skip to content
 
 
 

Skupaj smo

Med kampanjo pred evropskimi volitvami smo ustvarili skupnost, ki je povezala vse konce Evrope. Skupaj z novoizvoljenimi poslanci Evropskega parlamenta imamo pet let, da zgradimo Evropo, kakršno si želimo. Pet let skupnega življenja, dela in sanj. Pridruži se tej vseevropski skupnosti in tudi ti poskrbi, da bomo dosegli kar največji učinek. Skupaj lahko širimo razprave, se učimo drug od drugega in najdemo skupne točke.
Evropski parlament je glas ljudi. Naj se sliši tudi tvoj glas.

Tokratgremvolit

Aktualno

Evropski parlament je danes v Strasbourgu z aklamacijo izvolil pet kvestorjev za dve in polletni mandat. V sredo so poslanci izvolil 14 podpredsednikov ter glasovali o velikosti 20 odborov in dveh pododborih. 
Evropski poslanci so danes za novega predsednika Evropskega parlamenta izvolili Davida Sassolija, ki je v drugem krogu glasovanja prejel 345 od 667 veljavnih glasov.
Evropski parlament je na mobilni aplikaciji Citizens' App zagnal serijo podcastov z naslovom Moja zgodovina, v katerih se srečujejo zgodovina in življenja evropskih državljanov. Kot prva bo v 24 uradnih jezikih Evropske unije objavljena pripoved 91-letne Elze Mavrič Kumar iz Goriških Brd.
Danes začenja delo 9. sklic Evropskega parlamenta po prvih neposrednih volitvah 1979. Izvoljeni poslanci prihajajo iz 190 političnih strank v 28 državah članicah, med njimi je 60 % moških in 40 % žensk. Novih poslancev je 61 %.
Vir: DVK
Državna volilna komisija je danes objavila končne uradne rezultate volitev v Evropski parlament. Volitev se je udeležilo 28,89% volilnih upravičencev.
Kako bo potekala sestava novega Parlamenta in Komisije?
V nedeljo, 26. maja 2019, smo izvolili nove evropske poslance. Slovenijo bodo v Evropskem parlamentu predstavljali Milan Zver (SDS/EPP), Romana Tomc (SDS/EPP) , Franc Bogovič (SLS/EPP), Tanja Fajon in Milan Brglez (oba SD/S&D), Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba LMŠ/ALDE) ter Ljudmila Novak (NSi/EPP). 
Evropski praznik demokracije je mimo. Med 23. in 26. majem smo Evropejci oddali glasove na volitvah v Evropski parlament in tako določili smer, v katero se bo EU razvijala v prihodnje. Tudi po zaslugi vseevropske kampanje Tokrat grem volit se je volitev udeležilo precej več ljudi kot leta 2014, s čimer smo volivci prvič po letu 1979 obrnili konstantno padajoči trend udeležbe na evropskih volitvah.
LJUBLJANA – v nedeljo, 9. junija 2019, bo med 10. in 18. uro v parku Tivoli potekal Čarobni dan, ki v slovensko prestolnico prinaša smeh ter zabavo za otroke in vso družino. Pravljično doživetje bodo pospremili številni nastopajoči, kot so Eva Boto, Anika Horvat, skupina Pepel in kri ter Čarodej Toni. S svojimi ustvarjalnimi in izobraževalnimi aktivnostmi se dogodku pridružuje tudi Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.
Več kot 426 milijonov državljank in državljanov Evropske unije od četrtka do nedelje (od 23. do 26. maja), voli 751 poslank in poslancev devetega sklica Evropskega parlamenta. V nedeljo, 26. maja, bomo ves dan spremljali rezultate glasovanja v Sloveniji in po vsej Evropi. Preverite kdaj in kje bodo objavljeni sprotni izidi.
Več