skip to content

Piškotki na spletni strani EU

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki. Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite.

Nadaljuj
 
 
 
14/03/2016

"GMO: Jim delamo krivico ali se jih upravičeno bojimo?"

Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vas vabi, da se v petek, 18. marca, ob 9.00 v Narodnem domu v Celju, Trg celjskih knezov 9, udeležite konference z naslovom "Gensko spremenjeni organizmi: Jim delamo krivico ali se jih upravičeno bojimo?"

Na konferenci bomo v pogovoru z evropskimi poslanci, predstavniki politike, civilne družbe in strokovnjaki objektivno predstavili prednosti in slabosti GSO, iskali odgovore na številna odprta vprašanja v zvezi z GSO ter skušali osvetliti trenutno in prihodnje dogajanje na področju GSO v EU.

Udeležba je brezplačna, vendar vas prosimo za obvezno prijavo na http://bit.ly/GSO-Celje

 

 

Program:

9.00 - Uvodni pozdrav

mag. Klemen Žumer, vodja Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji

Bojan Šrot, župan Mestne občine Celje

 

9.15 - 10.45 – 1. PANEL: GSO - prihodnost ali nevarnost?

dr. Igor Šoltes, evropski poslanec, Zeleni/ESZ

Franc Bogovič, evropski poslanec, ELS

dr. Borut Bohanec, predstojnik katedre za rastlinsko biotehnologijo, tkivne kulture, žlahtnenje rastlin, Biotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani

dr. Martina Bavec, predstojnica študijskega programa Ekološko kmetijstvo, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Univerza v Mariboru

dr. Boštjan Petelinc, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Strokovnjaki, evropski poslanci in vladni predstavniki bodo spregovorili o lastnostih, prednostih, slabostih, nevarnostih in drugih perečih vprašanjih, povezanih z GSO. Razkrili bodo, kaj v javni razpravi ocenjujejo za mite, kaj za zamolčano resnico, kako (ne)odvisne so v resnici študije, ki služijo kot podlaga za oblikovanje javnega mnenja in celo zakonodaje, ter razložili, kakšno je njihovo videnje prihodnosti GSO pri nas, v Evropi in svetu. Sogovorniki bodo delili svoje poglede na regulacijo GSO, razložili, na podlagi česa se odločajo o svojem glasu za ali proti GSO, kakšen vpliv ima za njih na eni strani mnenje stroke, na drugi mnenje javnosti, pa tudi ali drži, da je še najglasnejši glas lobijev. Pojasnili bodo, kakšno stopnjo varnosti in pravice do obveščenosti zakonodaja, ki jo sprejemajo, prinaša v praksi, in kaj se nam obeta v prihodnosti.

 

10.45 – 11.15 Odmor za kavo

11.15 - 12.15 - 2. PANEL: GSO - Kdor ima nadzor nad hrano, ta ima globalno moč?

Darja Teržan, vodja strateškega marketinga in razvoja v Mlekarni Celeia

Renata Puc, Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Vlado Avguštin, Čebelarska zveza Slovenije

Predstavnik sindikata kmetov

Je boj za GSO boj za svet brez lakote, manj bolezni ali v prvi vrsti boj za moč in dobiček? Kako bi morali v tem kontekstu ravnati Evropa in Slovenija? Kako realne so obljube, da lahko z GSO nahranimo svet, katere so druge alternative, in katera opcija planetu in človeštvu ob maksimalni koristi, izstavlja najnižji račun. So oznake „brez GSO“ dobra poslovna priložnost, varovalo za potrošnika ali spreten marketinški trik?

Sodelujejo predstavniki civilne družbe, okoljevarstveniki in predstavniki strokovnih in stanovskih organizacij.

12.15 – Pogostitev – Šolski center Šentjur

Obvezna prijava:  http://bit.ly/GSO-Celje

Lepo vabljeni!