skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
14/06/2016

Begunci in migranti so med nami

Informacijska pisarna EP v Sloveniji vas vabi, da se v petek, 17. junija 2016 ob 9.00 v dvorani Kulturno prosvetnega doma Vlada Pipana v Šentilju, udeležite konference z naslovom: "Begunci in migranti so med nami: nove dimenzije evropskega sožitja."

S strokovnimi sogovorniki bomo ocenili družbene, gospodarske in politične posledice migracij, ki smo jim bili priča v zadnjem letu. Govorci bodo razmišljali o rešitvah za krizna območja in vlogi, ki bi jo pri tem morala odigrati Evropska unija in z nami bodo delili svojo neposredno izkušnjo z begunsko-migrantskim valom.

Spregovorili bodo o sožitju, solidarnosti, razlikah in podobnostih med evropsko družbo in ljudmi, ki pri nas iščejo zavetje ter o primerih dobre prakse. Primerjali bodo integracijske modele in se poglobili v vprašanja varnosti, širjenja vseh vrst skrajnih prepričanj, pa tudi v vprašanje, ali se odgovor na žalostno evropsko demografsko sliko skriva v migracijah.

Udeležba je brezplačna, vendar vas prosimo za obvezno prijavo na http://bit.ly/Migracije_IP_Sentilj

 

Program:

9.15 - Uvodni pozdravi

9.30 - 10.45 – 1. PANEL: Na begu pred nemiri in revščino: stanje, izzivi, rešitve

Gostje bodo spregovorili o zgodovini, sedanjosti in prihodnosti notranjih in zunanjih migracij na območju Evropske unije, pri čemer se bodo osredotočili na s tem povezana politična vprašanja – učinkovitost dosedanjih ukrepov za spopadanje z begunsko-migrantsko krizo, naraščajoč populizem, težave z načini dogovarjanja na ravni Evropske unije, evropska zunanja politika in podobne teme. Predstavili bodo tudi razmere in soočanje z njimi ob vrhuncu begunsko-migrantske krize, ko je mejo na Šentilju prečkalo skoraj 400.000 ljudi.

10.45 – 11.00 Odmor za kavo

11.00 - 12.15 - 2. PANEL: Živeti skupaj

Gostje bodo spregovorili o sožitju različni kultur pri nas in v EU, sprejemanju, solidarnosti, integracijskih modelih, odnosu med evropsko kulturo in kulturo, ki izhaja iz izročila islama ter njunem potencialu za produktivno sožitje. Razmišljali bodo o šolskem sistemu, ki preko izobraževanja gradi temelje kakovostnega sobivanja. Izpostavili bodo nauke, ki jih je mogoče potegniti iz dosedanjih integracijskih praks v EU in s poslušalci in ostalimi sodelujočimi delili svoja mnenja, izkušnje in pričakovanja v zvezi s prihodnjo družbeno podobo Evrope.

12.15 – Pogostitev

 

Sodelujejo:

  • Tanja Fajon, evropska poslanka, (S&D),
  • mag. Štefan Žvab, župan Občine Šentilj,
  • Boštjan Šefic, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve RS,
  • Nina Gregori, generalna direktorica Direktorata za upravne notranje zadeve, migracije in naturalizacijo,
  • Jure Poglajen, zobozdravnik in humanitarni delavec, Delova osebnost leta, ker je dopust spremenil v pomoč beguncem (Društvo Adra Slovenija),
  • Darko Bračun, generalni tajnik nadškofijske Karitas Maribor,
  • Majda Naji, ki se ukvarja z vprašanji integracije in je pred kratkim obiskala Libanon in Sirijo ter
  • predstavnik Policijske uprave Maribor, predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter strokovnjaki s področja migracij

Pogovor bo vodila novinarka Natalija Švab.

Na ogled bo razstava fotografij, ki jih je v času vrhunca begunske krize v Šentilju posnel fotograf Vasja Šabeder, predviden pa je tudi ogled namestitvenega centra Šentilj.

V sklopu programa bo v četrtek, 16. 6., v Šentilju potekal tudi umetniški projekt Wings4All, s katerim hrvaško-italijanski umetnik Marco Conti Šikić in malijsko-francoska glasbenica Inna Modja po ulicah svetovnih mest širita sporočilo miru in upanja. Na steni v Šentilju bodo narisana krila, pri katerih se bodo mimoidoči lahko fotografirali in s tem podprli sporočilo, ki ga širita umetnika. Krila bodo v petek, 17. 6, postavljena tudi v Ljubljani.

 

Obvezna prijava:  http://bit.ly/Migracije_IP_Sentilj

Lepo vabljeni!