skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
03/06/2016

Fotograf Evgen Bavčar je državljan Evrope 2016

Fotograf, filozof in borec za pravice slepih dr. Evgen Bavčar, ki živi in dela v Parizu, je letošnji dobitnik nagrade Državljan Evrope. Z nagrado želi Parlament odlikovati tiste posameznike, projekte in pobude, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU.

Bavčarja je za nagrado predlagal evropski poslanec Lojze Peterle (ELS/NSi), njegov predlog pa so podprli evropski poslanke in poslanci dr. Milan Zver (SDS/ELS), Tanja Fajon (SD/S&D), Ivo Vajgl (DESUS/ALDE), Romana Tomc (SDS/ELS), Franc Bogovič (SLS/ELS) in Patricija Šulin (SDS/ELS). Ti so v obrazložitvi ob nominaciji zapisali, da Bavčar "s svojim edinstvenim in bogatim prispevkom v umetnosti in literaturi, ki presega evropske meje, ne povezuje le Slovenije in Francije, ampak s svojo slepoto tudi državljane Evrope, ki imajo od Braillove komunikacije dodatno korist, saj jih povezuje na zelo simbolen način, onkraj jezikovnih ovir."

Poleg Bavčarja bo častni naziv državljan Evrope prejelo še 49 drugih posameznikov, organizacij ali projektov iz različnih držav članic EU. Podelitev nagrad bo na posebni slovesnosti 12. in 13. oktobra v Bruslju, pred tem pa tudi v Sloveniji.