skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
04/07/2016

Eurobarometer: Boj proti terorizmu in brezposelnosti

Boj proti terorizmu, ukrepanje proti brezposelnosti in preprečevanje davčnih goljufij so tri najpomembnejše prednostne naloge, ki bi se jim morala po mnenju Evropejcev Evropska unija bolj posvetiti .

Anketiranci so odgovarjali na vprašanje, ali bi morala EU na določenih področjih posredovati bolj ali manj.

Velika večina vprašanih je menila, da bi morala EU posredovati več kot zdaj, in sicer na večini področij, navedenih v anketi. Kot najpomembnejši prednostni nalogi so Evropejci izpostavili boj proti terorizmu (82 odstotkov) in ukrepanje proti brezposelnosti (77 odstotkov).

Za vprašane v Sloveniji sta bili najpomembnejši prednostni nalogi EU ukrepanje proti brezposelnosti (87 odstotkov) in davčnim goljufijam (86 odstotkov). Terorizem je na tretjem mestu z 80 odstotki.

40 odstotkov vprašanih je menilo, da je nevarnost terorističnih napadov visoka (v Sloveniji je bilo takih odgovorov 7 odstotkov). Med najpomembnejše ukrepe za odpravo te grožnje vprašani prištevajo preprečevanje financiranja terorističnih skupin (42 odstotkov; v Sloveniji 43 odstotkov), zajezitev radikalizacije in odpravo vzrokov terorizma (41 odstotkov; v Sloveniji 26 odstotkov) in močnejši nadzor zunanjih meja EU (39 odstotkov; v Sloveniji 36 odstotkov).

Med področja, kjer si želijo obsežnejšega ukrepanja EU, so vprašani uvrstili davčne goljufije (75 odstotkov; v Sloveniji 86 odstotkov), priseljevanje (74 odstotkov; v Sloveniji 72 odstotkov), zaščito zunanjih meja (71 odstotkov, prav tako v Sloveniji) in varovanje okolja (67 odstotkov; v Sloveniji 68 odstotkov).

V parlamentarnem postopku sicer poslanci že obravnavajo zakonodajo, ki priprave na teroristični napad označuje kot kaznivo dejanje v vsej EU; podprli so tudi nova pravila, ki omejujejo dostop do in posedovanje orožja.

Naslednji teden bodo poslanci predstavili svoje predloge za večjo preglednost obdavčevanja multinacionalk, z delom pa je že začel preiskovalni odbor za Panama Papers. Slednji bo predvidoma predlagal ukrepe za preprečevanje izogibanja davkom.

Poslanci se posvečajo tudi zaščiti zunanjih meja EU: podprli so vzpostavitev evropske mejne in obalne straže, v okviru katere bo sodelovanje med Frontexom in nacionalnimi mejnimi organi učinkovitejše. Parlament bo zakonodajo obravnaval na plenarnem zasedanju naslednji teden.

74 odstotkov Evropejcev verjame, da je tisto, kar jih druži, pomembnejše od tistega, kar jih loči. V Sloveniji je bilo takih 82 odstotkov.

V raziskavi javnega mnenja je sodelovalo 27.969 ljudi iz vse EU, ki predstavljajo reprezentativni vzorec prebivalstva unije. Opravljena je bila med 9. in 18. aprilom.

V infografiki lahko preverite in primerjate rezultate med državami EU