skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Evropske volitve 2019

Tokrat ni dovolj samo upanje v boljšo prihodnost. Tokrat moramo zanjo vsi prevzeti odgovornost. Narediti moramo več, kot le iti na volitve - prepričati moramo tudi druge, da se jih udeležijo. Če vsi volimo, vsi zmagamo. Pridružite se nam!

Tokratgremvolit

Aktualno

volitve v Evropski parlament so tako rekoč pred vrati. Že jutri, v torek, 21. maja, se začnejo predčasne volitve, ki bodo potekale do vključno četrtka, 23. maja med 7.00 in 19.00. Hkrati pa lahko do srede, 22. maja, do polnoči vsi tisti volivci, ki na dan volitev, v nedeljo, 26. maja, ne bodo v kraju, kjer imajo stalno bivališče, okrajno volilno komisijo obvestijo, da želijo glasovati v drugem kraju na t.i. volišču OMNIA.
V sredo, 15. maja, je v Evropskem parlamentu potekalo zadnje soočenje vodilnih kandidatk in kandidatov glavnih evropskih strank za naslednjo predsednico oziroma predsednika Evropske komisije (tako imenovanih Spitzenkandidatov) pred prihajajočimi evropskimi volitvami 26. maja.
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji bo aktivno prisostvovala na Dnevih medgeneracijskega sožitja na Gospodarskem razstavišču od 14. do 16. 5. 2019. Tam bo potekal tudi zadnji v seriji dogodkov EU ni hec, kateremu bo sledila debata o Evropski uniji z javnostjo.
Slovenski zmagovalec tekmovanja za nagrado Karla Velikega za leto 2019 je Društvo evropski mladinski parlament s projektom "Ljubljana 2018 - 4. nacionalna konferenca EYP Slovenija.    
Evropska komisija v Sloveniji in Evropski parlament Slovenija v partnerstvu z RTV Slovenija organizirata veliki koncert ob dnevu Evrope.
Pred bližajočimi se volitvami 26. maja, v Pisarni Evropskega parlamenta pripravljamo številne dogodke, nekatere tudi v sodelovanju s partnerji. Različne dogodke pripravljajo tudi naši prostovoljci. Dan Evrope bomo praznovali z velikim koncertom, srečali nas boste na pohodih, na Škisovi tržnici, na Čarobnem dnevu in še kje. Vabljeni!  
Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi na okroglo mizo Od ideje do pravice – knjige in avtorske pravice, ki bo potekala danes, 6. maja 2019, ob 16.30 v Hiši EU na Dunajski cesti 20.  
EUROBAROMETER 91.11 SLOVENIJA
Najnovejša javnomnenjska raziskava Eurobarometer, opravljena konec februarja in v začetku marca 2019, izpostavlja nadaljnjo močno podporo Evropski uniji. Kar 68 % vprašanih Evropejcev namreč meni, da je njihova država s članstvom v EU na splošno pridobila – gre za najvišji delež po letu 1983. V Sloveniji je bilo takšnega mnenja 75 % vprašanih.
Mesec dni pred evropskimi volitvami Evropski parlament predstavlja kratek film  »Izberi svojo prihodnost«, s katerim želi ljudi spodbuditi k udeležbi na volitvah.
Naslednji v seriji dogodkov EU ni hec bo v sredo, 24. aprila 2019 v Mestni knjižnici Kranj. 
Več