skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Arhiv 2016

.
Odpravljanje revščine in socialne izključenosti, usklajevanje ekonomske, proračunske in davčne politike in kmetijska politika, ki je okolju prijazna in prispeva k ravnotežju v svetovni prehrani so prednostne naloge, ki bi se jim morala po mnenju Slovencev EU najbolj posvečati.
.
Nagrado Državljan Evrope za leto 2016 je 8. julija 2016 v Narodni galeriji prejel fotograf, filozof, kulturnik in borec za pravice slepih Evgen Bavčar. Njegovo delo in življenjska pot sta prepričala Evropski parlament.
.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vljudno vabi na podelitev nagrade državljan Evrope, ki bo v petek, 8. julija 2016, ob 18. uri v Zlati dvorani Narodne galerije, Cankarjeva 20, Ljubljana.
.
Boj proti terorizmu, ukrepanje proti brezposelnosti in preprečevanje davčnih goljufij so tri najpomembnejše prednostne naloge, ki bi se jim morala po mnenju Evropejcev Evropska unija bolj posvetiti .
.
1. julija 2016 je v Ljubljani potekala okrogla miza na temo krožnega gospodarstva, ki so jo organizirali Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, Ministrstvo za okolje in prostor in Ekologi brez meja.
.
Danes, 28. junija 2016, bo ob 10.uri potekalo izredno zasedanje o izidih referenduma v Združenem kraljestvu.
.
Rezultati referenduma v Veliki Britaniji so znani: 51,9% Britancev glasovalo za izstop iz EU.
.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta je 17. junija v Šentilju pripravila konferenco na temo Begunci in migranti so med nami: nove dimenzije evropskega sožitja.
.
Informacijska pisarna EP v Sloveniji vas vabi, da se v petek, 17. junija 2016 ob 9.00 v dvorani Kulturno prosvetnega doma Vlada Pipana v Šentilju, udeležite konference z naslovom: "Begunci in migranti so med nami: nove dimenzije evropskega sožitja."
.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi, da se v petek, 10. junija, ob 12. uri v dvorani Zemljepisnega muzeja, Gosposka ulica 16 v Ljubljani, udeležite okrogle mize z naslovom Stara celina z Otokom ali brez? Britanski referendum o članstvu v EU in Evropa po 23. juniju.
.
Fotograf, filozof in borec za pravice slepih dr. Evgen Bavčar, ki živi in dela v Parizu, je letošnji dobitnik nagrade Državljan Evrope. Z nagrado želi Parlament odlikovati tiste posameznike, projekte in pobude, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU.
.
Evropski parlament je objavil dva razpisa: za partnerstvo na področju medijev (TV, radio in/ali spletni mediji) in subvencije za komunikacijske dejavnosti, katerih cilj je spodbujanje in širjenje boljšega razumevanje identitete, vloge in politične narave EP.
.
V raziskavi Eurobarometer, ki je potekala med 9. in 25. aprilom, je sodelovalo 10.294 Evropejcev iz vseh držav članic EU, starih od 16 do 30 let. Med posameznimi državami prihaja do opaznih odstopanj.
.
Več kot 120 likovnih, foto, video in literarnih del so učenci 28 slovenskih osnovnih šol letos predstavili na natečaju Obraz Evrope. Na prireditvi ob zaključku natečaja v ljubljanskem Mini Teatru je bilo izmed vseh sodelujočih nagrajenih 24 učencev z enajstih osnovnih šol, ki so ustvarjali sami ali v skupinah.
.
Informacijska pisarna EP v Sloveniji je tudi letos ob dnevu Evrope, za slovenske osnovnošolce pripravila natečaj, na katerem so mladi od 6. do 9. razreda osnovne šole razmišljali o podobi Evrope. Povabilu se je odzvalo 31 šol, njihovi učenci pa so v treh kategorijah ustvarili več kot 120 likovnih, literarnih in foto-video izdelkov.
.
Ob dnevu Evrope vas Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vabi v petek, 13. maja 2016, ob 11.00, na zaključni dogodek natečaja in otvoritev razstave "Obraz Evrope", ki bo v Hiši EU, Breg 14 v Ljubljani.
.
Na konferenci »Gensko spremenjeni organizmi: Jim delamo krivico ali se jih upravičeno bojimo?«, ki jo je organizirala Informacijska pisarna EP v Sloveniji, so evropska poslanca Franc Bogovič in Igor Šoltes in drugi spregovorili o lastnostih, prednostih, slabostih in nevarnostih, ki jih prinašajo t.i. GMO.
.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi, da se v petek, 18. marca, ob 9.00 v Narodnem domu v Celju, Trg celjskih knezov 9, udeležite konference z naslovom "Gensko spremenjeni organizmi: Jim delamo krivico ali se jih upravičeno bojimo?"
.
Ženske in dekleta na begu pred vojnami so pogosto žrtve nasilja in različnih oblik spolne diskriminacije. Delež žensk in otrok med begunci znaša že več kot 55 odstotkov. Zato je bil mednarodni dan žensk vEP letos posvečen prav njim.
.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, vas vabi , da se v petek , 11. marca, ob 11. uri v Prešernovi dvorani ZRC SAZU udeležite okrogle mize z naslovom Begunke in prosilke za azil v EU.
V zadnjem času je bilo na spletu in drugih medijih navedenih več netočnih informacij o glasovanju evropskih poslancev o resoluciji o pravici do pitne vode. Ob tem je treba pojasniti, da poslanci EP niso nikoli odločali o vpisu pravice do vode v ustavo, saj EU takšne ustave sploh ne pozna.
.
Informacijska pisarna EP v Sloveniji je v sodelovanju s FDV izvedla strokovni posvet o pomenu in vlogi vsebin EU v slovenskem izobraževalnem sistemu. Evropska poslanca Tanja Fajon in dr. Igor Šoltes kot tudi drugi sodelujoči so bili enotni, da je EU vsebin v slovenskem izobraževalnem sistemu premalo.
.
Priložnosti so, le zgrabiti jih je potrebno! Mlade vabimo, da se udeležijo dogodkov priložnosti.eu v Mariboru, Novem mestu in Ljubljani.
.
Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani vabi na strokovni posvet o pomenu in vlogi EU vsebin v slovenskem izobraževalnem sistemu. Posvet bo v petek, 5. februarja 2016, ob 10. uri v Veliki dvorani FDV.
.
Ste avtor projekta, ki prispeva k oblikovanju evropske identitete ter združevanja in razumevanja med ljudmi iz različnih evropskih držav ter ste stari med 16 in 30 let? Potem je Evropska mladinska nagrada Karla Velikega prava za vas. Trije zmagovalni projekti bodo prejeli 5000, 3000 in 2000 evrov.
.
Ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta vas v sredo, 27. januarja, ob 18. uri vabimo v Kinodvor na ogled filma Savlov sin (Saul fia). Pred brezplačno projekcijo filma bo debata z Martinom Schulzem, predsednikom Evropskega parlamenta, in glavnim igralcem Gezo Rohrighom.
.
Se ukvarjate s produkcijo spletnih video in multimedijskih vsebin? Evropski parlament je objavil razpis s področja tovrstnih vsebin ocenjene vrednosti največ 16.500.000€ v 5 letih. Rok za oddajo ponudbe je 1. februarja 2016.