az Általános Ügyek Tanácsa - Franciaország, Hollandia és Dánia vétójának hatására - az október 15-i ülésén a tárgyalások megkezdésének elutasításáról döntött.
A két balkáni ország rendkívüli erőfeszítéseket tett ahhoz, hogy teljesítse a csatlakozási előkészületek megkezdéséhez szükséges feltételeket. Az EU nyomására, Albánia elfogadta, hogy független testület ellenőrizze valamennyi bíráját, ugyanakkor hozzáférést biztosított az EU határvédelmi hatóságának az albán rendőri műveletekhez. Észak-Macedónia pedig ennél is tovább ment, még a nevét is megváltoztatta, hogy rendezzen egy két évtizede tartó vitát Görögországgal. Ezek után, a Tanács döntése miatt kiírt előrehozott választásokon Zoran Zaev, a miniszterelnökségét is elveszítheti a csatlakozást ellenzők javára.
Döntésével a Tanács egyik legfontosabb külpolitikai eszközét gyengítette, aláásta az ígéreteibe vetett bizalmat, de ugyanakkor destabilizálta balkáni szomszédságát is.
A bővítési folyamat valóban szükséges reformja nem gördíthet akadályokat azon országok elé, amelyek már teljesítették a tárgyalások megkezdésére vonatkozó követelményeket, már csak azért is, mert ezek előreláthatólag akár egy évtizedig is eltarthatnak. Nagyon remélem, hogy a közeljövőben a tagállamoknak sikerül felelős magatartást tanúsítani Albániával és Észak-Macedóniával szemben, és egyhangú pozitív határozatot fogadnak el a tárgyalások megkezdéséről.

Cadrul financiar multianual 2021-2027 și resursele proprii: e vremea să răspundem așteptărilor cetățenilor (B9-0110/2019, B9-0112/2019, B9-0113/2019) HU  
 

Megszavaztam a 2021-2027 közötti pénzügyi keretterv javaslatáról szóló parlementi állásfoglalást, mivel úgy vélem, hogy Románia szempontjából rendkívül fontos, hogy egy megfelelő többéves pénzügyi keret mielőbb elfogadásra kerüljön.
Egyetértek a Parlament által javasolt ambiciózusabb költségvetési főértékkel, elsősorban mivel az alapvető uniós szakpolitikák, illetve a kohéziós és a mezőgazdasági pénzalapok fenntartása kulcsfontosságú régióink számára. Támogatom továbbá az ifjúságpolitika, a kutatás, az innováció és a környezetvédelem terén való kiemelt programok fellendítését is.
Sajnálatos, hogy az EU finn soros elnökségének előterjesztése a költségvetés főösszegét tekintve még kevésbé ambiciózus, mint az Európai Bizottságé. Ezért is fontos világossá tenni, hogy a Parlament csak egy olyan többéves pénzügyi kerethez fogja hozzájárulását adni, amely biztosítani tudja az EU politikai kötelezettségvállalásainak és törekvéseinek fedezését, illetve polgárai elvárásainak teljesítését.

Proiectul de buget rectificativ nr. 3/2019: propunerea de mobilizare a Fondului de solidaritate al Uniunii Europene pentru a se acorda asistență României, Italiei și Austriei (A9-0006/2019 - John Howarth) HU  
 

8,2 millió eurót hagytunk jóvá Románia számára az Európai Unió Szolidaritási Alapjából a 2018 folyamán bekövetkezett árvízkatasztrófák kárainak orvoslására, valamint a régiókban történő újjáépítési projektek fedezésére. A Románia észak-keleti régióját 2018. június közepétől augusztus elejéig ismétlődő súlyos esőzések és az ezt követő kiterjedt áradások sújtották, amelyek jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában és a háztartásokban, valamint a mezőgazdaságban. Károkat szenvedtek a védőgátak és töltések a belvízi vízfolyásokon, több mint 4 000 kilométernyi országos és helyi út és utca, a hidak, a szennyvíztelepek és csatornahálózatok, a villamosenergia- és gázelosztás, az ivóvíz- és öntözőrendszerek, 32 iskola és egyéb középületek.
Szavazatommal támogattam az Unió és az Európai Parlament természeti katasztrófák által sújtott polgárokkal és régiókkal szolidaritást kifejező döntését, hangsúlyozva, hogy sürgősen szükség van a pénzügyi támogatás elérhetővé tételére a természeti katasztrófa által sújtott régiók számára.

Contact 

 • Bruxelles 

  Parlement européen
  Bât. ALTIERO SPINELLI
  12E158
  60, rue Wiertz / Wiertzstraat 60
  B-1047 Bruxelles/Brussel
   
 • Strasbourg 

  Parlement européen
  Bât. LOUISE WEISS
  T13049
  1, avenue du Président Robert Schuman
  CS 91024
  F-67070 Strasbourg Cedex
   
 • Adresă poştală 

  European Parliament
  Rue Wiertz
  Altiero Spinelli 12E158
  1047 Brussels
   
  Contact data: