skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 

Državljan Evrope

Državljan Evrope

NAGRADA ZA IZJEMNE DOSEŽKE

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Državljan Evrope. Ta nagrada se podeljuje za posebne dosežke na naslednjih področjih:
• dejavnosti ali dela državljanov, skupin, združenj ali organizacij, ki so izkazali izjemno zavezanost spodbujanju boljšega vzajemnega razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic ali omogočanju čezmejnega ali mednarodnega sodelovanja v Evropski uniji. To bi lahko zajemalo tudi dejavnosti ali dela državljanov, ki so dejavni v dolgoročnem, čezmejnem ali medkulturnem sodelovanju, s katerim prispevajo h krepitvi evropskega duha.

• Vsakodnevne dejavnosti, ki so konkreten izraz vrednot iz Listine Evropske unije o temeljnih pravicah.

Kandidate lahko predlagajo le poslanci Evropskega parlamenta – vsak poslanec lahko vsako leto predloži po eno kandidaturo.
Evropski parlament nagrado državljan Evrope podeljuje od leta 2008. Vsako leto jo prejeme do 50 dobitnikov iz celotne Evrope.

Slovesnost ob podelitvi nagrade

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji pripravi slavnostno podelitev – kulturni dogodek, s katerim počasti delo in izpostavi prizadevanja izjemnih Evropejcev ter jim preda simbolno nagrado EP v obliki častne medalje.
V Sloveniji so nagrado v preteklih letih prejeli dr. Alojz Rebula, dr. Spomenka Hribar, Boris Pahor, dr. Lovro Šturm, Društvo Simbioza in lansko leto Drago Jančar in Tomo Križnar.
Podelitve so v preteklosti izpostavile zanimivo povezavo z arhitekturno in kulturno zapuščino Slovenije. Prva je podelitev nagrad Državljan Evrope je potekala v Hiši Evropske unije, sledile so ji podelitve v Cankarjevem domu, Trubarjevem domu upokojencev in v Vodnikovi hiši.
Prejemnik nagrade Državljan Evrope za 2016 je fotograf filozof, kulturnik in borec za pravice slepih Evgen Bavčar.
Podelitev nagrade Evgenu Bavčarju,  je potekala xx.yy.2016 v Ljubljani (lokacija). Več o podelitvi si lahko preberete v izjavi za javnost.